Johannes Høsflot Kæbo helt suveren

SJOKKLØPEREN: Nå er han god nok for OL-gull på 5-mila

Johannes Høsflot Klæbo kan tilsynelatende vinne hva som helst. Men så lett blir det ikke.

KLAR FOR ALT: Johannes Høsflot Klæbo kan vinne hvilken som helst distanse i OL. Også 5-mila. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KLAR FOR ALT: Johannes Høsflot Klæbo kan vinne hvilken som helst distanse i OL. Også 5-mila. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ETTER fem seiere på fem starter siger virkeligheten inn over den lille internasjonale langrennsfamilien:

  • Norge har fått fram en ung, ny løper som kan vinne hver eneste distanse i OL.

Det skulle ikke være til å tro. Bare for en drøy uke siden var Johannes Høsflot Klæbo fortsatt tenkt som sprinter i Pyeongchang om drøye to måneder.

Etter det som skjedde på 3-mila på Lillehammer i går, er det like naturlig å tenke ham som OL-mester på 5-mila.

Og den seieren på sportens kongedistanse kan like gjerne komme etter at Johannes Høsflot Klæbo har vunnet hver eneste distanse han får gå i OL.

SÅNN blir det ikke. Likevel er det ingen grunn for oss til å sette begrensninger. Det gjør han mye klokere selv. Og om det likevel skulle finnes et snev av overmot i en av sporten høfligste menn, har Johannes andre kloke folk til gjenvinne balansen som skiløper.

Det var det som hjalp da han i iveren etter raskest mulig framgang et par ganger i sommer nærmet seg en for hard totalbelastning. Da var morfar Kåre og trener Arild Monsen på plass, og sørget for begrensningene.

Det gjør de nok igjen om vi fabler for mye om gull på 5-mila i OL.

MEN nettopp fordi Johannes og hans nærmeste både i og utenfor familien er så solide, kommer denne unge gutten stadig oftere til å overgå seg selv.

Hva det betyr skjønner Martin Johnsrud Sundby bedre enn de fleste. Uten sykdom hadde nok den regjerende verdenscupmesteren holdt avstanden ned til Klæbo inne på skistadion i går formiddag, men opphentingen i seg selv viser hva Johannes er i stand til å hente ut av en gjennomsliten kropp.

Petter Northug har skjemt oss bort med slike avslutninger før, men nå er det bare å innta plassene foran TV'en igjen. Det vi så i dag, er det vi får se av topp underholdning i år framover.

Og absolutt i OL.

DER går for eksempel den avsluttende 5-mila i klassisk stil i en trase som på langt nær er like krevende som den på Lillehammer. I går var Johannes sin vinnertid på 3-mila med skibytte 1.16 i en ekstremt hard løype. Det betyr bare en drøy halvtime lenger løpstid på 50km i Pyeongchang.

Det meste av den løpstida er i akkurat den type vekslende terreng som Johannes rent teknisk løser bedre enn de fleste. Evnen til å sette stor fart akkurat der han vil, gjør ham til den perfekte feltløperen. Der en gammeldags 5-mil med individuell start ville kommet for tidlig selv for ham, åpner nettopp fellesstarten for hva som helst.

OVER to måneder unna OL er sjansene på hver enkelt distanse normalt sett ikke så mye å prate om, men denne gangen er det helt spesielt:

  • På tross av sjeldne skitalenter som Oddvar Brå, Ivar Formo, Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard eller Petter Northug, har norsk langrenn definitivt aldri hatt en så lovende ung løper.

Det er ikke gitt at Johannes ender opp med den samme medaljerekka som denne rekken av skikonger, men akkurat det forandrer ingen ting på kravet om å hjelpe ham til å gjøre det best mulig.

Slik må OL-opplegget denne vinteren mer tilpasses Johannes Høsflot Klæbo enn Norge.

DA hjelper det at Johannes er på et landslag som fungerer. I våres var han kanskje bare sånn passe fornøyd med å bli plassert sammen med sprinterne, men det viste seg å være et perfekt valg av ledelsen. De siste årene har det vært en sømløs overgang fra allround til sprint. Det hører den moderne langrennssporten til. Der blir det å beherske den varierte farten stadig viktigere.

Nå behersker Johannes dette så bra at han sparte krefter til å følge de råeste distanseløperne i det tøffeste terrenget. Hans Christer Hollund og Simen Hegstad Krüger har sammen med Martin Johnsrud Sundby dratt allroundgjengen på trening gjennom hele oppkjøringen. Oslo-guttas suksess på distanse kom som ventet da det ble langrenn for voksne på Lillehammer, mens ungguttens seier er over evne.

I hvert fall inntil vi klarer å forstå hvor mye Johannes Høsflot Klæbo egentlig klarer å utrette med ski på beina-

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer