Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingebrigtsen-brødrene EM-finalen 1500 meter Berlin 2018

Sjokkgullet: Historien om hvordan Norge laget et superbarn går verden rundt

Aldri har en så ung løper vunnet en så stor seier.

SE PÅ LILLEBROR: Henrik med imponerende fjerdeplass og Filip med skadd fot, hyller Europamester Jakob etter sensasjonen på Olympiastadion. Foto: NTB Scanpix
SE PÅ LILLEBROR: Henrik med imponerende fjerdeplass og Filip med skadd fot, hyller Europamester Jakob etter sensasjonen på Olympiastadion. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): En runde før mål så EM-finalen på 1500 meter ut som et postkort for Norge. Tre brødre fra Sandnes i front; et fullsatt Olympiastadion kokte og pallen var klar for å bli tapetsert i rødt, hvitt og blått.

Sånn gikk det ikke. Dette ble ikke et nasjonalromantisk gull for oss. Det ble et mirakel for en hel friidrettsverden.

For hvordan kan en 17-år gammel gutt dra opp løpet alene halvveis for så å slå alle av Europas stjerner på en av de mest prestisjefulle distansene i friidretten?

Det er egentlig ikke til å forstå. Eller som EM-arrangørene selv skrev det på nyhetssida si i natt:

- Dette er det mest forbløffende resultatet i mesterskapet.

LIKEVEL har Jakob Ingebrigtsens gulløp en fysiologisk forklaring. Han er trent fra han var liten til å tåle mer enn andre tenåringer, og utviklet ressurser til å løpe fra voksne. Testene hans på universitetslaboratoriet i Stavanger forteller nøyaktig det.

De eksakte målingene og tallene sier jeg aldri noe om, men det er et faktum at ingen i Norge er i nærheten av de resultatene Jakob presterer, fortalte dosent Leif Inge Tjelta til Stavanger Aftenblad nylig, og forklarte forskjellen mellom Jakob og resten av stjernene denne erfarne friidrettstreneren og forskeren har testet siden 1970-tallet.

- Han får maks O2-opptak i enorm fart. Det klarer ingen andre. Han har en fantastisk rasjonell løpestil.

Det er Tjelta som har fulgt opp Jakob vitenskapelig i de fleste av disse 17 årene, og som ser at treningen hans har gjort at han allerede overgår de andre norske idrettsstjernene.

Og som vi så i Berlin; også de utenlandske.

FOR finalen på 1500 meter var et EM-felt med de beste fra Storbritania, Tyskland; Polen og Italia; altså noen av historiens største friidrettsnasjoner.

Det er mye løpertradisjon på disse lagene. De eldste av oss er vokst opp med historien om Roger Bannister på pensumlista i engelsk på videregående. Han som var det første mennesket som løp en engelsk mil (1609 meter) under 4 minutter og innledet rekken av britiske løperlegender som Sebastian Coe, Steve Cram og Mo Farah. Bare overlevelsesevnen til denne ur-engelske distansen på utsiden av den olympiske bevegelsen, viser hvor sentralt det britiske løpermiljøet alltid har stått i friidretten.

Bannister døde i mai 88 år gammel. Han rakk altså å oppleve at Jakob Ingebrigtsen ble tidenes yngste gutt som brøt denne historiske drømmegrensen. Det var i USA i fjor vår, Jakob var 16 år gammel og ble på i løpet av 3.58.07 hele friidrettsverdens nye yndling.

To uker seinere skrev USA Today begeistret om at tidenes yngste helt på en engelsk mil med 3.56.29 hadde smadret persen og «overgått seg selv».

Så store ord gikk det kloden rundt om den yngste av Ingebrigtsen-brødrene.

Hva skriver de da etter dette løpet?

GARANTERT om en pappa som har trent fram tre gutter på rad som Europamestere på 1 500 meter. Det har ikke skjedd i internasjonal friidrett, og skjer kanskje ikke igjen. Skjønt hva vet vi om ikke nettopp historien om Jakob slik den allerede ble fortalt i den sveitsiske storavisa Neuer Züricher Zeitung rett før EM-gullet, kommer til å trigge andre idrettsfamilier til å jobbe fram like dedikerte treningsmiljøer?

Nå har de fått beviset på det som ikke skulle være mulig. Den barnetreningen Gjert for over 20 år siden dro igang hjemme på Sandnes, var i utgangspunktet ment som en familiehistorie. Historien fikk enda et utrolig kapittel i går kveld, men denne seieren til lillebror drar fortellingen mye videre:

  • For om en norsk 17-åring kan formes til en vidunderløper ved hjelp av hele familien sin, hva kan ikke da andre familier verden over få til?

Nettopp det blir historien om dette gullet som resten av verden får høre.

DET er da også riktig fortalt. Om Jakob Ingebrigtsens bragd vekker oppsikt i hele det internasjonale friidrettsmiljøet, favner den rekordraske utviklingen hans mye videre. Han er et sensasjonelt eksempel på effekten av målbevisst læring.

Dette angår samspillet mellom arv og miljø, og hvordan vi på alle områder kan utvikle ferdigheter hos oss selv som vi knapt visste at vi hadde anlegg for. «Epigenetikk» heter denne forskningen på fagspråket, og fortsetter Jakob Ingebrigtsen å bli sammenlignet med Usain Bolt kommer den norske tenåringen til å gi et ansikt for dette brede forskningsområdet.

DA kan betydningen av løperkarrieren bli så omfattende at han selv ikke skjønner det.

- Jeg er ikke god til noe annet enn å løpe, sa Jakob til NRK for en stund siden. Nå er han ironisk nok i ferd med å motbevise akkurat det ved å løpe fortere på 1 500 meter enn noen kan fatte. I hvert fall ikke før de leser historien om hvordan Jakob er blitt oppdratt til å løpe, og hva denne oppdragelsen har ført til.

Poenget ved denne 17-åring som vant det flotteste EM-gullet på Olympiastadion i går kveld, er jo at du kan bli god i det meste. Bare du og noen rundt deg vil; og så gjør all den harde, daglige jobben som kreves.

For det har den utrolige familien Ingebrigtsen definitivt gjort.

FOTNOTE: Og Karsten Warholm; vår andre Europamester, da? Slutt, helt slutt. Ikke krefter igjen på den fjerde dagen, og det er greit. Han har knapt lovet oss noe på denne distansen. Bare at han skulle prøve.

Nå har han prøvd, og sikkert lært massevis. Det hører en av friidrettens hardeste distanser til. Det er langt, langt fram på 400 meter. Karsten kom til denne finalen med en personlig rekord på 44.87. Det betyr at det i friidrettshistorien har vært løpt fortere hele 1 539 ganger. Da må han få prøve noen ganger til, før han får ut sitt beste. Og det med uthvilt kropp og hode.

Så skal konkurrentene få se også der.