Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge til topps i internasjonal prestisjekåring:

Sjokkert over nivået: Hyller Norge som verdens beste idrettfolk

Overlegen seier i 2017 selv om det fortsatt er for stor kjønnsforskjell i norsk toppidrett.

STERK POENGPLUKKER: Karsten Warholms VM-gull på 400 meter hekk ga Norge oppmerksomhet over hele verden. Denne overraskende prestasjonen hjalp samtidig Norge fram til seier i klassen for verdens beste idrettsfolk. FOTO: Reuters/Lucy Nicholson.
STERK POENGPLUKKER: Karsten Warholms VM-gull på 400 meter hekk ga Norge oppmerksomhet over hele verden. Denne overraskende prestasjonen hjalp samtidig Norge fram til seier i klassen for verdens beste idrettsfolk. FOTO: Reuters/Lucy Nicholson. Vis mer

GREATEST SPORTING NATION; det mest prestisjetunge rankingsystemet i internasjonal idrett, har nå kåret Norge til verdens fremste idrettsfolk i 2017. Systemet er driftet fra Storbritania og bygger på resultatene fra 61 ulike idretter oppnådd i verdensmesterskap og verdenscuper.

Totalt er USA som vanlig klart beste land. Amerikanerne har en bredde i idrettsprestasjonene sine som ingen annen nasjon. Men nettopp den gode bredden blir trukket fram som årsaken til at Norge overlegent vant kåringen som verdens ledende idrettsfolk.

Med bare 5,2 millioner innbyggere tok Norge poeng i hele 21 ulike idretter, og ble stående med 3140 innbyggere bak hvert poeng på rankingen. Det var tusen færre enn Slovenia på andreplass, og blir framhevet av Greatest Sporting Nation som en triumf for norsk allsidighet.

For oss som er vant til å tenke at vi bare er en skinasjon, forteller resultatene om en helt annen virkelighet.

DEN spesielle norske idrettsmodellen med et tett forhold mellom bredde og elite, gir resultater som igjen imponerer utenlandske eksperter.

Det høye nivået i norsk friidrett er noe av det mest interessante fra 2017-materialet til poengberegnerne i Greatest Sporting Nation:

  • I forhold til innbyggertall er Norge verdens nest beste friidrettsnasjon bare slått av sprintparadiset Jamaica.

Den sterke plasseringen kommer bare tre år etter at enkelte i skuffelsen over et svakt EM hevdet at norsk friidrett var dårligst i Europa. Dengang ble friidrettsledelsen kritisert for å ha sendt for mange unge utøvere til mesterskapet. Nå er det mulig å se at nettopp denne brede satsingen har løftet fram et mer robust elitemiljø.

Dette oppsiktsvekkende resultatet er også som en følge av at norsk friidrett de siste årene klart har å styrke det lokale barnearbeidet sitt. Karsten Warholm; fjorårets desidert største navn i norsk idrett, er selv et glimrende eksempel på denne sammenhengen. Det var fornyelsen i barnearbeidet i hjemklubben Dimna IL som dels hjalp ham fram til posisjonen som den beste internasjonale nykommeren i sporten i 2017.

MEN Karsten Warholm har den siste tida også fått god støtte fra trener Leif Olav Alnes; en veteran som lenge har vært knyttet til Olympiatoppen og den sentrale kunnskapsbanken for norsk toppidrett.

Siden Olympiatoppen kom i funksjon tidlig på 1990-tallet har det satt seg en standard i norsk toppidrett som har gitt svært sterke resultater. De ti siste årene har Norge ni ganger vært blant de tre beste landene på poenglista pr. innbygger til Greatest Sporting Nation. Det speiler den tydelige norske organiseringen med en felles nasjonal utvikling av elitesport på tvers av de ulike idrettene.

DET samme resultatet av godt norsk samarbeid synes på 2017-rankingen i alle poengene som håndballen har hentet inn for oss. I lang tid har dette vært et sportsmiljø med tett jobbing mellom landslag og klubber. Det har gjort at den norske dominansen i internasjonal kvinnehåndball er blitt opprettholdt på en imponerende måte gjennom et par tiår.

I tillegg ble 2017 året da herrelandslaget for første gang nådde en VM-finale. Det skjedde typisk nok etter at den analytisk sterke landslagstreneren Christian Berge ble inspirert av tempoutviklingen hos jentene under Marit Breivik og Thorir Hergeirsson. Sammen med jentenes sølv, gjør guttas store gjennombrudd at Norge i denne kåringen er blitt ranket på totallista for håndball som nest beste nasjon etter Frankrike.

FORTSATT er det bare i langrenn at Norge totalt sett er verdens beste nasjon i en enkelt idrett. Foruten håndballens andreplass, er de øvrige norske topp 10-plasseringen følgende:

  • Alpint (nummer 4), hopp (4), kombinert (4), skiskyting (4), orientering (4), bandy (4), triatlon (6), landeveissykling (7), hurtigløp skøyter (8), frikjøring ski (8) og curling (10).

Med poeng også i sju andre idretter, er lille Norge oppe på en 12.plass på totallista foran ellers sterke sportsnasjoner som Nederland, Sveits, Brasil, Spania, Østerrike og Polen.

Og om det skulle bety noe, er vi også klart best i Norden. Sverige følger nærmest som nummer 17, mens Danmark og Finland er henholdsvis nummer 29 og 30.

DE gjennomgående sterke nordiske resultatene viser det vi kjenner igjen fra andre internasjonal idrettsranking. Samfunn med gode levekår og stor grad av likestilling gjør det sterkt i eliteidrett.

Da bør vi bli utfordet av at rankingen til Greatest Sporting Nation for 2017 viser at norske menn tar dobbelt så mange poeng internasjonalt som norske kvinner.

Det er en forskjell som såvisst ikke kler verdens sterkeste idrettsfolk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling