Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjokkert over TV 2

Den tidligere finske langrennstreneren Kari-Pekka Kyrö sier til TV 2 at finnene har jukset systematisk siden tidlig på 90-tallet. - De har brukt ulovlig redigeringsteknikk, sier den avsatte finske langrennstreneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dopinguttalelsene til Kyrö har slått ned som en bombe i langrennsmiljøet. TV 2s intervju med den avsatte finske langrennstreneren ble i går sendt både på norsk og finsk fjernsyn.

- Jeg så nyhetsinnslaget på finsk tv og jeg er sjokkert. De har klippet i svaret mitt på en slik måte at jeg mener dette må være ulovlig. Advokaten min vil kontakte tv-selskapet i morgen, sier Kari-Pekka Kyrö til Dagbladet.

Slår tilbake

TV 2 slår tilbake mot Kyrös påstander.

- Vi har ikke kryssklippet svaret. Hans mening kommer fram akkurat slik som det kommer fram i intervjuet på tv, sier vaktsjef i TV 2-sporten, Espen Tvedt til Dagbladet.

Kyrö vil ikke si noe om hva hans advokat kommer til å snakke med TV 2 om, eller om han planlegger å saksøke tv-selskapet. Men han er svært interessert i å forklare hva som egentlig skjedde under intervjuet med TV 2 i november.

- De intervjuet meg i halvannen time. Først snakket jeg om min bakgrunn, lang tid etterpå kom vi inn på dopingproblematikken. I innslaget virket det som om jeg sa dette på samme tid. Det er ikke sant, sier han, og presiserer:

- Jeg har aldri sagt noe om at de finske skiløperne brukte bloddoping tidlig på nittitallet, sier Kari-Pekka Kyrö til Dagbladet.

Kyrö ble avsatt som trener for det finske langrennslaget etter dopingavsløringene i Lahti-VM i fjor. Etter den tid har finnen flere ganger gått ut i media og uttalt seg om doping. I går sjokkerte han igjen med dette sitatet i TV 2:

«På begynnelsen av 90-tallet var jeg trener for B-landslaget. Etter det for kvinnelandslaget, og så ble jeg hovedtrener. På begynnelsen av 90-tallet på landslaget brukte de mye og kraftig bloddoping.»

Den kontroversielle eks-treneren mener at han aldri sa noe om hvem som dopet seg tidlig på nittitallet.

- Mine uttalelser er basert på en forskningsrapport som er skrevet at det internasjonale skiforbundet. Der kom det fram at mange langrennsløpere brukte bloddoping, spesielt tidlig på 90-tallet - akkurat i den perioden hvor Norge og Italia gjorde det unormalt bra i langrenn, sier Kari-Pekka Kyrö.

- Ikke kritiske

Kyrö avslutter med å kritisere hele den norske mentaliteten.

- Nordmenn er ikke kritiske. Jeg kan ikke skjønne at dere trodde at alle de andre brukte doping, og ikke Norge på den tida. Dette til tross for at Norge var helt klart best i langrenn. Det er helt utrolig, sier Kyrö.

REAGERER: - TV 2 har klippet i svaret mitt på en slik måte at jeg mener dette må være ulovlig, sier eks-trener Kari-Pekka Kyrö
Hele Norges coronakart