Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vant OL-medalje i smerte-mareritt

- Sjokkert over skrikene

Petra Majdic forteller at hun skrek hvert andre sekund på dagen hvor Marit Bjørgen opplevde sitt store vendepunkt i karrieren. Bjørgen forsto lite av marerittet som rammet rivalen.

SPESIELT ØYEBLIKK: Petra Majdic var storfavoritt til å vinne OL-gullet på sprinten i Vancouver i 2010, men bronsen bak Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk var likevel som en enda større seier å regne - under de helt spesielle omstendighetene. Foto: AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
SPESIELT ØYEBLIKK: Petra Majdic var storfavoritt til å vinne OL-gullet på sprinten i Vancouver i 2010, men bronsen bak Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk var likevel som en enda større seier å regne - under de helt spesielle omstendighetene. Foto: AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND Vis mer

Marit Bjørgen var inne i en blindgate i karrieren og hadde bare vunnet to verdenscupseirer på to år før den olympiske ilden for lekene i Vancouver i 2010 ble tent.

Petra Majdic hadde til sammenlikning hele ti verdenscupseire bare det siste kalenderåret før OL i Vancouver, hvorav ni av dem i sprint.

Majdic, som vant totalt 24 individuelle verdenscupseire i løpet av sin karriere, var storfavoritt før OL-sprinten i Vancouver. At Bjørgen skulle ta sitt første OL-gull på denne dagen, var langt ifra forventet.

Så skjedde det som ikke skulle skje.

På morgenkvisten 17. februar 2010, hvor den slovenske langrennsstjerna skulle sikre sitt første OL-gull i karrieren, gikk det fryktelig galt. Under oppvarmingen pådro Majdic seg fire brukne ribbein og en potensielt livstruende skade.

Bjørgen: - Var fjern den dagen

I dag forteller Marit Bjørgen til Dagbladet at hun ikke visste hvor ille storfavoritten Majdic hadde det, da de seinere samme dag kjempet side om side om OL-medaljene på sprinten i Vancouver.

- Jeg fikk ikke med meg noe av det som skjedde med Petra på stadion denne dagen. Jeg var nok i min egen boble, fokusert på det jeg skulle gjøre. Jeg kan vel si at jeg var litt fjern den dagen. Men det fungerte for meg, forteller Marit Bjørgen til Dagbladet.

HADDE MANGE TETTE DUELLER: Petra Majdic, Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto:Erik Berglund
HADDE MANGE TETTE DUELLER: Petra Majdic, Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto:Erik Berglund Vis mer

- Prestasjonen hun gjorde, står det stor respekt av. Hun var nok også full av adrenalin. Det er helt rått å klare å legge smerten til side og fortsatt jobbe for medalje, sier Bjørgen.

- Helt mørkt

Det var klokka 09.30 den dagen at Majdic testet sprintløypa på skaresnø. I en skarp sving ramlet hun ut av løypa og falt to meter ned på en issvull under oppvarmingen.

- Først var det helt mørkt. Så kjente jeg sterke smerter i ryggen. Smertene var så store at jeg måtte spørre om hjelp, forteller Majdic til avisa Sport Express - ti år etter fallet som åpnet opp for Bjørgens første OL-gull i karrieren og Rognes-jentas vendepunkt i karrieren.

KOLLAPSET: Petra Majdic besvimte etter OL-bronsen i 2010.

Foto: ARNT E. FOLVIK
KOLLAPSET: Petra Majdic besvimte etter OL-bronsen i 2010. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Majdic diskuterte med treneren i lang tid etter ulykken om det var mulig å stille til start i prologen.

- Sjokkert over skrikene

Treneren mente det var helt urealistisk å komme til startstreken: Hvordan kan en utøver konkurrere i OL med så store smerter at hun ikke kunne strekke ut kroppen?

- Jeg sa til ham at jeg skulle til start. «Dette er min siste sjanse til å vinne en OL-medalje. Jeg kan ikke la den gå fra meg», forteller Petra Majdic.

De påfølgende minuttene og timene ble et smertemareritt.

