Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fekteren Race Imboden sin protest:

Sjokkerte på podiet

Nok en idrettsutøver protesterte mot Donald Trump i lys av skyteepisodene som har preget USA den siste tida.

KNELTE: Race Imboden nektet å stå oppreist under den amerikanske nasjonalsangen. Foto: Jose Sotomayor / Lima 2019 News Services via AP / NTB Scanpix
KNELTE: Race Imboden nektet å stå oppreist under den amerikanske nasjonalsangen. Foto: Jose Sotomayor / Lima 2019 News Services via AP / NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump har møtt store protester i sin tid som president i USA - også i idrettsverden. Utøvere innen amerikansk fotball har ved flere anledninger vært frampå for å vise sin misnøye mot Trump.

Det handler ofte om at de hevder at han bidrar til større forskjeller i samfunnet og diskriminerer folkegrupper. For eksempel diskriminering av folk på grunn av hudfarge eller homofili.

Den seineste i rekken er den amerikanske fekteren Race Imboden (26). Under medaljeseremonien etter å ha vunnet lagkonkurranse i et sør- og nordamerikansk mesterskap i fekting valgte Imboden å knele under avspillingen av «The Star-Spangled Banner».

PROTEST: Spillere fra både Jacksonville Jaguars og Baltimore Ravens knelte under nasjonalsangen da de møttes på Wembley i London. Spillerne ville markere samhold og rett til ytringsfrihet etter Donald Trumps kommentarer. Video: AP Vis mer

Ut mot Trump

Resten av hans lagkamerater og deres konkurrenter på podiet sto oppreist med hånda på hjertet som man gjerne pleier når nasjonalsangen spilles i en slik sammenheng.

Hendelsen har vekt stor oppsikt verden over, spesielt i USA.

- Vi må etterlyse en endring. Denne uka er jeg stolt av å representere Team USA på panamerikanske lekene, der vi tar gull og bronse. Min stolthet har likevel blitt avkortet på grunn av flere mangler i landet som jeg har så kjært, skrev Imboden på Twitter etter seieren.

Han sendte også et stikk mot Trump i sin Tweet.

- Rasisme, våpenkontroll, mishandling av immigranter og en president som sprer hat er på toppen av ei lang liste. Jeg valgte å ofre mitt øyeblikk i dag på toppen av podiet for å rette oppmerksomhet mot problemene som jeg mener må bli adressert. Jeg oppfordrer andre til å bruke sine plattformer for å vise selvstendighet og endring, skrev han videre.

Han forteller at han er langt fra alene om å mene at det trengs en endring i USA. Han forteller at moren også sendte en liknende beskjed på Instagram etter hans seier, der hun etterspurte en endring. Det samme ser han på vennenes kontoer på sosiale medier.

- Mange av mine venner publiserer ting som det, og jeg tenkte at på grunn av at det var en skyteepisode nylig, og min feed er fullt av folk som er lei seg på grunn av tragedier som har skjedd i det siste, så var det nødvendig å gjøre noe fra min side, sier Imboden til Washington Post.

Slik så det ut da fekteren sto på podiet med sine lagkamerater:

Men ikke alle er like enig i amerikanerens stunt. Han får blant annet ikke støtte av Fox News' kommentator Todd Starnes.

- Imboden førte skam på seg selv, hans familie, hans lagkamerater og mest av alt - dette landet. Det var et egoistisk, illojal og upatriotisk slag i trynet, skriver Starnes.

Han skriver videre at landet fortjener en unnskyldning av fekteren.

- I det minste så skylder han landet en klar unnskyldning. Uansett, Imboden må bli fjernet fra laget, og bli erstattet av en fekter som faktisk elsker landet han representerer, mener kommentatoren.

Starnes sin slakt stopper ikke der. Han mener også at Imboden burde blitt fjernet fra podiet og blitt fratatt medaljen sin.

Raste mot NFL

Dette er som nevnt ikke første gangen en idrettsutøver har protestert mot USAs president. En av dem som har stått ofte fram mot Trump er Megan Rapinoe, som vant VM i fotball for kvinner i sommer sammen med sitt USA.

Rapinoe tok et standpunkt, og valgte å ikke holde hånda på brystet mens «The Star-Spangled Banner» runget utover stadionanlegget. Hun har også tidligere sagt at hun tror hun aldri kommer til å legge hånda på brystet igjen.

Tilbake i 2017 fikk man en spesiell episode i amerikansk fotball og NFL, der samtlige spillere på lag som San Francisco 49ers, New York Giants and Seattle Seahawks knelte under nasjonalsangen i protest mot rasisme i NFL.

Det fikk Trump til å rase.

- 24 NFL-spillere fortsetter å knele under nasjonalsangen, og er fullstendig respektløse overfor vårt flagg og land. Det ingen lederskap i NFL! freste presidenten på Twitter.

Race Imbodens protest blir neppe den siste vi ser av amerikanske idrettsutøvere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!