Noriaki Kasai

Sjokkerte i natt

Med medier til stede gjorde Noriaki Kasai - 50 år - comeback i internasjonalt hopprenn i natt. - Imponerende, sier Anders Fannemel, som konkurrerte mot japaneren som satte verdensrekord med alderen.

NEKTER Å GI SEG: 50 år gamle Noriaki Kasai. Foto: AFP / NTB
NEKTER Å GI SEG: 50 år gamle Noriaki Kasai. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbyen Sapporo i Japan arrangerte i natt, norsk tid, kontinentalcup i hopp. Dette er det nest øverste konkurransenivået etter verdenscupen.

På startlista sto ingen hvem som helst: 50 år gamle Noriaki Kasai.

PRAKTFULL UTSIKT: Noriaki Kasai hoppet i Sapporo i natt. Dette bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Instagram / Noriaki Kasai
PRAKTFULL UTSIKT: Noriaki Kasai hoppet i Sapporo i natt. Dette bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Instagram / Noriaki Kasai Vis mer

Japaneren har ikke konkurrert internasjonalt på to år, men nekter å legge hoppskiene på hylla. Han fyller 51 år tirsdag 6. juni. Hver gang han hopper internasjonalt i kontinentalcup eller verdenscup, setter han verdensrekord som den eldste deltakeren noen gang.

Kasai endte til slutt på 37. plass, i et renn som Sondre Ringen vant. Nordmannen hoppet 134,5 og 138 meter.

- Det var veldig mye forskjellig vind i Sapporo i dag. Og Kasai var kanskje den som var mest uheldig, forteller Anders Fannemel til Dagbladet.

APPLAUDERER KASAI: Anders Fannemel kom på sjetteplass i Sapporo. Foto: Geir Olsen / NTB
APPLAUDERER KASAI: Anders Fannemel kom på sjetteplass i Sapporo. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Han ble selv nummer seks, mens Kasai ikke kom til finaleomgangen med et hopp på 104,5 meter.

- Han fikk veldig liten oppdrift og farten var lav. Han fikk aldri tatt skikkelig av, så det var vanskelig for ham å vise seg fram i dag. Det så ut som om han ikke hadde en sjanse. Jeg tipper at han er giret på å gjøre det bedre i morgen, sier Fannemel til Dagbladet.

At Kasai nekter å gi seg forbløffer, sjokkerer og gleder på samme tid i hoppverden. Fannemel forteller at lokale medier var til stede og dekket begivenheten. Sist gang Kasai hoppet kontinentalcup var i Engelberg i Sveits 28. desember 2020. Sist gang han deltok i verdenscupen var 2. februar 2020.

20 ÅR SIDEN: Noriaki Kasai (til høyre) feirer VM-bronse i 2003. Stedet er Val di Fiemme i Italia. Adam Malysz vant foran Matti Hautamäki. Foto: NTB
20 ÅR SIDEN: Noriaki Kasai (til høyre) feirer VM-bronse i 2003. Stedet er Val di Fiemme i Italia. Adam Malysz vant foran Matti Hautamäki. Foto: NTB Vis mer

Fannemel er selv en av Norges eldste topphoppere med sine 31 år. Sammenliknet med Kasai blir han unggutten: Japaneren er nesten 20 år eldre.

- Det er godt at han drar opp snittalderen litt. Det begynner å bli mange unge karer i startfeltet, sier nordmannen og humrer.

Kasai har 569 starter i verdenscupen. For dette har han kommet i Guinness rekordbok. Ingen andre har deltatt i flere verdenscuprenn. Han har vært med i åtte OL og 13 VM. Også for dette har han kommet i Guinness rekordbok.

UFLAKS: Her går det galt når han skal ta stolheis. Video: Ljosland/Ringstad Vis mer

Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, er 54 år. Han hoppet mot Kasai første gang i 1988.

- Det var i Sapporo i desember. Jeg kom på tredjeplass. Matti Nykänen vant og Dieter Thoma ble nummer to, sa Bråthen til Dagbladet tidligere i uka.

Siden har mye skjedd. Bråthen har vært sportssjef i 19 år. Nykänen døde i 2019 - 55 år gammel. Men Kasai konkurrerer fortsatt mot noen av de beste hopperne i verden.

- I morgen skal det være to renn. Vi gamlekara får prøve å heve oss litt, sier Fannemel med et smil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer