Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdenscup langrenn

Sjokkerte Sverige: -Som en virvelvind! Vilken skidåkare!

Johannes Høsflot Klæbo er smartere enn de fleste og raskere enn alle.

VINNERFJESET: Norsk langrenn har fått en ny internasjonal stjerne. Johannes Høsflot Klæbo var suveren på 15km i verdenscupavslutningen i Quebec. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.
VINNERFJESET: Norsk langrenn har fått en ny internasjonal stjerne. Johannes Høsflot Klæbo var suveren på 15km i verdenscupavslutningen i Quebec. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

GJENNOM hele denne vinteren har Sveriges Television (SVT) hatt et rekordpublikum til sitt populære Vinterstudio. Det er langrenn som har feid over nabolandet. Framgangen til svenske jenter kombinert med norsk plunder med forstøverapparatene, ga en makesløs inngang til sesongen:

  • Endelig var Sverige i posisjon til å konkurrere jevnt med Norge i sporet..

Siden det har jentene levert og kuttet betraktelig ned på avstanden til det tidligere helt dominerende norske jentelaget. Spesielt har de nestbeste svenskene hintet om at den dyktige norske treneren Ole Morten Iversen i løpet av noen år kan forandre stillingen i internasjonal kvinnelangrenn.

Blant gutta er den imidlertid allerede totalt forandret.

Der blir framtida såvisst ikke svensk.

AKKURAT det skjønner de svenske skikommentatorene bedre enn de fleste. Om vi kan ha billig moro med den evindelige rivaliseringen med Sverige i langrenn, skal svenskene ha for evnen til å formidle TV-sport med kunnskap.

Det var derfor SVT var kanalen for å følge Johannes Høsflot Klæbos paradevei til 20-åringens første verdenscupseier på et distanserenn:

  • Dette var jo en annonsert triumf.

I panserspor i en park forblir sportens raskeste akkurat det. Oppgaven for Johannes var mest å passe på at ikke tilfeldighetene i det store feltet skulle ødelegge for nivået.

Det gjorde det ikke.

I STEDET viste mølja med alle verdens beste langrennsløpere unntatt trioen Sergej Ustjugov, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug, hvor naturlig Johannes har etablert seg i toppen. Her vekslet han mellom å dra og slippe til et par andre norske fartsholdere. Men aldri slapp han seg lenger bak enn at veien opp var fri:

- Så iskald i feltet, kommenterte duoen Jacob Hård og Anders Blomqvist fra SVT-boksen:

- En løpsintelligent kille, supplerte de.

Så fulgte en halvtimes sammenhengende ros av sportens nye superstjerne.

FOR disse to rutinerte svenske kommentatorene ser akkurat det samme som alle som er glad i langrenn:

  • Johannes Høsflot Klæbo kommer med en ny tid.

Om du med rette husker Petter Northugs monsterspurt fra noen år tilbake; Johannes er raskere. Om du denne vinteren er blitt imponert over Sergej Ustjugovs ekstreme rykk; det går enda litt vassere når Johannes veksler tempo underveis.

DENNE gangen skjedde det i hæla på en drivende røff Niklas Dyrhaug opp den siste bakken:

- Kolla Klæbo! Han er jo som en virvelvind, ropte SVT-kommentatorene i munnen på hverandre.

Det var et gledeshyl for en ny måte å gå fort på ski på. . Rykket ga en viktig luke ned til sammenlagtrivalen Alex Harvey, og sjansen til å stake ned Dyrhaug på vei inn mot mål. Den muligheten tok Johannes greit vare på.

KANSKJE er det denne selvfølgelige roen hos en førsteårs seniorløper som imponerer aller mest. Den betyr ikke at Johannes heretter kommer til å vinne alt han stiller opp i. Allerede i morgendagens Tour-finale blir det røft å holde unna for Niklas Dyrhaug og Alex Harvey som jager 22 sekunder bak med den klare fordel som et felt gir i skøyting i flatt terreng.

Men det betyr at norsk langrenn har fått en ny internasjonal gullkandidat med teknikk, fart og hode til å vinne hva som helst når som helst.

Eller som svenskene raust sa det:

- Johannes Høsflot Klæbo. Vilken skidåkare!

FOTNOTE: Den norske laginnsatsen i verdenscupavslutningen var glimrende. Heidi Weng og Marit Bjørgen slåss om sammenlagtseieren i en kvinneklasse med Ingvild Flugstad Østberg (3), Maiken Caspersen Falla (4) nærmest teten og fem norske blant de åtte beste; mens Johannes Høsflot Klæbo og Niklas Dyrhaug også utfordres bakfra av Finn-Hågen Krogh 4), Sindre Bjørnstad Skar (5), Didrik Tønseth (7), Pål Golberg (8) og Sjur Røthe (12).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media