Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ruslan Murasjov overrasket alle på 500-meteren i Salt Lake

Sjokkløp: Fire hundredeler bak verdensrekorden.
- Hvor kom det der fra?

Da alle så på Pavel Kulizjnikovs verdensrekordforsøk, var det landsmannen Ruslan Murasjov som stjal showet og sjokkerte skøyteverden. Også Håvard Holmefjord Lorentzen havnet i skyggen.

SENSASJONSLØP: Ruslan Murasjov var bare fire hundredeler fra å sette ny verdensrekord på 500 meter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SENSASJONSLØP: Ruslan Murasjov var bare fire hundredeler fra å sette ny verdensrekord på 500 meter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Håvard Holmefjord Lorentzen satte ny norsk rekord med tiden 34,41 på kveldens 500 meter i Salt Lake City, men det holdt utrolig nok bare til 12. plass for verdenscuplederen.

Kveldens 500 meter på den rekordraske isen ga nemlig noen av verdenshistoriens raskeste skøyteløp. Aller raskest var russeren Ruslan Murasjov (24) i en spektakulær aften på isen.

Der langrennsstjerna Sergej Ustjugov synes det er vanskelig å fokusere i den usikre tiden fram mot OL i Pyeongchang, hvor russerne ikke vet hvem som får delta og hvem som nektes deltakelse, så på ingen måte Murasjov ut til å være preget i kveld.

I par med verdensrekordholder Pavel Kulizjnikov var alles øyne rettet mot den store russiske skøytestjerna og hans jakt på ny verdensrekord.

Men med en fabelaktig avslutning på 500-meteren var det i stedet landsmannen Ruslan Murasjov som stjal showet med den praktfulle tiden 34,02.

- Hvor kom det der fra?

Det var bare fire hundredeler bak Kulizjnikovs verdensrekord - og samtidig suveren ny personlig rekord for 24-åringen med solide 24 hundredeler.

Sensasjonen var et faktum.

- Hvor kom det der fra? Han har ikke vært i nærheten denne sesongen og så går han på 34,02. Her følger vi med på Kulizjnikov og så er det Murashov som gjør det, utbrøt NRK-kommentator Carl Andreas Wold.

- Spektakulære greier. Det er ikke et perfekt utført 500-meterløp heller, men likevel leverer han en utenomjordisk tid, supplerte ekspertkommentator Even Wetten.

Russeren har sølv og bronse fra sprint-VM tidligere, men denne sesongen har Mulsjanov vært langt unna Holmefjord Lorentzen og de beste. Derfor var dagens 500 meter-bragd svært overraskende.

Holmefjords styrke og svakhet

Drømmeløpet holdt til seier for Mulsjanov på distansen. Andreplassen gikk til nederlenderen Kai Verbij på 34,13, mens landsmannen Dai Dai Ntab ble treer med 34,15.

Holmefjord åpnet for svakt til å henge med de aller beste i det råsterke feltet og trives nok bedre på en litt tregere is, hvor bergenseren får brukt sine styrker til å håndtere hard belastning og høy laktat over tid.

25-åringen har nemlig en enestående fysisk kapasitet og har sprengt flere rekorder på Toppidrettssenteret. Spesielt beinpress-testene er ekstreme når det gjelder Lorentzens anaerobe kapasitet og evne til å håndtere hard belastning over tid.

- Håvard har noen tester som er grufullt bra når det gjelder kraftutvikling. Der Hege er enorm på spenst, har Håvard tester i beinpress som er abnorme. Ingen har tidligere vært i nærheten, sier Halvor Lauvstad, generalsekretær i Skøyteforbundet, til Dagbladet.

- Håvard er ekstremt god på å genere mye watt over lang tid, å holde ut på høy intensitet over tid, altså akkurat det han trenger å være god på i sine øvelser. Når Håvard får litt motstand, som i svinger hvor trykket øker voldsomt, er han best. Han er eksepsjonell på den biten, supplerer Gøran Paulsen ved Olympiatoppen.

I så måte er det ikke negativt at OL-isen i Pyeongchang er hakket treigere enn i Salt Lake City og Calgary, men den sørkoreanske isen er likevel blant de aller raskeste i verden.

Hege Bøkko endte for øvrig på 14.-plass på kvinnenes 500 meter med tiden 37,92. Japanske Nao Kodaira vant på 36,54.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!