Sjokkerte svensker etter historisk dominans: - Det är helt makalöst otroligt

Tolv nordmenn på pallen ble for mye for svenskene.

DOMINANS: Skinasjonen Sverige fortviler over den norske langrennsdominansen. Foto: NTB Scanpix / Skjermdump fra Expressen
DOMINANS: Skinasjonen Sverige fortviler over den norske langrennsdominansen. Foto: NTB Scanpix / Skjermdump fra ExpressenVis mer

(Dagbladet): Det er ikke lenge siden at Norge måtte leie inn skiskyttere for å ha gode nok skøytere på tredje etappe. I dag slo Norges langrennsess til med en dominans vi aldri har sett før.

Tredobbelt norsk i en verdenscupstafett er et øyeblikk for historiebøkene. Tre norske lag og tolv norske løpere på pallen har nemlig aldri forekommet i verdenscupen tidligere, som Dagbladet skrev tidligere i dag.

I kommentarfeltene i svenske medier var det sterk frustrasjon underveis i løpet da Norge dominerte fullstendig. Også under SVTs langrennssending ytret kommentatorene både frustrasjon og forundrelse.

Sveriges førstelag ble til og med slått av Norges fjerdelag.

- Det er helt makeløst utrolig hvor mange løpere Norge har å plukke av, sa SVT-eksperten Johanne Ojala.

Expressen har på sin nettside omdøpt verdenscupen til Norgescupen for å illustrere den norske dominansen. Tolv nordmenn på pallen var dessuten så mye at SVT ikke ønsket å sende bilder av blomsterseremonien på Lillehammer.

Sjokkert Langrennseksperten Mathias Fredriksson ble slaktet etter at han sammenlignet Martin Johnsrud Sundby med Johan Mühlegg i går. I dag måtte han bare bøye seg i støvet.

- Det er en maktdemonstrasjon i hvor mange dyktige skiløpere de har, sa Fredriksson.

Sundby måtte bare smile etter at han stod på pallen med elleve andre nordmenn.

TOLV NORDMENN: Norge tapetserte pallen fullstendig etter herrestafetten på Lillehammer.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TOLV NORDMENN: Norge tapetserte pallen fullstendig etter herrestafetten på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er litt skrekkblandet fryd at vi har tre norske lag først. Det er mye snakk om at vi dominerer, men vi er i veldig god form om dagen og stiller alltid toppmotivert for å slå utlendingene. Jeg er stolt av gutta, sier Sundby til NRK.

- Det er litt synd at det er tre norske lag på pallen. Vi skulle hatt en større blanding av nasjoner, supplerer Petter Northug.

Tror det vil jevne seg ut Fredrik Aukland, som selv har trent den tidligere verdenscupkongen Dario Cologna, tror de norske løperne ligger lengre fremme i formutviklingen enn mange av utlendingene som sikter seg inn mot Tour de Ski.

Ettersom bredden er så enorm i Norge, blir de norske løperne tvunget til å være i tidlig form. For hvis de ikke viser styrke i sesonginnledningen, risikerer de ikke å få gå verdencuprenn utover vinteren.

- Det er så tøff konkurranse at mange må toppe formen tidlig. Jeg forventer at de andre nasjonene skal vise seg mer etter hvert, sier Aukland.

- Vi kommer til å fortsette å dominere, men ikke i så stor grad fremover, tror lillebroren til Anders og Jørgen Aukland.

Nystad og Monsens advarsel Landslagstrener Trond Nystad varsler imidlertid at Norge har enda flere langrennsess i bakhånd.

- Vi har mange løpere som er på gang som ennå ikke har vist seg frem i verdenscupen, varsler Nystad overfor Expressen.

- Det finnes ingenting som tyder på at dette ikke skal fortsette, fordi vi har så mange ungdommer som satser på ski. Det vrimler av dem, forteller sprinttrener Arild Monsen.