JUBLET: Samuel Adegbenro scoret det avgjørende målet for Rosenborg. Foto: NTB Scanpix
JUBLET: Samuel Adegbenro scoret det avgjørende målet for Rosenborg. Foto: NTB ScanpixVis mer

Europa League

Sjokkerte Ajax: Matchvinner to dager etter at han ble RBK-spiller

Tirsdag ble han presentert som ny Rosenborg-spiller. I kveld ble Samuel Adegbenro (21) matchvinner da Rosenborg slo Ajax 1-0. For en drømmedebut.

Ajax - Rosenborg 0-1 (0-0)

AMSTERDAM (Dagbladet): - Det har aldri vært større forskjell mellom Rosenborg og Molde.

Det sa trener Kåre Ingebrigtsen etter 2-1-seieren lørdag. Hva er da bedre enn å matche seg mot internasjonal motstand på direkten for å se hvor nivået egentlig ligger?

Rosenborg-spillerne entret Amsterdam Arena som en underdog i kveld. Men Ajax er ikke hva laget var, og den ferske treneren, Marcel Keizer, jobber med å sette relasjonene.

Ajax hadde de fleste og største sjansene i første omgang, men en knallgod keeper - André Hansen - holdt Rosenborg inne i kampen. Og etter 77 minutter skulle det skje:

Innbytter Samuel Adegbenro - som kommer fra Viking - fikk ballen fra en annen innbytter, Matthías Vilhjálmsson. På løp kom nigerianeren alene med Ajax-keeper Andre Onana og banket ballen i nettmaskene.

For et mål. For en debut.

- En veldig bra start for meg. Jeg er veldig lykkelig. Det var veldig bra stemning her, sa Adegbenro til MAX etter kampen.

Rosenborg har skaffet seg et fantastisk utgangpunkt før returkampen i Trondheim torsdag. Vinneren går til gruppespillet i Europa League.

- Mulighetene for gruppespill er litt større nå enn da vi reiste ned. Vi jobbet for hverandre og var disiplinerte. Mange gjør en fantastisk jobb her i dag, sa Kåre Ingebrigtsen etter kampen.

Optimistisk

Treneren var overraskende optimistisk før kampen. Da trekningen ble kjent, ble Ajax sett på som den verste motstanderen laget kunne få. Men etter å ha analysert nederlenderne nøye, så han svakhetstegn.

DANSET AV GLEDE: Rosenborg-benken var fra seg av glede etter scoringen. Foto: NTB Scanpix
DANSET AV GLEDE: Rosenborg-benken var fra seg av glede etter scoringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ajax har fått ny trener. Spillere er solgt, den viktigste midtbanemannen Davy Klaassen til Everton. Relasjonene sitter ikke som de skal. Og Ajax har så vidt startet sesongen. I dette bildet så Ingebrigtsen muligheter.

Hjemmelaget gikk - som ventet - ut i hundre. Gjestene fikk nesten ikke låne ballen de første minuttene. Til gjengjeld hadde Rosenborg kampens første sjanse. Det var et angrep som involverte Fredrik Midtsjø, Milan Jevtovic og Nicklas Bendtner.

Ballen endte til slutt på hodet til dansken, men ble reddet på streken.

Mektig skue

Amsterdam Arena har en kapasitet på 54 000 tilskuere og er et mektig skue. Da Dagbladet snakket med Ingebrigtsen på indre bane dagen før kampen, ble han sentimental. Naturligvis er det tanken på storslagne kvelder som dette som får fram det beste i ham.

Og Rosenborg gjorde ikke skam på seg selv i første omgang. Ajax hadde de fleste sjansene - ved Amin Younes og Kasper Dolberg - men en god André Hansen holdt trønderne inne i kampen.

Ingen overraskelser

Rosenborg og Ajax hadde faktisk bare møtt hverandre to ganger opp tidligere. Begge møtene fant sted i oktober 2002. På hjemmebane ble det 0-0. Kampen i Amsterdam endte 1-1.

Det var ingen overraskelser da lagoppstillingene kom. Samuel Adegbenro startet på benken. Det samme gjorde Matthías Vilhjálmsson, slik Ingebrigtsen har hatt for vane. Da laget ble lest opp, reagerte Amsterdam Arena med unison pipekonsert.

0-0 til pause var et godt utgangspunkt for Rosenborg. Men så var det dette med bortemål. Trolig felte dette laget i Champions League-kvalifiseringen mot Celtic.

Størst applaus

Andre omgang åpnet frisk med muligheter begge veier. Men størst applaus fikk Ajax-spiller Klaas-Jan Huntelaar da han ble sendt i oppvarming.

Rosenborg-forsvaret hadde god kontroll på Kasper Dolberg, og muligens kunne det være bra for Ajax med nye krefter på topp.

DRØMMEDEBUT: Samuel Adegbenro lyktes på direkten for Rosenborg. Foto: NTB Scanpix
DRØMMEDEBUT: Samuel Adegbenro lyktes på direkten for Rosenborg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Byttet kom da også 25 minutter før slutt. Men den tidligere Real Madrid-spilleren er ikke hva han engang var.

23 minutter før slutt kom Samuel Adegbenro inn for Yann-Erik De Lanlay på venstrekanten. Det var et spennende bytte. Og et avgjørende bytte.

Strålende

Nigerianeren har vært strålende i Viking. Og at han virkelig ville til Rosenborg er det ingen tvil om:

Han skal ha blitt tilbudt tre ganger så høy lønn av tyrkiske klubber, men mente Rosenborg var et riktig steg.

Og for en debut: Etter 77 minutter fikk han ballen fra Matthías Vilhjálmsson. Ajax-forsvaret opptrådte svakt. Alene med keeper banket han ballen i nettmaskene.

Ajax klarte aldri å komme tilbake. Da dommeren blåste i fløyta, svarte publikum med massiv piping. Rosenborg-supporterne sto igjen og jublet.

- Vi skal vinne Europa League, sang de.