Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Haaland (17) fikk tyskerne til å frese

Sjokkerte tyskere:
- Villeste jeg har sett

Tyskland skjønte ikke hva som traff dem da guttungen Erling Braut Haaland spilte en viktig kamp på tysk gress for første gang i mars 2018.

PÅ JOBB IGJEN: Erling Braut Haaland, her sammen med søstra Gabrielle Braut Haaland, skal igjen spille fotball og i aksjon for Borussia Dortmund i dag. Rogalendingen er glohet i Tyskland - og sjokkerte tyskerne for første gang i 2018. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
PÅ JOBB IGJEN: Erling Braut Haaland, her sammen med søstra Gabrielle Braut Haaland, skal igjen spille fotball og i aksjon for Borussia Dortmund i dag. Rogalendingen er glohet i Tyskland - og sjokkerte tyskerne for første gang i 2018. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Fotballvidunderet Erling Braut Haaland skal omsider på jobb igjen når Bundesliga starter opp på ny denne helga. Haaland og Borussia Dortmund tar imot Schalke 04 på eget gress i dag klokka 15.30.

Rogalendingen skapte ekstase med sin uvirkelig gode start på karrieren i tysk fotball i vinter. Det var imidlertid ikke Tysklands første møte med Haaland: Den 24. mars 2018 rystet Braut Haaland tyskerne for aller første gang, på Stadion Groze Weise i Arnsberg.

TRENINGSMETODE: Alf-Ingve Berntsen, Erling Braut Haalands i ung alder, forteller hvordan Dortmunds stjerneskudd trente som ung gutt. Video: Rødt Kort Vis mer

Denne tyske generasjonen hadde nylig kommet til semifinalen i U17-EM og knapt tapt en kamp i løpet av sine to år som samlet landslagsgruppe.

Den store stjerna var Bayer Leverkusen-stjerna Kai Havertz, som allerede da var en etablert Bundesliga-profil og som i dag er jaktet av blant annet Liverpool.

Tysklands G19-landslag var så sikre på seier mot Norge at de benket stjernespiller Havertz fra start. Så fikk de en dose av den da 17 år gamle Erling Braut Haaland i trynet sammen med en strålende prestasjon av resten av den norske gullgenerasjonen.

VISTE SEG TIDLIG FRAM: Erling Braut Håland scoret to ganger mot Tysklands G19-landslag da Norge vant 5-2 borte mot fotballgiganten i EM-kvalifiseringen i mars 2018. Arkivfoto: BILDBYRÅN
VISTE SEG TIDLIG FRAM: Erling Braut Håland scoret to ganger mot Tysklands G19-landslag da Norge vant 5-2 borte mot fotballgiganten i EM-kvalifiseringen i mars 2018. Arkivfoto: BILDBYRÅN Vis mer

- Vi ledet 4-1 til pause, men det aller beste var 2. omgangen. Da hadde vi noen vanvittige målsjanser og burde ha vunnet mer. Det var en fantastisk energi. Vi brøt lydmuren. Det skjøt fart på utviklingen til dette flotte kullet. Det var ikke noe sjokk for oss at vi vant den kampen, sier landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen til Dagbladet.

FORVANDLING: Erling Braut Haaland vokste svært mye på kort tid i Molde. Da var det greit å ha «tante» Torbjørg i nærheten. Video: Rødt Kort Vis mer

Tysk sinne og Haaland-herjing

Men det var et stort sjokk for tysk fotball. Tysklands G19-landslagssjef Meikel Schönweitz freste av sinne.

- Dette var en ubrukelig dag og et mareritt! sa tyskeren.

Kai Havertz - som på det tidspunktet var langt mer profilert enn ett år yngre Braut Haaland - ble byttet inn i pausen, men det var altfor seint.

AaFKs nysignering Simen Bolkan Nordli spilte på topp sammen med Moldes nysignering Ola Brynhildsen og Borussia Dortmund-stjerna Erling Braut Haaland.

IMPONERT: Simen Bolkan Nordli har spilt flere U-landskamper på topp sammen med Erling Braut Haaland og lot seg fascinere. 
Foto: Juha Harju / Lehtikuva / NTB scanpix
IMPONERT: Simen Bolkan Nordli har spilt flere U-landskamper på topp sammen med Erling Braut Haaland og lot seg fascinere. Foto: Juha Harju / Lehtikuva / NTB scanpix Vis mer

- Jeg husker spesielt godt at Erling tok ned ballen på midtbanen, dundra forbi tre-fire tyskere og kjørte slalåm mellom tyskerne fram til keeperen, som han også driblet vekk, men skuddet gikk i nettveggen. Det er den villeste enkeltmannsprestasjon jeg har sett av en spiller individuelt. Han scoret riktignok ikke på den sjansen, men puttet to andre mål i den kampen, sier Simen Bolkan Nordli til Dagbladet.

