Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholm friidretts-VM 2017:

SJOKKLØPET: Han er den perfekte helten for hele Norge

Slik løfter vi fram våre sportshelter.

TOPP FOR NORSK IDRETT: Vi kunne ikke fått noen bedre verdensmester enn Karsten Warholm.
TOPP FOR NORSK IDRETT: Vi kunne ikke fått noen bedre verdensmester enn Karsten Warholm. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR noen vil ha deg til å tro at tidlig spesialisering og egne akademier for barnestjernene er løsning for å få fram enda flere norske sportshelter, er det bare å minne om Karsten Warholm og friidretts-VM 2017.

Det bør holde det verste tullet unna for noen år. For øvrig holder denne seieren for evigheten i norsk idrett:

  • Karsten Warholm er den første norske mannlige løperen som vinner VM-gull.

Det kunne ikke skjedd på tøffere vis. Han tok ledelsen fra start, holdt trøkket oppe og kom inn på oppløpssida for seg selv.

Det var en overraskende seier. Men i sprutregnet i London var den soleklar.

I VIRKELIGHETEN er dette en ekstrem prestasjon. Det er tross alt bare året siden Karsten begynte å jobbe konsentrert med denne øvelsen. Siden har han vunnet to Diamond League-stevner, tatt med ett U-23 gull i EM og løpt inn VM-gullet. Denne raske framgangen på kort tid forteller om konsentrasjonen i hans egen trening og kvaliteten i det opplegget han og trener Leif Olav Alnes har kommet fram til.

Det meste av dette har skjedd fra Karsten var 19 til han nå er blitt 21. Men årene før skjedde det enda mer. Det var i den perioden han la grunnlaget for en av de mest sensasjonelle framgangene i norsk idrett.

Og det er sammenhengen mellom denne varierte, glade barneidretten til kveldens VM-gull som gjør Karsten Warholm til en perfekt norsk sportshelt.

Altså slike som får hjemmepublikummet til å stille seg i kø for å være med på moroa.

GULL: Karsten Warholm var mildt sagt sjokkert da han kom i mål under VM-finalen i 400 meter hekk. - Jeg følte jeg hadde sett et spøkelse, sa han til pressen. Etter seieren, unngikk flere utøvere å gratulere verdensmesteren. Video: Reuters / Scanpix Vis mer

FOLKETOGET for Karsten Warholm startet halv åtte i går kveld fra skolen på Dimna. Det gikk mot Sjøborg; det fine nye kulturhuset i Ulsteinvik. Da dette stedet slo seg opp med Hødd i norsk toppidrett midt på 1960-tallet, var det tilnærmet så eksotisk som mulig med fargerike beretninger om den farefulle sjøveien over til øya. Skulle du utfordre lokalbefolkningen på Høddvoll, måtte du belage deg på kvalme og spysjuke som en del av opplevelsen.

Nå er det lenge siden fornemme Rolls-Royce rullet inn bak de lokale gigantene som Ulstein og Kleven med enda mer høyteknologi, og ble med på forvandlingen av utkant til et naturlig senter for den smarteste, moderne skips -og supplyindustrien. Bruene er bygget, Ulsteinvik har for lengst fått bystatus og det har vært mange år med velstand i strøket.

Men folk har visst likevel ikke glemt hvor de kommer fra, og hvordan livet blir bra når vi går sammen.

Det var vel derfor det ble folketog bort til Sjøborg; en sitrende, spennende TV-sending fra denne VM-finalen og en påminnelse om hva de riktigste idrettsheltene kan bety for samfunnet vårt.

EGENTLIG trenger vi ikke så mange slike påminnelser så lenge Karsten Warholm er i nærheten av en mikrofon. Han snakker alltid på en måte som tydelig forteller at dette er en gutt som har skjønt hvor han kommer fra. Hva og hvem som har hjulpet ham til å bli så god.

Det er grunnen til at han fortsatt løper for Dimna IL. Norsk friidrett har ofte vært sentrert rundt de store klubbene i Bergen og Oslo. For riktig lenge siden dro de til seg bondeungdom, og så større og større kull med alle slags studenter. Fine klubber og lag alle sammen, men Karsten var ikke i tvil da også han måtte inn til hovedstaden for å studere:

  • Han skulle fortsatt løpe for Dimna.

Har du lest litt om hvordan friidretten blir drevet i den klubben, skjønner du at dette ikke er et miljø det er lett å løpe fra. Da noen kloke voksne for bare tolv år siden gikk sammen om å få fart på barnearbeidet i lille Dimna Idrettslag, tok de utgangspunkt i den viktigste verdien i all idrett; at alle i treningsmiljøet er like viktige. Den tenkningen ga resultater. På disse årene har Dimna IL blitt en av bærebjelkene i norsk friidretts gode, verdibaserte barnearbeid, og snekret sammen en plattform som gjør det naturlig at en flokk av unge utøvere blir værende i dette lokale fellesskapet.

SLIKE steder er det godt å vokse opp for alle som bare er innom idretten fordi det er moro, populært i gjengen og trygt. Det er dette som gjør idrett mye verdt for 99,9 prosent av medlemmene. Men det er like naturlig at et slikt klubbarbeid også løfter fram den ene promillen som skal sikte mot VM-gull.

Arbeidet med å utvikle denne promillen tar som regel lang tid. Da norsk friidrett ble latterliggjort for den store troppen og de dårlige resultatene under EM for tre år siden, skrev jeg litt om det å skjønne hva som skal til for å få fram internasjonale stjerner i denne store sporten. Og at det ikke var så farlig om det kom et dårlig mesterskap:

  • . For snart kommer jo Karsten Warholm.

Du kan vel si at han kom i kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!