Qatar-VM

Sjokket som venter supporterne

Supporterforeningene for engelske og walisiske fotballsupportere har kommet med en rapport fra sin tur i Qatar. Resultatene får supportere til å riste på hodet to måneder før fotball-VM sparkes i gang.

FORBEREDELSER: Qatar gjør seg klare for nasjonens største idrettsbegivenhet i historien. Foto: REUTERS/Mohammed Dabbous
FORBEREDELSER: Qatar gjør seg klare for nasjonens største idrettsbegivenhet i historien. Foto: REUTERS/Mohammed Dabbous Vis mer
Publisert

England og Wales har begge kvalifisert seg til VM i Qatar til vinteren, og i den anledning har foreningen for engelske fotballsupportere (FSA), sammen med foreningen for walisiske fotballsupportere, tatt turen til Qatar.

På Twitter har de lagt ut en lengre tråd der de kjapt går igjennom visse faktorer som vil være aktuelle for supportere som tenker å ta turen til Qatar.

Blant tingene supporterforeningene går igjennom er hvordan det blir med alkoholservering, covid-19-restriksjoner og for medlemmer av LGBTQ+-samfunnet.

- Jeg hadde ikke dratt

Supporterforeningen forteller at det er lite som er sikkert rundt hvordan det blir for mennesker, uavhengig av seksuell legning, rundt kjærlighetserklæringer.

- Det er forståelig bekymringer fra supportere før VM. Både homofile og heterofile uttrykk for kjærlighet er mot normen i Qatar. Qatarerne kommer ikke til å si noe annet enn «alle er velkomne», skriver supporterforeningen, som håper på mer informasjon i framtida.

En som reagerer på dette er Ole Kristian Sandvik, styremedlem i Norsk Supporterallianse (NSA), som også var en av de som satt i Qatar-utvalget da man skulle bestemme om Norge skulle boikotte mesterskapet eller ei.

- Jeg hadde ikke dratt til Qatar dersom jeg var skeiv. Dessverre, sier Sandvik til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Jeg hadde ikke følt meg trygg. Det er hvordan samfunnet deres er, og hvordan reglene er. Qatar har ikke akkurat gjort at det er lett å føle seg velkommen dersom man er skeiv.

- Du har hatt fingeren på pulsen i større grad enn mange rundt Qatar-spørsmålene. Har arrangøren kommet med noen forsikringer om at homofile ikke vil straffes under mesterskapet?

- Ikke som jeg har fått med meg, egentlig. De sier at alle er velkomne, men det er vel noe de må gjøre. Men de har uttalt at det å praktisere skeiv sex er ulovlig for eksempel.

SKUFFET: Talsmann i Norsk Supporterallianse, Ole Kristian Sandvik. Foto: Oda Scheel
SKUFFET: Talsmann i Norsk Supporterallianse, Ole Kristian Sandvik. Foto: Oda Scheel Vis mer

I podkasten «Football Weekly» hos The Guardian så utbroderer Ashley Brown ved FSA litt om deres møte med Qatar.

- Det skuffende er at staten og FIFA bare repeterer at alle er velkomne. De har ikke spesifikt sagt at medlemmer av LHBTQI+-samfunnet er velkomne, sier Brown i podkasten

- Da vi snakket med folk som bor der, så ble vi fortalt at det er et ganske voksende skeivt miljø i Doha, men at det er utenfor søkelyset. Så, det er ikke slik at folk blir dratt ut av hjemmene sine, men det er skuffende at vi ikke får noe forsikring fra FIFA eller myndighetene.

Alkoholtørke

Det er flere ting som kommer fram i podkasten, og spesielt temaet rundt bosteder og alkohol fikk programlederne til å bryte ut i latter.

- De fleste bor nok ikke på hotell. FIFA har gjort det slik at 80 prosent av hotellene er til dem selv, og 20 prosent til samarbeidspartnere. Så det er få hoteller tilgjengelig, forteller Brown

- I neste uke skal FIFA melde inn de hotellrommene de ikke bruker, men det har alt vært til spinnville priser.

Alternativet skal være å enten bo på et cruiseskip, eller i diverse hytter som er satt opp utenfor Doha, forklarer Brown. Disse vil være i nærheten av gratisbusser som kjører inn i byen.

Hva angår alkohol, så kan dette vise seg å bli et ganske stort tema. Utvalget skal nemlig, ifølge Brown, være begrensa.

INGEN ØL: Detvirker som det blir vanskelig å få seg en halvliter under VM i Qatar. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX
INGEN ØL: Detvirker som det blir vanskelig å få seg en halvliter under VM i Qatar. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX Vis mer

- Det er ingen alkoholforhandlere, du kan ikke kjøpe alkohol på dagligvarehandelen i det hele tatt. Innbyggere kan kanskje kjøpe, dersom de har tillatelse, men det får ikke vi, forklarte Brown.

- Ikke tenk på å ta med deg alkohol inn i landet gjennom taxfree. Dersom du blir tatt, så er det best tenkelige utfallet at det blir konfiskert. Det verste utfallet er at du sendes tilbake hjem.

Det er likevel noen steder der man får kjøpt alkohol.

- Alkohol får du på fire- og fem-stjerner-hotellene rundt Doha og i barene og på restaurantene deres. Men det er ikke mye billig… utenfor «happy hour» så vil en halvliter trolig koste 12 til 15 pund (120-150 kroner, journ.anm.). Dersom du finner en «happy hour», så kan det komme ned til sju pund, sier Brown.

- Men det er ikke enkelt å komme seg inn på disse barene. Det er ikke så mye plass, og når lagene og andre FIFA-delegasjoner har tatt plass, så er det ikke mye igjen.

- Oppfordrer til boikott

I tillegg anses det som uskikket å skulle kle av seg. Og England-supportere, som ofte er kjent for å stå i bar overkropp, kan fort få seg en kalddusj.

- Vi spurte om hva som skjer om en England-supporter skulle ta av seg T-skjorta, og veiver den over hodet på stadion, eller står i bar overkropp. Det er noe England-supporterne gjør uansett vær, startet Brown.

- Svaret var at de som gjør det blir kasta ut av stadion. Vi forklarte at det da vil skape usikkerhet, fordi de rundt vil lure på hvorfor en supporter, som ikke har gjort noe galt, blir kasta ut. Da ble vi igjen forklart at supporteren blir kasta ut. Så, vi må være forsiktige.

REPRIMANDE: Engelske supportere i bar overkropp kan kastes ut av stadion. Foto: Laurence Griffiths/Pool via AP
REPRIMANDE: Engelske supportere i bar overkropp kan kastes ut av stadion. Foto: Laurence Griffiths/Pool via AP Vis mer

I Norge forteller Sandvik at NSA ikke har kontroll på hvor mange nordmenn som velger å ta turen ned til Midtøsten.

- Jeg har en magefølelse på at det er vanskeligere å være supporter på vanlig måte i Qatar.

- Hva mener du med det?

- Vanligvis samles nok alle briter i et område i en by før kamp. I Qatar så vil det bli voldsomt kompakt, og det kan fort bli litt vanskelig. Man samles ofte rundt puber, og det er åpenbart vanskelig her.

Selv er han klar på at han ikke kommer til å vie mye tid til mesterskapet denne vinteren.

- Jeg oppfordrer folk til å boikotte, og det gjelder naturligvis også tilskuere som skal ned dit, sier Sandvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer