Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot norsk trend: - Dette er alvor

Sjokkert over voksne som bryter sperringene

Alle kommunale idrettsanlegg er stengt for å begrense smittespredningen av coronaviruset. Det gir mange nordmenn blaffen i. Flere bryter loven, ignorerer stengt-skilt og samles i hopetall for å trene.

GIR BLAFFEN I FORBUD: Løren idrettspark er stengt grunnet frykt for coronasmitte, men brukes likevel.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GIR BLAFFEN I FORBUD: Løren idrettspark er stengt grunnet frykt for coronasmitte, men brukes likevel. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Alle treningsstudioer og kommunale idrettsanlegg i Norge er stengt på ubestemt tid for å begrense smittespredningen av coronapandemien.

Det forbudet er det imidlertid ikke alle treningsglade nordmenn som respekterer.

Hver dag gjør mange nordmenn det stikk motsatte av Folkehelseinstituttets anbefalinger og samler seg i hopetall på mindre treningsanlegg rundt omkring i landet med stor smitterisiko.

HULL I NETTET: Til tross for at anlegget på Grüner er stengt, bryter folk seg inn for å trene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HULL I NETTET: Til tross for at anlegget på Grüner er stengt, bryter folk seg inn for å trene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Et av dem er Løren Idrettspark. Et annet idrettsanlegg som sliter med det samme, er fotballbanen til Grüner Fotball.

Selv om Løren Idrettspark har vært stengt i ei uke, har det samlet seg mange mennesker her for å trene der hver dag i perioden hvor anlegget har vært stengt.

Dagbladet har snakket med Heidi Sønsthagen, daglig leder for Hasle-Løren IL, som forteller at de gjør det de kan for å holde folk unna anlegget og bidra i den norske dugnaden for å redusere smittespredningen av coronaviruset, men blir ignorert av mange.

- Ubehagelig

De siste dagene har klubben hengt opp stadig flere lapper om at arenaen er stengt, flyttet vekk målene fra fotballbanen og satt opp gjerder rundt anlegget.

BER FOLK TA HENSYN: Treningsguru Yngvar Andersen. - Nå er det bare for dårlig. Tar vi krafttaket nå, vil ventetiden til en viss normalitet bli langt kortere, sier Andersen til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BER FOLK TA HENSYN: Treningsguru Yngvar Andersen. - Nå er det bare for dårlig. Tar vi krafttaket nå, vil ventetiden til en viss normalitet bli langt kortere, sier Andersen til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Likevel strømmer det hver dag folk til anlegget - primært voksne mennesker - som selv dytter tilbake målene på banen som klubben har forsøkt å fjerne fra anlegget og hopper over gjerdene og overser «stengt-lappene» for å trene på anlegget.

Det får både Bymiljøetaten, daglig leder for anlegget og treningsguru Yngvar Andersen til å reagere.

- Vi hang opp enda flere lapper hvor det står at arenaen er stengt i går. Vi har satt opp gjerder med «stengt-lapper» og har flyttet målene vekk fra banen. De gangene jeg har forsøkt å si ifra til folk at arenaen er stengt, ser de bare dumt på meg. Det er ubehagelig, sier Heidi Sønsthagen, daglig leder for Hasle-Løren IL, til Dagbladet.

Hun forteller på den såkalte Tufteparken - altså styrketreningsanlegget hvor man kan trene øvelser som «hang ups» og «dipps» - har det vært stor pågang av folk etter at anlegget ble stengt, hvor mange til og med trener uten hansker.

- Stor smitterisiko

Dagbladet har selv observert det, at det har strømmet til folk til anlegget og spesielt Tufteparken hvor mange har trent uten hansker og dermed tar på de samme apparatene.

- Det utgjør en stor smitterisiko. Det er utrolig irriterende. Flere lurer på hva som har skjedd. Vi har ingen som jobber fulltid som kan jage folk fra banen. Det er stort sett voksne mennesker, som burde forstå bedre, sier Sønsthagen.

IGNORERER FORBUD: Løren Idrettspark er i likhet med alle andre kommunale idrettsanlegg i Norge stengt. Likevel samles det folk i hopetall for å trene der. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
IGNORERER FORBUD: Løren Idrettspark er i likhet med alle andre kommunale idrettsanlegg i Norge stengt. Likevel samles det folk i hopetall for å trene der. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Folk er desperate etter å trene. Setter vi opp et gjerde rundt, så hopper folk bare over og ignorerer det. Vi har hengt opp lapper på alle apparatene. Folk er helt merkelige, men vi får ikke gjort så mye mer med det enn det vi har gjort. Jeg tror vi har gjort over gjennomsnittet for å prøve å forhindre dette.

Ekspert: - For dårlig

Treningsguru Yngar Andersen kommer med en klar oppfordring til det norske folk.

- Dette bør vi klare å unngå med en foreløpig tidshorisont på et par uker. Det at en blir desperat etter å trene sammen og for tett, vil være langt lettere å forstå i mai/juni om unntakstilstanden skulle vare så lenge. Nå er det bare for dårlig. Tar vi krafttaket nå, vil ventetiden til en viss normalitet bli langt kortere, sier Yngvar Andersen til Dagbladet.

Treningsguruen ber folk om å holde avstand også når man går og jogger en tur i skogen.

