Johannes Høstflot Klæbo og Erik Valnes gull sprintstafett ski-VM 2021

Sjokkerte alle

Sånn har du aldri sett Johannes Høsflot Klæbo.

TIDENES ØYEBLIKK I LANGRENN: Johannes Høsflot Klæbo flyr den siste bakken i løssnøen på vei mot VM-gull sammen med Erik Valnes. Større skikunst er ikke blitt skapt i langrennssporten. Bilder fra NRK Vis mer
Publisert

DET skulle ikke være mulig for en skiløper som har vunnet tre OL-gull og en håndfull med VM-gull å sjokkere noen i denne sporten. I dag skjedde det likevel:

  • Rykket opp den siste bratte bakken i snøslaps er det råeste noen har sett på ski.

Det sendte skrik gjennom hver eneste kommentatormikrofon i langrennsverdenen. Bare minutter etter at fenomenet Aleksandr Bolsjunov hadde levert det alle trodde var det flotteste av skisprint, tok Johannes sporten til et helt nytt nivå.

- Dette er Petter Northug 2.0, sa SVTs rutinerte ekspertkommentator Anders Blomquist, og fortsatte:

- Det er nedslående for alle andre i langrennssporten at Norge har fått fram en slik avslutter, men det er en opplevelse å se at et menneske kan være så dyktig på noe så vanskelig som dette.

Det var store ord om en enkelt skistafett, men beskrivelsen er helt presist.

Noe sånt har du aldri sett på ski før.

DA Johannes dro til i sommervarmen i den steile bakken, hadde det faste, saltete snødekket for lengst blitt omdannet til en sugende masse av slush.

Ikke så bunnløs som den Petter Northug forserte opp i bakken rundt grantreet i Falun 2015 på vei til sitt mirakuløse 5-mils gull, men flytende nok til at det meste av vanlig skiteknikk ikke var til bruk.

Om du da ikke er noe så uvanlig som en kunstner på ski.

Som Johannes.

I VINTER etter vinter har han skjemt oss bort med de avsindige rykkene sine. Det startet i NM 2017 der Sergej Ustjugov fikk være med på sprinten, og for åpent kamera ble utklasset opp de bakkene der denne russeren på den tida pleide å knuse alle andre.

Da var sporten plutselig forandret:

- Jeg har sett den nye skihistorien begynne, skrev jeg henført over synet. Men dette var ikke dikt og fanteri.

Det var sant, og det fortsatte i renn etter renn. Bare et halvår seinere skrev jeg at «dette er det verste jeg har sett» da Klæbo stakk fra start i finalen i verdenscupstarten i finske Ruka.

Siden har det meste blitt skrevet om trønderens fart på skiene.

Men ingen ting beskriver det som skjedde i dag.

DENNE gangen kom Sergej Ustjugov ikke til start. En ødelagt skulder hindret russerne å stille sitt beste lag. Det var synd:

- Vi skal være glad Usjugov ikke er med i dag, sa NRKS kommentatorer i det den russiske ankermannen Gleb Retivykh stakk ut drøyt fire sekunder før Klæbo på den siste etappen.

Jeg synes ikke det. Johannes' rykk hadde fortjent den aller beste rammen. For det er ingen grunn til å være i tvil:

I dag hadde skikunst som dette til slutt holdt mot hvem som helst.

GÅR GALT: Joni Mäki deiset i bakken rett foran Johannes Høsflot Klæbo i lagsprinten i ski-VM. Bilder fra NRK Vis mer

DET var derfor TV-kommentatorene skrek i kor før de prøvde å oppsummere hva de hadde sett:

- Jeg må klype meg i armen, sa Anders Blomquist i bua med SVTs nestor Jakob Hård.

Som mange av TV-kommentatorene var de tvunget av viruset til å snakke fra hjemmekontor. Det skulle til vanlig ha gitt mer distanse til det de så og åpnet mer rom nøktern analyse.

Vel, for dem som virkelig er glad i langrenn er sånt nesten umulig i møtet med kraften og farten i Johannes' prestasjon opp den bakken.

Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes sikret sammen med Håvard Solås Taugbøl trippel norsk på VM-sprinten. Reporter/video: Thomas Haarstad / Kristoffer Løkås Vis mer

HAN har åpenbart gjort det meste riktig i sin private VM-oppkjøring på Skeikampen med bare morfar og pappa tett på. Der har treningsmengden tidvis vært så ekstremt at opplegget kunne ha vippet.

Underveis ble han da også dirigert ned i intensitet av sprinttrener Arild Monsen. Likevel er det lett å få følelsen av at denne skistjernen rent sportslig også vet akkurat hva han gjør.

Samtidig er det en fin kontrast mellom det kalkulerte i løypa, og den måten han representerer sporten sin på. Sånt merkes av utlendingene:

- Han er en veldig fin person. Det er varm utstråling fra Klæbo, kommenterte de i SVT.

I en sport som er avhengig av hverandre, er det en avgjørende attest.

FOR mens oppkjøringen til VM er blitt preget av bråk mellom ulike nasjoner, er selve mesterskapet så langt bare glede.

I går var det lett å hylle Aleksandr Bolsjunov etter oppvisningen på 30km. I dag samles hele sporten rundt Klæbos makeløse bakkerykk.

Sannsynligvis har disse to jevngamle frontfigurene aldri vært bedre enn nå. Lørdag gikk Johannes bedre fristil på distanse enn noen gang. Det holder neppe mot Bolsjunov og de norske fristilspesialistene på 15km fri til uka, men kan bli annerledes i et felt på en klassisk 50km.

Gøy blir det uansett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer