SLITEN:  Pål Golberg ble liggende i målområdet i over ett minutt etter siste veksling, og måtte hjelpes ut to personer. VM-debutanten stivnet på sin siste runde, og sendte Northug ut 20,5 sekunder bak tetgruppen, noe som ble for langt frem for norsk avansement. Foto: Sigve Kvamme / Dagbladet
SLITEN: Pål Golberg ble liggende i målområdet i over ett minutt etter siste veksling, og måtte hjelpes ut to personer. VM-debutanten stivnet på sin siste runde, og sendte Northug ut 20,5 sekunder bak tetgruppen, noe som ble for langt frem for norsk avansement. Foto: Sigve Kvamme / DagbladetVis mer

Sjokket: Norge ute allerede i semifinalen på lagsprinten

Pål Golberg måtte bæres ut av stadionområdet etter løpet.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Petter Northug og Pål Golberg var en av forhåndsfavorittene, men røyk ut allerede i semifinalen på sprintstafetten.

På den femte runden stivnet Pål Golberg fullstendig, og måtte slippe allerede i den første motbakken. Ved siste veksling mellom Golberg og ankermann Northug var det hele 20,7 sekunder opp til tetgruppen.

Men takket være at det ble kjørt lav fart i front, hadde Northug en god sjanse til å gå Norge opp igjen. Men det var for mange sekunder opp, og i mål var Norge syv tideler for langt bak til å gå videre til finalen.

Tatt av alvoret - Norge som nasjon skal være i en finale, men av og til så går ikke alt etter planen. I dag havnet vi utenfor, og så får vi bare glemme det og se frem mot en ny uke, sier Northug til NRK.

Etter siste veksling ble en sliten Pål Golberg liggende i over et minutt i målområdet. Han måtte bæres ut av målområdet av to personer.

- Jeg har vel hatt det bedre. Jeg hang med greit de to første rundene, men i bakken på den siste runden var det helt svart. Jeg fosøkte, men jeg hadde ikke noe å gi. Alt kom på en gang. Det gikk greit, så var det plutselig helt mørkt, sier Golberg til NRK.

- Hadde jeg gått en individuell konkurranse hadde det vært greit, men når jeg går sammen med en annen føles det for jævelig, sier Golberg.

Petter Northug sier til NRK at han føler med lagkameraten etter semifinale-sjokket.

- Det er sikkert veldig kjedelig for Pål, men Pål er ung og har mange mesterskap foran seg. Alle kan ha dårlige dager, og det er ikke noe å gjøre med det, sier Northug.
Lider med ham Sverige gikk på sin side enkelt videre til finalen, og vant det andre heatet.

UTSLÅTT: Pål Golberg ble liggende i målområdet før han måtte ha hjelp til å komme seg på beina. Foto: Gjengitt med tillatelse fra NRK.
UTSLÅTT: Pål Golberg ble liggende i målområdet før han måtte ha hjelp til å komme seg på beina. Foto: Gjengitt med tillatelse fra NRK. Vis mer

- Jeg lider med ham, sier Jönsson om Golberg.

Den norske sprinttreneren var nærmest i sjokk etter exiten.

- Det kjennes uvirkelig ut nå. Dette er noe jeg ikke har vært med på før, sier Ulf Morten Aune.

Han mener Goldberg var nervøs, og er redd alvoret var ødeleggende for VM-debutanten.

Sprinteren og Golbergs romkamerat, Ola Vigen Hattestad, hjalp til med å trøste 22-åringen etter kollapsen.

- Det er jo veldig kjedelig. Jeg var lei meg, på Pål sine vegner, sier Hattestad til Dagbladet.

Får mental oppfølging I motsetning til sprinttreneren, synes ikke Hattestad at Golberg virket for nervøs i forkant av løpet.

- Jeg bor jo på rom med Pål, og føler at han har vært offensiv og i godt humør, så jeg føler ikke det, svarer sprinteren på spørsmål om han tror nervene ødela for VM-debutanten.

Fysioterapaut Torgeir Larsen forteller til Dagbladet at han ikke merket noen ting på Golberg mellom heatene, men sier at nå skal de ta seg av 22-åringen.

- Nå gir vi han full oppfølging, på alle mulige plan, mentalt ikke minst, sier Larsen, som var en av de som måtte hjelpe Golberg med å få av ski og staver etter siste veksling.
I finalen viste russiske Nikita Krijukov nok en gang hvilken eminent sprinter han er da han spurtslo Emil Jönsson og Sverige. Kasakhstan tok bronsen.