HULL I NETTET: Til tross for at anlegget på Grüner er stengt, bryter folk seg inn for å trene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HULL I NETTET: Til tross for at anlegget på Grüner er stengt, bryter folk seg inn for å trene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror at vi alle bør agere som at vi er i karantene. Selv om jeg er frisk, stopper jeg opp og går til siden når jeg møter noen på joggetur. Når man springer og puster og peser, bør man passe på å holde to meter. Det er litt pes, men Norge er relativt velsignet med god plass. På eget initiativ bør man gjøre et eget krafttak for å kjempe imot spredningen av dette viruset, sier Andersen til Dagbladet.

- Når jeg møter noen på stien, går jeg to meter til siden for å unngå nærhet. Dette kan gjerne kombineres med et smil, for dette gjør man ikke med ond vilje, tvert imot. Med et smil viser man at man kommer i fred og går til side for å ta hensyn – og ikke fordi man er redd for den andre.

STOR PÅGANG: Mange er usikre når og hvordan de skal kontakte helsevesenet ved mistanke om smitte. Oslo kommunes coronatelefon gir deg denne beskjeden. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Advarer: - Dette er alvor

Dagbladet har vært i kontakt med Bymiljøetaten, som sier at de ikke har myndighet til å jage bort folk fra Løren Idrettspark og tilsvarende anlegg, men kommer med en sterk oppfordring og advarsel.

- Vi har satt opp plakater. Alle disse idrettsanleggene er stengt og skal ikke brukes. Den organiserte idretten respekterer det, men det er tydeligvis private initiativ som ikke gjør det. Vi vil igjen oppfordre folk på det sterkeste til å følge myndighetenes klare råd. Bruk hansker, hold avstand, ta hensyn og bruk sunn fornuft, sier Line Holand, pressevakt i Bymiljøetaten, til Dagbladet.

PANDEMI: Verdens helseorganisasjon mener Europa er episenteret for pandemien. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Vi deaktiverer flomanlegget for å vise at det er stengt, men det er lyst lenge nå. Vi oppfordrer folk til å tenke seg kraftig om å forholde seg til myndighetens klare anbefalinger. Dette er alvor. Å trosse rådene, er veldig dumt. Ikke klump dere sammen og ikke bruk fellesskapene sine områder på en ufornuftig måte.

Det er treningsguru Yngvar Andersen helt enig i.

- Jeg har satt meg selv i en selvpålagt karantene. Jeg har vært helt frisk, men kona og barna mine har litt rusk i halsen. Vi får ikke testet oss, men det er ikke usannsynlig at vi har corona. Vi bør gå ut ifra at vi har det og ta hensyn etter det, forteller NRK-profilen.

BEKLAGER: Administrerende direktør ved OUS, Bjørn Atle Bjørnbeth, beklager etter «Debatten» på NRK. Reporter: Anniken Aronsen. Foto: Bjørn Langsem Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Stengt av Bymiljøetaten

12. mars ble alle kommunale idrettsanlegg i Norge stengt.

«Med bakgrunn i Folkehelseinstituttet (FHI) sine råd og anbefalinger knyttet til håndtering av koronaviruset, har Bymiljøetaten besluttet å stenge alle kommunale idrettsanlegg for aktivitet inntil videre. Det gjør vi for å begrense smitterisiko, og gjelder på ubestemt tid», het det i uttalelsen.

Noen få dager seinere sendte Hasle-Løren ut en mail til alle sine medlemmer:

Live-published photos and videos via Shootitlive

«Vi har satt ut skilt på vår kunstgressbane om at den er stengt. Til tross for dette befinner det seg hittil i dag dessverre mange – både barn og foreldre – i aktivitet på banen. Vi oppfordrer alle til å forholde seg lojalt til den nasjonale dugnaden som nå pågår.»

Men for ikke-medlemmer har stengingen av anlegget bare blitt ignorert.

- De som er på fotballbanen, sier at de holder god avstand. Men det er fordi alle våre medlemmer i klubben holder seg unna arenaen. Det er stengt. For våre egne medlemmer ser ut til at det har sunket inn, men dessverre ikke for alle, sier Sønsthagen.

Hun varsler nå at klubben må kjøpe kjettinger til å låse fast fotballmålene, som de har forsøkt å flytte vekk fra arenaen hver da.

- Det føles slemt, men vi må bare gjøre det. Det er like kjedelig for alle. Det kan bli enda kjedeligere om vi ikke tar dette alvor.

OOPS, APP, APP: Dagbladet TV har fått tilgang til hele den nye corona-låta til «Songar frå nyheitene». Se den i sin helhet her! Video: Songar frå nyheitene Vis mer

Laget hull i gjerdet for å komme inn

Et liknenede eksempel gjelder på fotballbanen til Grüner Fotball.

Som bildene til Dagbladets fotograf viser, henger det et forbudsskilt som flere ignorerer og heller går inn på banen gjennom et hull i gjerdet for å trene på det stengte anlegget.

- Vi har slitt med det, ja. Nå har vi heldigvis fått sperret hele området og håper det vil ha effekt, sier Kirsti Jahren Gundersen til Dagbladet.

- Det er et hull i gjerdet som folk kryper gjennom?

- Det er det sikkert. Og det går jo an å klatre over for unge, spreke mennesker. Men det har i hvert fall blitt sperret og låst. Vi har hengt opp lapper om at det er stengt. Jeg vet at mange andre anlegg også sliter med det.

Hele Norges coronakart