Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM i Russland 2018:

Sjokkforslag foran fotball-VM: Vil ha organiserte slåsskamper mellom fotballfans

Styremedlem i det russiske fotballforbundet tror slåsskamper mellom fans kan trekke tusenvis av tilskuere.

BLUSS: Russiske fans under kampen mellom Russland og England i EM i Frankrike. Foto: AFP/Bertrand Langlois.
BLUSS: Russiske fans under kampen mellom Russland og England i EM i Frankrike. Foto: AFP/Bertrand Langlois. Vis mer

(Dagbladet): Lørdag brøt det ut flere slåsskamper i løpet av kampen mellom CSKA Moskva og Zenit St Petersburg, i den russiske toppdivisjonen.

Nå foreslår den russiske politikeren Igor Lebedev å legalisere organiserte slåsskamper mellom fotballfans.

- Russland ville blitt en pioneer i en ny sport. Engelske fans ville kommet for å slåss. Og de ville fått svar: utfordring akseptert. Et møte på et stadion til en fastsatt tid, skriver Lebedev på hjemmesiden til det russiske partiet LDPR, ifølge The Telegraph.

UBLIDT MØTE: Det gikk også hardt for seg da svenske og danske hooligans møttes til slåsskamp i Sør-Sverige nylig. Video: CasualUltraOfficial/www.casualultra.com Vis mer Vis mer

Tror på stort publikum

Lebedev sitter i styret til det russiske fotballforbundet.

Han foreslår at slåsskampene skal foregå mellom tjue ubevæpnede fans fra hvert lag eller nasjon, på en arena der publikum kan se på. Lebedev tror slåsskampene vil tiltrekke seg like stor mengder tilskuere som en fotballkamp.

- Jeg ser ikke noe galt i at fansen slåss. Faktisk mener jeg det er omvendt. Bra gjort, gutta, fortsett sånn, skrev Lebedev på Twitter da.

- Mye er uklart

SLÅSSKAMPER: Mange frykter at samme kaos som oppstod i EM i Frankrike også vil inntreffe i VM i Russland. Foto: PA/Phil Oldham.
SLÅSSKAMPER: Mange frykter at samme kaos som oppstod i EM i Frankrike også vil inntreffe i VM i Russland. Foto: PA/Phil Oldham. Vis mer

Arve Hjelseth er sosiolog ved NTNU og medforfatter av boka «Kampen om tribunen. Fotball, makt og identitet». Når Dagbladet kontakter Hjelseth angående forslaget til Lebedev, sier forskeren at han kjenner til den russiske politikeren.

Dette etter at Lebedev tok russiske supportere i forsvar da de gikk løs på engelskmenn under VM i Frankrike.

- Lebedev så ikke noe galt med det, og er for organiserte kamper, men jeg tror ikke at han har så mye støtte i Russland. Det finnes selvfølgelig kampidretter som prinsipielt ikke er så annerledes fra dette, men her er mye uklart. For eksempel, vet man ikke hvilke regler disse dommerne skal dømme etter, sier Hjelseth.

Tror ikke på forslaget

Hjelseth tror ikke organiserte slåsskamper vil forebygge annen supportervold. Han erfarer at hooligans tiltrekkes av selve jakten på andre, aggressive supportere.

Det samme gjelder uforutsigbarheten som følger med mangelen på organisering. Begge disse to faktorene er fraværende ved organiserte kamper.

- Disse kampene kan kanskje være interessant for noen, men for mange er det uorganiserte mye av poenget, sier Hjelseth.

Machokultur

Videre beskriver forskeren fotballvold som et stort problem i Russland. På spørsmål om årsaken til problemet, svarer han følgende:

- Deler av kulturen i Russland er ganske forskjellig fra Vest-Europa. De har en machokultur der det ikke er noen grunn til moralsk panikk fordi ungdommer tar en slåsskamp. Det påvirker også viljen til å slå hardt ned på hooligans.

Når det gjelder selve VM i Russland, ønsker han ikke å advare folk mot å reise.

- På selve arenaene er nok sikkerheten god, og hvis man reiser på organisert vis, ville jeg ikke vært redd, sier Arve Hjelseth.

Advarer tilreisende briter

I februar skrev Dagbladet om en dokumentar vist på BBC, der russiske hooligans advarer om at VM vil bli en «festival av vold».

I dokumentaren sier anonyme hooligans at særlig engelske fans må være påpasselige. På grunn av engelskmennenes historiske rolle i hooliganismen, er det forventet at de stiller opp.

Dette har ført til bekymringer hos Manchester United-fans, da de møter russiske FC Rostov på bortebane i 16.-delsfinalen av Europa League kommende torsdag.

Ifølge The Telegraph har tilreisende Manchester United-fans blitt advart av klubben. Likevel skriver det britiske innenriksdepartementet at det ikke er indikasjoner på at briter eller britiske interesser er spesifikke mål.

De påpeker uansett at tilfeldige angrep kan oppstå.

- Man bør være varsom på alle offentlige steder, inkludert turiststeder og befolkede områder, spesielt der inngangen ikke er kontrollert. Dette gjelder arrangementer og markeder utendørs, samt sentrale transportknutepunkt, skriver innenriksdepartementet.

- Ingen bekymringer

FIFA-president Gianni Infantino er derimot ikke bekymret for noe voldsutbrudd i VM, ifølge BBC, og er overbevist om at de russiske myndighetene har ting under kontroll.

- De (VM-arrangørene) har allerede lagt planer for hvordan de skal forhindre noe trøbbel ved neste års VM og de vil ha lært av problemene fra EM i 2016, sa Infantino i februar.

- Som en del av dette, har den russiske regjeringen opprettet et identifikasjonssystem som vil hjelpe oss hvis det oppstår problemer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media