Sjokket som kan sende Danmark til EM: Hevder fire spillere fikk 4,6 mill.

Spekulasjoner om kampfiksing.

HVA SKJEDDE?  Albania slo Armenia overbevisende 3-0 da lagene møttes i Jerevan 11. oktober. Nå blir det sådd tvil om kampen var fikset. Foto: NTB Scanpix
HVA SKJEDDE? Albania slo Armenia overbevisende 3-0 da lagene møttes i Jerevan 11. oktober. Nå blir det sådd tvil om kampen var fikset. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Hva skjedde egentlig da Armenia og Albania barket sammen i EM-kvalifiseringen 11. oktober?

Albania vant overbevisende 3-0 i Jerevan, og kvalifiserte seg til et mesterskap for første gang. Nå hevder sjefen for Armenias fotballforbund - Ruben Hayrapetyan - at kampen var fikset.

Albania gikk til EM på bekostning av Danmark. Armenia hadde ingenting å spille for. Fotballsjefen antyder at noen av spillerne tapte med vilje.

- 30 minutter ut i oppgjøret ble jeg bevisst på det. Jeg er sikker på at det skjedde, og vi må få spillernes navn ut i offentligheten, sier han til radiostasjonen Liberty.

Nettstedet Armenia Now har omtalt saken. Det samme gjorde Dagbladet i går, men nå foreligger ytterligere detaljer i saken.

Ikke tatt seriøst Umiddelbart etter kampen begynte spekulasjonene å rase i albanske og serbiske medier. Serbiske medier, også fordi Serbia var i den aktuelle gruppa.

Mediene siterte hverandre litt på kryss og tvers. Derfor ble de ville ryktene først ikke tatt seriøst. Det ble hevdet at keeperen og tre forsvarsspillere mottok et beløp som tilsvarer 4,6 millioner norske kroner for å la Albania vinne.

Nå blusser ryktene opp igjen, og danske medier er tungt på saken. Kan det bety at Danmark får tildelt en EM-plass likevel?

Armenia scoret selvmål etter ni minutter. I det 23. minutt gikk Albania opp til 2-0. Rundt et kvarter før slutt ble seieren beseglet med 3-0.

Ingen beviser - Det er ikke hele laget, men noen av spillerne som har gjort det. Nå må vi forsøke å undersøke og belyse det. Jeg har ikke bevisene her og nå. Men jeg tror nok at jeg skal lykkes med å skaffe dem, opplyser den armenske fotballsjefen.

Til den danske papiravisa Ekstra Bladet sier Suren Musayelyan, redaktør for Armenia Now, følgende:

- Han (fotballsjefen) er ikke en person som roper ut uten grunn. Jeg vil ikke sette spørsmålstegn ved hans integritet. Hvis det har skjedd noe, så er det han som kan finne ut av det. Og det sier han at han akter å gjøre.

Drone Ekstra Bladet skriver at Det europeiske fotballforbundet UEFA er klar til å undersøke påstandene:

- Når det er sjefen for fotballforbundet som sier dette, er det plutselig mer enn bare rykter, sier Danmarks assistenttrener, Peter Bonde, til avisa.

Albania tok seg til EM etter blant annet å ha fått tilkjent seier over Serbia i kvalifiseringen. Kampen 14. oktober i fjor ble stoppet etter 42 minutter på grunn av en drone.

Resultat: 3-0-seier til Albania.

- Kummerlig og trist - Selvfølgelig vil det være en kummerlig og trist måte å komme til EM på. Men har Albania på en eller annen måte snytt seg til plassen, er det bestemt ikke noe å skamme seg over fra Danmarks side, skriver Ekstra Bladets sportsredaktør, Allan Olsen, i dag.

I så fall kan det oppstå en interessant situasjon. Etter tapet for Sverige i playoffen sluttet Danmarks trener Morten Olsen i jobben.

Åge Hareide seiler opp som den heteste kandidaten til å overta. Leder han Danmark i EM-sluttespillet i Frankrike neste år?

EKSTASE:  Slik feiret albanske supportere etter at EM-plassen var i boks. Foto: NTB Scanpix
EKSTASE: Slik feiret albanske supportere etter at EM-plassen var i boks. Foto: NTB Scanpix Vis mer