DOPINGBESKYLDNINGER: Russlands president Vladimir Putin satte høye krav til de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014. Det endte i jubel, men ifølge den russiske varsleren Vitalij Stepanov var det hele basert på en løgn. Foto: EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL
DOPINGBESKYLDNINGER: Russlands president Vladimir Putin satte høye krav til de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014. Det endte i jubel, men ifølge den russiske varsleren Vitalij Stepanov var det hele basert på en løgn. Foto: EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOLVis mer

Sjokkpåstander: - Fire russiske gullvinnere var dopet i Sotsji-OL

Det hevder den russiske varsleren Vitalij Stepanov.

(Dagbladet): Russland vant 13 gullmedaljer i vinter-OL på hjemmebane i 2014 og ble beste nasjon med to gull flere enn Norge.

Blant annet tok russerne tredobbelt på den avsluttende femmila da Aleksandr Legkov, Maxim Vylegzjanin og Ilja Tsjernousov kompletterte russernes drømmemesterskap og Martin Johnsrud Sundby måtte ta til takke med den sure 4.-plassen.

President Vladimir Putin satte høye krav til de russiske utøverne på hjemmebane og fikk til slutt suksessen han krevde. Ifølge den russiske varsleren Vitalij Stepanov, som tidligere jobbet i Russlands antidopingbyrå (RUSADA), var dette basert på en løgn.

Ingen navn nevnt Ifølge Stepanov var fire av de russiske gullvinnerne dopet. Dopingbeksyldningene kommer Stepanov med i et intervju med det amerikanske TV-programmet «60 minutes», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Russiske R-Sport skriver at Stepanov har fått de angivelige opplysningene fra Grigor Rodtsjenkov. Han var tidligere var sjef for for det russiske dopinglaboratoriet, som mistet lisensen etter flere dopingskandaler.

Ingen navn blir nevnt i programmet. Det blir sendt i sin helhet på søndag. Idrettsminister Vitalij Mutko benekter dopingpåstandene til russisk presse, mens WADA svarer at de ikke ønsker å kommentere saken før programmet blir sendt i sin helhet på amerikansk TV søndag.

Ikke første gang Vitalij Stepanov er gift med den tidligere friidrettsstjerna Julia Stepanova, som selv ble utestengt på grunn av unormale blodverdier i 2013. Hun sto fram i 2014 og ble varsler da hun utgjorde grunnlaget for den tyske dokumentaren «Top secret doping, how Russia make its winners» sammen med ektemannen. Stepanova benyttet seg av skjulte mikrofoner og videopptak.

I dette programmet fra 2014 hevdet ektemannen Vitalij Stepanov at russisk idrett er gjennomsyret av systematisk doping. Dokumentaren var hovedsakelig om friidrett, men idrettsgrener som langrenn, skiskyting, svømming, sykling og vektløfting ble også nevnt da.

Stepanov påsto at russiske trenere overbeviser utøverne om at det er doping som må til. Ekteparet hevdet at flere ledere i russisk idrett systematisk dekker over positive dopingtester fra toppidrettsutøvere.

I fjor høst kom dette til overflaten da WADAs sjokkrapport ble lagt fram. Det resulterte i at Russland ble utestengt fra all friidrett på ubestemt tid.

HERJET: De russiske vinteridrettsutøverne herjet i OL på hjemmebane i 2014. Her representert ved 
sølvvinner Maxim Vylegzjanin, gullvinner  
Aleksander Legkov og bronsevinner
Ilja Tsjernusov fra femmila.

FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD
HERJET: De russiske vinteridrettsutøverne herjet i OL på hjemmebane i 2014. Her representert ved sølvvinner Maxim Vylegzjanin, gullvinner Aleksander Legkov og bronsevinner Ilja Tsjernusov fra femmila. FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.