Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjokkfallet som gjør at norske alpinister må begynne på nytt

Kortene blir delt ut på nytt i alpinsirkuset. Verdenscuplederen er borte for resten av sesongen.

GYLLEN MULIGHET: Aksel Lund Svindals fall i Kitzbühel lørdag gjør at kortene blir delt ut på nytt i alpinsirkuset. Det gjør at østerrikeren Marcel Hirscher får en ny gyllen mulighet til å vinne den totale verdenscupen for femte gang på rad. Foto: AFP / JOE KLAMAR / NTB Scanpix
GYLLEN MULIGHET: Aksel Lund Svindals fall i Kitzbühel lørdag gjør at kortene blir delt ut på nytt i alpinsirkuset. Det gjør at østerrikeren Marcel Hirscher får en ny gyllen mulighet til å vinne den totale verdenscupen for femte gang på rad. Foto: AFP / JOE KLAMAR / NTB Scanpix Vis mer

Aksel Lund Svindals fall i Kitzbühel lørdag gjør at kortene blir delt ut på nytt i alpinsirkuset. Verdenscuplederen er borte for resten av sesongen.

Det gjør at østerrikeren Marcel Hirscher får en ny gyllen mulighet til å vinne den totale verdenscupen for femte gang på rad. Klarer han det, blir han historisk, og det er liten tvil om at Svindals voldsomme fall og ødelagte korsbånd gir østerrikeren en mulighet han ikke kunne drømt om.

Men fortsatt har han både Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen rett bak seg i kampen om den største krystallkula, så ingenting er avgjort, selv om storfavoritten med sju seirer denne sesongen ikke kommer til å få flere.

Da Svindal gikk over ende like etter Hausberg-kanten, ledet han verdenscupen med 107 poeng. Hirscher var på defensiven etter å ha kjørt ut i fredagens kombinasjonsslalåm, der han endte uten poeng. Østerrikeren følte presset.

Står på videre - Vi står på videre. Jeg skal ikke si at «The show must go on», for det blir feil, men vi har et slalåmrenn søndag med Kristoffersen i fokus, sa sportssjefen for alpinistene, Claus J. Ryste, etter sjokkbeskjeden om Svindals korsbånddiagnose lørdag.

Også Kjetil Jansrud, med to seirer og tre annenplasser i verdenscupen så langt denne sesongen, er fullt i stand til å gi Hirscher kamp på kniven. Uten Svindal på start, kan Jansrud raskt bli en vinner igjen. Han har kapasiteten, og han ga virkelig Hirscher hard kamp i verdenscupen i fjor.

Nå blir mye av ansvaret for fortsatt norsk alpinsuksess skjøvet over på Jansrud, og han er mann til å kunne tåle det. Han sto opp i fjor, da Svindal var ute med røket hælsene, og det er ikke umulig at han reiser seg også nå. I vinter har han allerede sikret seg to triumfer.

Dessuten er Henrik Kristoffersen, med fire seirer i verdenscupen til nå i sesongen, i aller høyeste grad med i kampen om verdenscupen. Så toget er på ingen måte gått, selv om lagkapteinen og eneren er blitt borte.

Merkbart - Det er klart det vil bli merkbart at Svindal ikke lenger kan kjøre, sa både sportssjef Claus J. Ryste og verdenscupsjef Christian Mitter til NTB lørdag kveld, men de er begge innstilt på å gjøre det beste ut av situasjonen.

Svindal kommer til å få all nødvendig oppfølging og støtte for å komme tilbake, og samtidig kommer Alpin-Norge til å bakke opp de løperne som fortsatt er med i sirkuset med alle midler og tilgjengelige ressurser.

Før fallet lørdag sa Svindal dette om verdenscupen til NTB:

- Jeg har muligheten til å henge med videre, selv om Marcel Hirscher nok er storfavoritt til å vinne også denne sesongen. Men det er flere enn jeg som kjemper. Kjetil Jansrud er med i den kampen, og det er også Henrik Kristoffersen, som kjører veldig godt. Ingenting er avgjort.

Søndag starter den nye hverdagen for norske alpinister uten Aksel Lund Svindal. Og slalåmrennet i Kitzbühel går i ei løype som passer Kristoffersen veldig bra. Skal vi ta sjansen på at han ordner norsk triumf og slår direkte tilbake etter nedturen med Svindals kneskade lørdag?

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media