Nordli scoret ett mål, mens spissmakker Haaland banket inn to nettkjenninger.

TAR AV: Denne musikkvideoen av 442oons er sett av over 720 000. Vis mer

- Haaland kan være både innesluttet og klovn

Leo Skiri Østigård og Hugo Vetlesen sto for Norges to øvrige scoringer i 5-2-seieren over Tyskland.

- Havertz var stor stjerne, men vi så lite til ham. Vi rundspilte tyskerne. Jeg husker veldig godt Erlings første mål, hvor jeg slo innlegget som han stanget inn, forteller Nordli til Dagbladet.

- Hvordan er det å spille på topp sammen med en type som Erling Braut Haaland?

- Det er moro å være Erlings makker. Gir du ham ballen, vet du at han setter den i mål. Han hadde et fysisk fortrinn allerede da. Jeg husker godt den første treningen vi hadde sammen på landslaget, at han hadde et helt unikt instinkt i boksen. Han dunket inn alt som var. Jeg så at det var noe spesielt, forteller den tidligere HamKam-spilleren.

FOTBALLVIDUNDER: Erling Braut Haaland er på alles lepper før Bundesligaen åpner opp igjen på ny denne helga. Foto: NTB Scanpix
FOTBALLVIDUNDER: Erling Braut Haaland er på alles lepper før Bundesligaen åpner opp igjen på ny denne helga. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvordan er Erling som type?

- Erling kan være både klovn og stille og innesluttet. Han er en artig skrue som bidrar på sin måte. En veldig åreit fyr. Han tar ikke mest plass i garderoben, samtidig som han kan ta det. Han har en «av og på»-personlighet, mener AaFK-spilleren som ble hentet fra HamKan før denne sesongen.

Tyskland G19-landslag hadde jobbet mot å nå EM-sluttspillet i to år, men fikk bank av Norge og drømmen knust.

Tysk landslagstrener var i sjokk i fire uker

Landslagssjef Meikel Schönweitz var rasende, men dannet i etterkant av stortapet mot Norge en god relasjon med sin overmann på den norske trenerbenken Pål Arne Johansen.

Erling Braut Haaland røper i et ferskt intervju gjort av klubben hvordan han ble trigget til å skrive under for klubben. Vis mer

- Fire uke etter fikk jeg en melding fra Tysklands landslagssjefen at han omsider hadde kommet seg ovenpå igjen. Vi har mye kontakt nå. Han bor i Mainz, hvor Thomas Rekdal spiller. Vi har utveksla mye kunnskap i ettertid. Det bekjentskapet startet i den kampen. Han var gira på å utveksle ideer, sier Paco til Dagbladet.

- Jeg husker også at Tysklands trener skrev en melding til Paco, hvor han hyllet den norske prestasjonen og måten vi gjorde på det. De hadde knapt tapt en kamp med det laget. De var i sjokk, supplerer Nordli.

Brynhildsens gjennombrudd

Det var flere enn Braut Haaland som imponerte stort på det norske laget i den kampen. Blant annet debuterte Moldes nysignering Ola Brynhildsen - med stor suksess.

- Ola Brynhildsen debuterte i den kampen sammen med Erling Braut Haaland og Simen Nordli. Det var et veldig godt lag. Erling scoret to mål, men utmerket seg mest med at han bommet på mange sjanser i den kampen, sier Paco humoristisk.

- Erling var markant, men det var først og fremst en lagspiller. Ola Brynhildsen, som debuterte, var for eksempel veldig god.

Selv om Braut Haaland var strålende allerede da, var det umulig å forutse hvilken karriere som var i vente.

- Det var vanskelig å skjønne det da, selv om Erling var meget god. Det internasjonale gjennombruddet er ekstremt imponerende, sier Nordli.

Julian Faye Lund - John Kitolano, Tord Salte, Leo Skiri Østigård, Nico Michelson - Tobias Bjørkeeiet, Hugo Vetlesen, Tobias Svendsen - Simen Bolkan Nordli, Erling Braut Haaland, Ola Brynhildsen var Norges utvalgte i 5-2-triumfen over Tyskland.

For Tyskland var kaptein Arne Maier - nåværende profil i Hertha Berlin - den beste spilleren, i en kamp hvor Kai Havertz havnet fullstendig i skyggen av den norske bragden.

Dette norske landslaget kvalifiserte seg seinere for U19-EM, hvor prestasjonene var så gode at Norge også kom seg til U20-VM. Der ble Braut Haaland mesterskapets suverene toppscorer med sine ni scoringer mot Honduras.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!