Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Andrey Melnichenko lanseres som trussel for Norge

Sjokkløpet ingen fikk med seg: Advarer mot ny russisk komet

Andrey Melnichenko har knapt nok tatt verdenscuppoeng før, men har de siste ukene vært så sterk på trening og i alternative konkurranser at han gå rett inn i verdenstoppen denne helga.

STOFORM: Pass opp for Andrey Melnichenko når han kastes inn i verdenscupen på Lillehammer denne helga. Foto: Bildbyrån
STOFORM: Pass opp for Andrey Melnichenko når han kastes inn i verdenscupen på Lillehammer denne helga. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I russisk langrenn dukker nye stjerneskudd og storløpere opp på rekke og rad. Denne helga kan du få et nytt bekjentskap.

Den neste som tar det store steget, slik Aleksandr Bolsjunov og Denis Spitsov gjorde forrige sesong da Sergej Ustjugov, Maksim Vylegzjanin, Aleksandr Legkov, Jevgenij Belov og co. ble utestengt, kan fort bli Andrey Melnichenko eller Ivan Yakimuskhin.

Sistnevnte kom inn i verdenscupsirkuset på imponerende vis forrige helg i Kuusamo med en 13. plass. Det var ingen overraskelse for 1996-modellen som ble juniorverdensmester på 15 km fri i Romania i 2016, foran blant annet Johannes Høsflot Klæbo, Aleksandr Bolsjunov og Denis Spitsov.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

Oppsiktsvekkende prestasjoner

Nå er det Melnichenkos tur, og rapportene tyder på at han er enda noen hakk sterkere, spesielt i fristil.

På 15 km fristil i Olos 11. november slo han selveste Bolsjunov med 11 sekunder, forrige helgs store ener. Giganter som Spitsov, Matti Heikkinen og Maksim Vylegzjanin var over halvminuttet bak.

På samme distanse i Kontiolahti forrige helg var Melnichenko i en helt egen klasse da verdenseliten gikk i Ruka. Men ikke la deg lure av det.

Melnichenkos løp var trolig i ypperste verdensklasse, for stjerna Jevgenij Belov, som har vært på pallen i Tour de Ski sammenlagt, ble slått med hele 40 sekunder. Og enda verre: Ned til Spitsov, som vant tre OL-medaljer i Pyeongchang og gikk som et fyrverkeri i fristil, ble slått med hele 1.30 minutter i friteknikk.

I klassiskløpet samme helg, ble Melnichenko nr. 2, tolv sekunder bak Belov og godt foran Spitsov også der. Skøyteformen virker å være helt enorm. Til Dagbladet bekrefter Markus Cramer at det nye stjerneskuddet virker å være skremmende god.

- Det er på tide å gi han sjansen i verdenscupen. Vi gleder oss til å se hva han kan utrette på dette nivået etter superløpene forrige helg, sier han.

Norsk advarsel

Også Norges herrelandslagstrener Eirik Myhr Nossum har notert seg navnet allerede før den nye russerens inntog i verdenscupen.

- Ut ifra rapportene vi har fått, er han i veldig god form. Ut ifra resultatene vi har lest, har han gått fort. Det er vanskelig å spå så mye om en som har gått så lite verdenscup, men når han får gå for det russiske laget, er han nok mer enn god nok for å bite fra seg, sier Myhr Nossum til Dagbladet.

- Til bare 3.5 millioner må vel han være et kupp på Fantaski?

- Absolutt. Med den lave prisen han har i Fantaski, er han en billig og spennende joker.

Krogh har mistet kontrollen

Finn Hågen Krogh innrømmer gladelig overfor Dagbladet at han ikke helt har kontroll på Melnichenko og alle russerne som kommer opp nå.

- Nei, det har jeg ikke. De endrer stafettlag fra år til år, men er oppe der uansett. Jeg vet ikke hvor mange nye navn det er i år, men det er nok noen. Vi får bare lære oss navnene deres og holde oss foran dem på lista, sier Krogh til Dagbladet.

- Russerne er blitt som nordmennene, det popper jo opp nye stortalenter hvert år. Utsjugov sitter fortsatt på sidelinja og venter på å slå til. Det kan bli tøffe tak framover. Vi har et sterkt mannskap vi også, som kommer litt etter hvert. Johannes er ikke i den formen han skal være, og jeg er heller ikke det. Vi har nok mer inne.

Mer russisk i vente

Snart kommer også den tidligere verdenseneren Sergej Ustjugov tilbake i verdenscupsirkuset.

- Så vidt jeg vet var han litt umotivert i sommer. Han var litt lei fordi det ikke ble noe OL på ham. På Blinkfestivalen vant han og fikk blod på tann igjen. Da kom nok instinktene tilbake. Han kommer nok tilbake med et brak igjen. Ustjugov og Bolsjunov i toppform er et ekkelt lag på klassisk teamsprint, sier Krogh til Dagbladet.

- Hvem er best av Bolsjunov og Ustjugov?

- Akkurat nå er det Bolsjunov. Jeg har vanskelig for å se at noen skal slå ham i den formen han er nå. Så vet vi hva Ustjugov er god for når han er i form.

PS: Det norske stjerneskuddet Kristine Stavås Skistad opplyser til Dagbladet at hun bare går sprinten i minitouren. Ta det med i betraktning når du velger ditt Fantaski-lag.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!