Norsk dominanse i langrenn

Sjokkforbudet stopper Norge

Den grønne bølgen feier over langrennssporten. Det betyr nye forbud mot luksus, og gjør at norsk toppidrett må tenke annerledes.

MÅ TENKE NYTT: FIS vil ha mindre ressursbruk i samtlige toppnasjoner. Det betyr at norsk langrenn må tenke nytt når det gjelder forberedelser til store mesterskap. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
MÅ TENKE NYTT: FIS vil ha mindre ressursbruk i samtlige toppnasjoner. Det betyr at norsk langrenn må tenke nytt når det gjelder forberedelser til store mesterskap. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DUBROVNIK (Dagbladet): Fram mot den norske suksessen i langrenn under vinter-OL 2018, ble det brukt nesten 15 millioner kroner på et felles glidprosjekt. Det blir sannsynligvis siste gang norsk toppidrett kan jobbe så detaljert for å forbedre tekniske marginaler. Nå vil det internasjonale skiforbundet (FIS) innføre regler som begrenser denne satsingen:

  • Denne uka vedtar FIS forbud mot transport av slipemaskiner til OL, VM og verdenscup, samtidig som løypene blir stengt for testing år i forveien.

Forbudet er ment å sikre konkurransen for de mellomstore nasjonene. De skal slippe å kjempe mot Norge, Russland og Sverige i størrelsen på utstyret. De internasjonale langrennslederne vil ha en grønnere, mer ressursriktig sport:

- Vi vil flytte fokuset i konkurransen fra smørebua til løypa, sier Vegard Ulvang. Han er langrennssjef i FIS, og mener at tida er inne for å gå over fra prat til handling når det gjelder det å sikre en billigere sport.

I LANGRENN har smøre -og utstyrsdelen blitt for dyr. En ny undersøkelse viser at de store nasjonene bruker 33 prosent av pengene sine på smøring, mot bare 15 prosent på treningssamlinger for utøverne. Det er et misforhold mellom utvikling av utøver og utstyr som ikke kan fortsette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer