IKKE BRA NOK: Dette er den australske OL-blokka. Men så langt nekter de å flytte inn. Klokka tikker raskt ned mot OL-start 5.august. Foto: NTB Scanpix
IKKE BRA NOK: Dette er den australske OL-blokka. Men så langt nekter de å flytte inn. Klokka tikker raskt ned mot OL-start 5.august. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sjokkert over synet, nektet de å flytte inn i OL-landsbyen

Den australske troppen raser over det de beskriver som en ubeboelig OL-landsby. Nå nekter de å flytte inn før problemene er ordnet. 

(Dagbladet): - Tette toaletter, rør som lekker og ledninger som henger i løse lufta. Det er også en sterk gasslukt i mange av leilighetene.

IKKE FORNØYD: Kitty Chiller. Foto: NTB Scanpix
IKKE FORNØYD: Kitty Chiller. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik beskriver Kitty Chiller, leder for den australske OL-komiteen, rommene i deltakerlandsbyen til Sydney Herald.

Måtte flytte ut

Det australske laget hadde planer om å flytte inn 21.juli, men har måttet flytte til nærliggende hotell.

- OL-landsbyen er ubeboelig, sier Chiller.

Ifølge avisa har også en delegasjon fra Storbritannia og New Zealand havnet i den samme situasjonen. Ifølge Gazetta har den italienske troppen forsøkt å ta saken i egne hender for å få leilighetene i orden.

Dette skjer altså elleve dager før åpningseremonien i Rio-OL 5.august. Etter planen skal over 10 000 utøvere være på plass i landsbyens 31 bygninger da.

Hvis problemene ikke rettes opp, blir det en våt velkomst for lagene:

OL-ROM: Slik så det ut da pressen fikk en guidet tur i OL-landsbyen i juni.  Foto: AFP / NTB Scanpix 
OL-ROM: Slik så det ut da pressen fikk en guidet tur i OL-landsbyen i juni.  Foto: AFP / NTB Scanpix  Vis mer

- Det er problemer med rør som ikke er tette. Det er problemer med elektrisiteten. Det er problemer med rengjøring. Det er ikke lys i mange av trappeoppgangene. Det ble foretatt en test på lørdag: Da vi skrudde på kranene og prøvde å dra ned i do - fosset det vann nedover veggene, sier Mike Tancred, talsmann for den australske troppen til Guardian.

Lover å rydde opp

LEILIGHETEN: Arrangøren innrømmer at de har mye igjen for at rommene skal være hundre prosent. Foto: NTB Scanpix 
LEILIGHETEN: Arrangøren innrømmer at de har mye igjen for at rommene skal være hundre prosent. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Arrangørene rykket i går ut og innrømmet problemene. Ifølge The Guardian lover de å jobbe døgnet rundt for å fikse de tekniske problemene.

- Alle som ankommer deltakerlandsbyen uten å ha rommet klart, skal få et annet rom. Vi kommer til å jobber hardt uten å forstyrre utøvernes oppladningen til lekene. Det er bare å beklage eventuelle problemer dette byr på, skriver de i en uttalelse til avisa.

Like rundt i kantene er ikke Rios ordfører Eduardo Paes. Han rykket ut med følgende melding da han skulle kommenterer de australske klagene:

- Jeg er på vei for å sette en kenguru foran bygningen deres så de føler seg velkommen, skrev han syrlig på Twitter, før han la til at forholdene i landsbyen var mye bedre enn da Australia arrangerte OL i 2000.

ADVARER: Politiet i Rio har ikke fått lønn på flere måneder. Nå advarer de folk mot å reise til byen under OL, fordi de ikke klarer å beskytte dem. Video: CNN Vis mer

Tror de retter opp

Ingen norske utøvere er på plass i deltakerlandsbyen ennå.

Men et norsk team med Marit Myrmæl i spissen har ankommet Rio og har inspisert deltakerlandsbyen.

Dagbladet fikk ikke tak i lederen for den olympiske avdelingen mandag, men assisterende toppidrettssjef Marit Breivik bekreftet at forholdene ikke er perfekte:

- Arrangørene har mobilisert stort nå, og alle er interessert i at de skal få det opp å gå skikkelig. Det får vi håpe de greier.

- Hvilke rapporter har du fått om forholdene?

- Vi har fått samme rapporter som det står skrevet i media, og at håndverkere jobber på spreng døgnet rundt for å fikse problemene, sier Breivik.

- Når begynner de norske utøverne å komme nedover?

- De første (turner Stian Skjerahaug og treneren) kommer allerede i dag, så kommer det flere fortløpende i løpet av uka.

- Hvordan påvirker det oppladingen at deltakerlandsbyen ikke er ferdigstilt?

- De kommer ikke inni selve landsbyen før de kan bo der, og må finne andre steder å sove. Treninganleggene rundt er supre og det her er utøvere som er vant til å bruke energi på det de kan gjøre noe med. Det handler bare om at materielle ting ikke er i orden, og jeg har tillit til at det kommer til å bli bra, sier Breivik.

PROBLEMER: Borgermesteren i Rio de Janeiro, Eduardo Paes, snakker om Rios svakheter og problemer i forbindelse med OL. Video: CNN Vis mer