Sjokkerte United med ufattelig sluttspurt

Everton lå under 1-3 etter 90 minutter. Fire minutter på overtid kunne de vunnet 4-3!

Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS
Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLISVis mer

||| Everton - Manchester United 3-3

(Dagbladet): Everton ble neppe svekket i troen på tre poeng da de ble servert lagoppstillingen til Manchester United før kampstart:

Overraskende nok hadde sir Alex Ferguson valgt å skåne Wayne Rooney for den massive hetsen som ville ventet ham - Everton-fansen hadde blant gjort klar oppblåsbare barbara-dukker - mens Dimitar Berbatov fikk tillit som enslig spiss.

I tillegg kjørte Ferguson inn John O'Shea som midtbaneanker, et trekk som nok i utgangspunktet gledet blå hjerter mer enn røde hjerter.

Men United har en evne til å skvise ut et resultat nesten uansett hvem som spiller. Og da det var spilt 90 minutter hadde Fergusons menn poengene dypt nedi lomma, ledet 3-1 og cruiset mot en ny seier på Goodison Park.

Så startet Everton en av de mest ufattelige snuoperasjonene i Premier League-historien.

Cahill helt sentral
Flere tusen blåkledde fans var allerede ute i gatene da Leighton Baines fant Tim Cahill i feltet et snaut minutt på overtid, og australieren stanget ballen i nettmaskene bak van der Sar.

De fleste regnet likevel med at det bare ville bli et trøstemål. Men Everton hadde fått blod på tann, og kjørte alle mann til pumpene.

Under et minutt senere kom de seg fram på venstresida igjen, et nytt innlegg inn i boksen der Cahill igjen var majestetisk. Denne gangen headet han ballen ned til Mikael Arteta, som via Paul Scholes klinket ballen inn til 3-3.

Overtidskongene United hadde fått smake egen medisin, og det kunne faktisk gått enda verre.

For i det fjerde overtidsminuttet kjørte United opp masse folk på corner i et desperat forsøk på å vinne kampen, og blottla seg fullstendig for kontringer.

Midtstopper Phil Jagielka fikk av alle mennesker en kjempesjanse til å punktere kampen i vertene favør, men avslutningen fra 15 meter gikk rett på van der Sar.

Like etter blåste dommeren av kampen, godt etter at de tre tillagte minuttene var unnagjort, mens Everton var i angrep. Det gjorde Everton-manager David Moyes alldeles rasende - han ville ha mer.

- Fair resultat
Mindre rasende er neppe sir Alex Ferguson over å se laget sitt skusle vekk to verdifulle poeng etter å ha ledet 3-1 i det klokka passerte 90 minutter.

- Fra å ha en helt trygg ledelse kastet vi det bort, enkelt og greit.Det har skjedd i de to siste bortekampene våre (2-2 mot Fulham før denne). Vi slapp inn et mål med to minutter igjen mot Fulham, og det er samme leksa her i dag, sier Ferguson til Sky Sports.

- Vi sløste, vi hadde muligheten til å drepe kampen men benyttet ikke muligheten. Vi misbrukte en rekke gode sjanser. Jeg er fornøyd med mesteparten av kampen, og vi spilte god fotball til tider. Men vi kastet det bort, gjentar United-bossen, som trekker fram Dimitar Berbatov som sin beste spiller.

Tim Cahill ble helt avgjørende for snuoperasjonen med scoring og målgivende, og fikk fortjent nok prisen som kampens spiller etterpå.

- For å være ærlig var det uvirkelig, sier han i TV-intervjuet etter kampen.

- Vi ga vekk mange sjanser, og vi misset mange sjanser. 3-3 var et fair resultat, og et flott resultat for oss, sier han.

Det var i hvert fall ingen tvil om hvem som startet kampen best:

Everton best i starten
Everton gikk ut i 100 og kjørte United grundig. Etter 25 minutter hadde rødtrøyene bare hatt ballen i 29 prosent av tida - noe man sjeldent ser fra den kanten i Premier League.

Mikel Arteta ga gjestene et tidlig skremmeskudd da han traff oversiden av tverliggeren på et frispark fra 25 meter, mens John O'Shea traff utsida av stanga med en volleysuser i motsatt ende av banen.

United greide å ri av den første Everton-stormen, og etter en halvtime var de med i kampen for fullt.

Om Tim Howard noen gang skulle ha behov for å sette sammen en skryte-DVD bør redningen etter 33 minutter komme tidlig: Et United-frispark på 17 meter ble trillet ut til siden fra Nani til Scholes, som klinket til med strak vrist. Ballen skiftet retning i en Everton-spiller og ville i 99 av 100 tilfeller havnet i nettmaskene.

En utspilt Howard greide imidlertid på forunderlig vis å slenge ut en høy fot, og samtidig sparke ballen i trygghet over tverliggeren. En redning som vil havne høyt på lista over årets keeperprestasjoner i Premier League.
 
Etter 39 minutter var det Everton som fikk ballen i mål. Patrice Evra bommet fullstendig da han forsøkte å halvbrasse vekk et langt framspill, og Arteta kom alene med van der Sar. United-keeperen gikk seirende ut av den første duellen, men returen havnet hos Leon Osman, som oppdaget Pienaar alene på seks meter.

Sør-afrikaneren trillet ballen under kroppen på van der Sar og i mål.

Slo tilbake
United slo tilbake like etterpå. Nani, som lyktes med lite på Ullevaal tirsdag, var i vesentlig bedre slag i dag. Og slo et perfekt innlegg bak Everton-forsvaret, der Darren Fletcher kom stormende. Han satte bare bredsiden til fra fire, fem meter, og lagene var like langt.

2. omgangen var ikke mange minutter gammel da gjestene tok ledelsen.

Igjen var Nani servitør da han slo et nesten ferdigscoret innlegg på panna til Nemanja Vidic, som bare kunne sette pannebrasken på ballen fra tre, fire meter.

Nå fikk United kampen inn i sitt spor, og det bød seg flere gode overgangsmuligheter ettersom Everton måtte fram i banen.

På en av disse scoret Dimitar Berbatov sitt tredje mål for sesongen.

Paul Scholes oppdaget bulgareren ute til høyre med hovmesterblikket, og Sylvain Distin ruset inn mot United-angriperen. Det straffet seg da Berbatov dro seg fri med en eminent førstetouch. Alene med Howard var han iskald, og brukte utsida av høyrefoten for å styre ballen inn i lengste hjørne.

Kampen virket punktert, Everton virket motløse og flere tusen hjemmefans forlot Goodison Park i den tro at en vond sesongstart skulle bli enda verre.

Det spørs hva de tenkte ute på gata da de først hørte ett jubelbrøl, og så ett til like etter.

En sensasjonell opphenting var et faktum.