BRÅK: Politiet holder øye med engelske fans under Frankrike-EM, der det var flere slåsskamper mellom hooligans i fjor sommer. Mange frykter at vi vil få liknende scener i Russland-VM 2018, og russiske hooligans har allerede advart engelske fans om at de må forvente å få juling. Foto: NTB Scanpix
BRÅK: Politiet holder øye med engelske fans under Frankrike-EM, der det var flere slåsskamper mellom hooligans i fjor sommer. Mange frykter at vi vil få liknende scener i Russland-VM 2018, og russiske hooligans har allerede advart engelske fans om at de må forvente å få juling. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sjokkerte med voldstrusler i hooligan-dokumentar. Nå slår russiske fans tilbake

Supportere viste fram to store bannere i forbindelse med en fotballkamp i Moskva. Begge var myntet på engelske BBC. 

(FourFourTwo): BBC viste i februar dokumentaren «Russia’s Hooligan Army», der det blant annet kommer fram at engelske fans vil være et mål for russiske hooligans under fotball-VM i Russland, som arrangeres sommeren 2018.

Videre blir det hevdet at turneringen vil være en «festival av vold» for mange lokale.

- Alle ser fram til VM. For noen vil det bli en fotballfestival, for andre vil det være en festival av vold, sier et gjengmedlem blant annet i dokumentaren.

- Våre motstandere er de engelske, stamfedrene til hooliganismen. Vi venter på den. Dersom du kommer hit må du regne med å få juling, sier han videre ifølge Daily Telegraph.

Nå har russiske supportere svart på BBCs presentasjon av russisk fotball (se bildet nederst i denne artikkelen).

I kampen mellom Spartak Moskva og Lokomotiv Moskva ble det på tribunene vist fram to gedigne bannere med bokstavene BBC og to maskerte menn, der den ene holder en machete. Overskriften var «Blah Blah Channel» på det ene banneret, mens det andre banneret var prydet med «Velkommen til Russland - Fans fra et stort land».

Ifølge engelske medier var ikke Spartak-supportere fornøyd med måten russiske fotballfans ble fremstilt på i BBC-dokumentaren, som setter russiske fotballsupportere i et negativt lys.

Bildene av bannerne har blitt delt på nettsider som støtter hooligans verden over.

BARKET SAMMEN: Russiske og engelske fotballsupportere slåss på tribunen under kampen mellom nasjonene i Marseille. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis/NTB Scanpix
BARKET SAMMEN: Russiske og engelske fotballsupportere slåss på tribunen under kampen mellom nasjonene i Marseille. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis/NTB Scanpix Vis mer

Skaper frykt

Ifølge Daily Star er det nå frykt for represalier blant BBC-ansatte som skal jobbe under VM i Russland. Veteran-kommentatoren Alan Green har allerede sagt at han ikke under noen omstendigheter kommer til å dra til Russland for å dekke mesterskapet.

- Så fort jeg fikk vite at FIFA hadde valgt Russland, ville jeg ikke ha noe mer med det å gjøre, sier han til BBC.

Han var selv tilstede i Marseille under Frankrike-EM i sommer da det brøt ut slåsskamper mellom engelske og russiske fans. Sammenstøtene prydet skjermene også her hjemme, og mange frykter at det bare er en forsmak på hva vi har i vente neste sommer.

Daily Star mener at det er minst en programleder til i BBC som også har bestemt seg for å holde seg unna Russland under EM, samtidig som andre skal være skeptiske til å dra.

- Det er for mye å risikere. Etter den organiserte volden som ble orkestrert av russere i 2016-EM, har de lovet at VM vil bli et helvete, sier en kilde til avisa.

En talsmann for BBC sier at: «Det er for tidlig for oss å kommentere planene til våre ansatte som skal jobbe under VM».

Foreslår organiserte slåsskamper

Men det er ikke alle som mener det er noe galt i at såkalte supportere slåss. Det høytstående medlemmet i det russiske fotballforbundet Igor Lebedev, tvitret at «Jeg ikke ser noe galt i at fans slåss. Tvert imot, gutta gjorde det bra. Fortsett sånn!» under EM i sommer.

Nå foreslår den russiske politikeren Igor Lebedev å legalisere organiserte slåsskamper mellom fotballfans.

- Russland ville blitt en pioneer i en ny sport. Engelske fans ville kommet for å slåss. Og de ville fått svar: utfordring akseptert. Et møte på et stadion til en fastsatt tid, skriver Lebedev på hjemmesiden til det russiske partiet LDPR, ifølge The Telegraph.

Lebedev sitter også i styret til det russiske fotballforbundet. Han foreslår at slåsskampene skal foregå mellom tjue ubevæpnede fans fra hvert lag eller nasjon, på en arena der publikum kan se på. Lebedev tror slåsskampene vil tiltrekke seg like stor mengder tilskuere som en fotballkamp.

Arve Hjelseth er sosiolog ved NTNU og medforfatter av boka «Kampen om tribunen. Fotball, makt og identitet». Han tror ikke Lebedev har så mye støtte i Russland, noe han fortalte Dagbladet i februar.

Ikke bekymret

FIFA-president Gianni Infantino er heller ikke bekymret for noe voldsutbrudd i VM, ifølge BBC, og er overbevist om at de russiske myndighetene har ting under kontroll.

- De (VM-arrangørene) har allerede lagt planer for hvordan de skal forhindre noe trøbbel ved neste års VM og de vil ha lært av problemene fra EM i 2016, sa Infantino i februar.

- Som en del av dette, har den russiske regjeringen opprettet et identifikasjonssystem som vil hjelpe oss hvis det oppstår problemer.