GÅR HVER SIN VEI: Lionel Messi (t.v.) er ferdig for Argentina. Cristiano Ronaldo satser videre med Portugal. Hva har dette å si for diskusjonen Messi & Ronaldo? Foto: NTB Scanpix
GÅR HVER SIN VEI: Lionel Messi (t.v.) er ferdig for Argentina. Cristiano Ronaldo satser videre med Portugal. Hva har dette å si for diskusjonen Messi & Ronaldo? Foto: NTB ScanpixVis mer

Sjokket kan endre maktbalansen

Cristiano Ronaldo (31) jakter på sitt første mesterskap med Portugal. Samtidig gir Lionel Messi (29) seg for Argentina. Det kan gjøre noe med Messi & Ronaldo-diskusjonen.

* Polen - Portugal, på TV 2 klokka 21.00

Stade Vélodrome i Marseille er en av de vakreste fotballstadionene i verden. Kapasiteten er på 67000 tilskuere, og i kveld vil den være fylt til randen.

Portugal møter Polen i kvartfinalen. EM-sluttspillet starter for alvor. Og sannsynligvis vil mye dreie seg om Cristiano Ronaldo.

KVARTFINALE-ARENA: Stade Vélodrome i Marseille. Foto: NTB Scanpix
KVARTFINALE-ARENA: Stade Vélodrome i Marseille. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Som klubbspiller har han vunnet alt. Som landslagsspiller for Portugal har han ikke vunnet noe som helst.

Slikker sårene

Samtidig et sted i Sør-Amerika: Lionel Messi slikker sårene. Natt til mandag tapte Argentina finalen i Copa America på straffer mot Chile.

Messi bommet på den første straffen og var skyld i at Argentina misset i sin fjerde finale på rad. Barcelona-spilleren var sønderknust. Og like etterpå annonserte han sjokknyheten:

- Jeg er ferdig på landslaget.

Som klubbspiller har han vunnet alt. Som landslagsspiller for Argentina har han ikke vunnet noe som helst.

Bombe

Du skjønner sikkert tegninga. I løpet av de neste dagene kan Ronaldo vinne noe Messi aldri har klart: Et mesterskap med nasjonen sin. Større blir det ikke i fotball.

Derfor var det en fotballbombe som detonerte etter Copa America mandag. Messi gir opp å vinne noe med sitt kjære Argentina.

FORBEREDER KVARTFINALE: Cristiano Ronaldo har vært aktiv på sosiale medier under EM. I kveld venter kvartfinale mot Polen. Foto: NTB Scanpix
FORBEREDER KVARTFINALE: Cristiano Ronaldo har vært aktiv på sosiale medier under EM. I kveld venter kvartfinale mot Polen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fordi EM ruller over TV-skjermene i Europa, ble nyheten muligens underspilt i denne delen av verden. Det er heller ikke alle som tar Messi på ordet.

- Han var skuffet. Følelsene tok overhånd, sa Argentina-keeper Sergio Romero etterpå, ifølge nyhetsbyrået DPA.

- Jeg tror ikke han gir seg. Men jeg vet ikke om det er troen eller håpet som snakker, sier Viasat-ekspert Petter Veland til Dagbladet.

Messi slapp nyheten fra et ansikt rammet inn i skjegg. Han så eldre ut.

30 år

24. juni neste år fyller han 30 år. Ronaldo er to år eldre. Mange mener at skal han vinne noe med Portugal, må det skje i sommer. Når VM i Russland starter i 2018, er han 33 år. Det er ikke sikkert han er like god da.

Samtidig:

Hvis han vinner EM eller VM med Portugal – hva har dette å si for diskusjonen Ronaldo & Messi?

TØFT: Lionel Messi tok tapet i Copa America-finalen svært tungt. Foto: NTB Scanpix
TØFT: Lionel Messi tok tapet i Copa America-finalen svært tungt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ronaldo vil ha et mesterskap på CV-en, Messi ikke. Vil dette gjøre ham til den største, eventuelt den beste, i verdenshistorien? Eller snakker vi fortsatt om Pelé eller Maradona?

Rekorder

Ronaldo gjorde seg nok sine tanker da Portugal gjennomførte ei treningsøkt utenfor Paris i går. Maktbalansen kan endres.

Han har allerede knust rekorder i EM. Én av dem er at han har scoret i fire forskjellige sluttspill.

Men helst skal rekorder føre til et sluttprodukt. I dette tilfellet snakker vi om «Trofé Henri Delaunay». Det er navnet på EM-pokalen som deles ut på Stade de France søndag 10. juli.

(Teksten fortsetter under bildet)

DAGBLADETS PAPIRAVIS TORSDAG: Fokus på Ronaldo & Messi-diskusjonen. 
DAGBLADETS PAPIRAVIS TORSDAG: Fokus på Ronaldo & Messi-diskusjonen.  Vis mer

Mens han opererer på kant for Real Madrid, spiller han spiss for Portugal.

- Nani og Ricardo Quaresma er de som har skapt mest. Ronaldo er blitt mer og mer en nier som har det siste ordet, påpeker Veland.

Så langt i mesterskapet har Ronaldo scoret to mål. Ett til, og han tangerer Michel Platini som mestscorende i alle EM-sluttspill.

Nøkkelduell

Kveldens kamp kan bli en duell mellom Ronaldo og Robert Lewandowski. Polen-trener Adam Nawalka avfeide imidlertid denne tilnærmingen på en pressekonferanse i går kveld.

- Fotball er et lagspill. Det er ikke bare én spiller som bestemmer utfallet av en kamp, sa Nawalka.

- Vi møter en tøff motstander. Men Polen har sett gode ut, sier den nasjonale fotballegenden Euzebiusz Smolarek til avisa Super Express.

Ronaldo snakket ikke i går. Mange tror han vil snakke med beina i kveld.

Start: Klokka 21.00.