Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjokkerte på doptest i fjor høst. Slo jenta med paddeblodet i dag

Almaz Ayana fortjener at noen sjekker at denne rekorden er skinnende ren.

VAKKERT: Almaz Ayana på vei til sjokkrekorden i Rio. FOTO: REUTERS/Gonzalo Fuentes 
VAKKERT: Almaz Ayana på vei til sjokkrekorden i Rio. FOTO: REUTERS/Gonzalo Fuentes  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOR et par uker siden stod det en vakker, personlig melding om Almaz Ayana på en av de mange friidrettsbloggene på netter:

- Hvis hun er dopingfri, vil hun bli den flotteste løperjenta noen sinne.

For det var jo flott det vi akkurat så. Fjærlett, grasiøst og med en snert i steget runde etter runde på OL-stadion mens en etter en av konkurrentene ble passert like umerkelig blafrende som telegrafstolper gjennom vinduet i en togkupe

Men hva var det som passerte?

Tidenes mest elegante løperjente på 47 lette kilo, eller enda en av de i dopingkøen som bare sprer fortvilelse og tungsinn?

TJA, Almaz har ikke en anmerkning på CVen etter å ha lekt med de andre løperjentene i hvert eneste stevne det siste året. Hun er vennlig, høflig og vil oss bare godt:

- Alle må jobbe for fred på jord. Vi har fått livet i gave, og forlater det bare ved Guds nåde, hilste hun et forbløffet friidrettspublikum etter det store gjennombruddet med VM-gullet på 5 000 meter i fjor.

Siden har det bare gått fortere; runde for runde, sekund for sekund, før hun forsvant for alle på denne 10 000 meteren i Rio og danset inn på 29.17.46 -- drøyt 14 sekunder, eller ca en langside fortere enn en rekord som ikke skulle bli slått.

Fordi hun som holdt den verdensrekorden, hadde blitt så god på å drikke blod fra skillpaddene.

MER om det seinere. Det første spørsmålet etter en slik rekordforbedring blir uansett hvem som har sjekket Almaz Ayanas treningsrutiner i det siste. Det svaret er dessverre «ingen».

Som en toppnasjon på lange løp og nabo til det litt for mirakuløse løperlandet Kenya, var Etiopia selvsagt på lista idet verdens antidoping byrå (WADA) for en tid siden trappet opp kontrollen av kenyanerne. Seint i fjor kom det også en WADA-gruppe til Etiopia, men det var et enkeltstående besøk:

  • Det mangler systematisk kontroll av Almaz Ayana og andre etiopiske toppløpere gjennom treningshverdagen.

WADA-gruppen satte da også karakteren 0 på sin vurdering av etiopernes eget kontrollregime. Mangelen på alt som kunne stoppe en eventuell svindel, sjokkerte dopingjegerne i fjor høst. Det er grunnen til at Etiopia er satt på en obs-liste med fare for å bli utestengt på linje med Kenya. I november kommer WADA tilbake for å teste 200 løpere.

Joda, litt seint i forhold til det som skjer i OL nå, men fortsatt ikke noe bevis for at Almaz ikke er like god som hun så ut som i dag.

DET var definitivt ikke Wang Junxia; den kinesiske jenta som holdt den gamle rekorden. 10 000 meteren hennes på rekordtida 29.31,78 under friidretts-VM i Stuttgart 1993 var ikke en kunstoppvisning. Bare et maskinelt produkt av umenneskelige treningsdoser og forbudte medisiner.

Den eksentriske Ma Junren, treneren til Junxia, likte å fortelle om hvordan de fantastiske resultatene til jentene hans kom rett ut fra matoppskriftene. Særlig blandingen i den suppa med skilpaddeblod slo an i løperkretser på den tida. Den var visstnok sann med en levende skilpadde plassert midt i gryta for å tørste i hjel før resten av ingridiensene fulgte etter.

Like sann var ikke sammenhengen mellom eksotisk mat og god løping. For bloddoping stod nok også på dietten sammen med de steroidene og veksthormonene som passet for sesongen.

Ifølge en av lagets leger, visste ikke jentene hva de fikk i seg. Det vakte seinest sist vinter stor oppmerksomhet i Kina fordi det dukket opp et gammelt brev i pressen som fortalte detaljer fra disse treningsleirene.

DETALJENE fra Almaz Ayanas treningshverdag trenger det store friidrettspublikummet så fort som mulig for å se om sporten er i ferd med å bli renere.

Men mest av alt fortjener hun selv å få vist fram sin uskyld.

For tenk å få være den flotteste løperjenta noensinne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!