- Jeg skrek av smerte hvert andre sekund i prologen. Det gjorde vondt å puste. Trenerne sto normalt langs løypa og støttet sine utøvere, men alle ble stille da jeg kom forbi dem. De var sjokkerte over skrikene mine, sier den slovenske skihelten.

MÅTTE HA HJELP OPP PÅ PALLEN: Petra Majdic. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
MÅTTE HA HJELP OPP PÅ PALLEN: Petra Majdic. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN Vis mer

- Konkurrentene mine var også sjokkerte. Sprint er ikke tremil. Det er ikke vanlig å ligge i snøen på den måten etter en prolog. Mine rivaler forsto ikke hva som skjedde, forteller hun - og får det bekreftet av Marit Bjørgen på spørsmål fra Dagbladet.

- Etter målgang la jeg meg ned i snøen og ropte. Av smerte og av glede at jeg klarte det: Jeg kvalifiserte meg for kvartfinalen, sier den slovenske skihelten.

Trosset smertene

Majdic vant kvartfinalen proppfull av smertestillende. I semifinalen slet hun, men gikk videre som «lucky loser». Da så det mørkt ut.

- Jeg mislyktes i OL i Salt Lake City i 2002 og i Torino i 2006. Hvis jeg dro fra et tredje OL på rad uten medalje, ville jeg være en taper. Jeg visste at jeg måtte prøve, selv om smertene ble verre og verre.

I finalen sto Majdic for et idrettsmirakel. Bare Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk var sterkere enn det slovenske langrennsesset, som var kraftig handikappet denne dagen og vant OL-bronse med fire brukne ribbein.

SMERTEMARERITTET: Petra Majdic vred seg i smerter etter hvert heat. Foto:ARNT E. FOLVIK
SMERTEMARERITTET: Petra Majdic vred seg i smerter etter hvert heat. Foto:ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Jeg telte hvor mange meter det var igjen. 300, 250, 200 … Jeg har aldri hatt det så vondt, men jeg klarte det. Jeg vant en OL-medalje, sier hun like glad ti år etter den utrolige bragden.

Majdic besvimte dernest av smerter og ble fraktet til sykehuset. Legene var rystet. Resultatet var fire brukne ribbein og diagnosen pneumothorax, altså luft i pleurahulen, som kan medføre at lungen klapper sammen. Det kan igjen forskyve hjertet og gi en potensielt livstruende tilstand som krever øyeblikkelig behandling.

WENG HYLLER BJØRGEN: Heidi Weng hinter om at nøkkelen til suksess er å bli gravid. Bjørgen mener det er bare å kjøre på. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Legen sa at jeg burde være glad for at jeg var i live, forteller hun.

Spesielle scener

En umiddelbar operasjon var nødvendig, men den slovenske langrennsprofilen insisterte på at hun skulle til medaljeseremonien og motta sin medalje.

- Hvor lang tid trenger du? spurte legen.

- Seremonien tar 15 minutter, svarte Majdic.

- Jeg gir deg 10 minutter. Og så må du rett på operasjonsbordet, beordret legen.

Majdic ankom medaljeseremonien med to trenere som krykker, all den tid hun ikke klarte å stå på egne bein.

I Slovenia ble hun en landshelt og mottok prisen «Women of the Year».

Bjørgens vendepunkt

Uten fallet hadde hun vært storfavoritt til å vinne gullet. I stedet var det altså Marit Bjørgen som gikk til topps og vant sitt første OL-gull i karrieren.

Det ble et vendepunkt i Rognes-jentas fortryllende karriere, som stanget mellom 2006 og 2010. I Vancouver løsnet det imidlertid igjen med dette eventyrlige gullet på Majdic' dramatiske dag.

Det førte Bjørgen på vinnersporet igjen, som fulgte opp med to nye OL-gull i Canada - og inntok på ny tronen som langrennsdronninga i internasjonal skisport.

- Vendepunktet for min del kom dette året, med gode prestasjoner i verdenscupen og OL, bekrefter Bjørgen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!