Eliteserien

Sjokkpåstander: - Jeg ble satt ut

Bodø/Glimt-stjernen Lars-Jørgen Salvesen (24) har blitt kjent for å spille med nummer 88. Draktnummeret har vært gjenstand for spekulasjon.

VEKKER OPPSIKT: Tallet Lars-Jørgen Salvesen har spilt med i store deler av sin karriere har blitt grunnlag for spekulasjon. Foto: Mats Torbergsen / NTB
VEKKER OPPSIKT: Tallet Lars-Jørgen Salvesen har spilt med i store deler av sin karriere har blitt grunnlag for spekulasjon. Foto: Mats Torbergsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bodø/Glimts stjernespiss har i løpet av sin karriere rukket å stoppe innom klubber som Sarpsborg og Strømsgodset før han nå er hos de regjerende seriemesterne.

En av fellesnevnerne for oppholdene har vært draktnummeret. I samtlige av de klubbene har han spilt med nummer 88.

Han forklarer at det hele startet som en tilfeldighet.

Opptatte nummer

Han hadde båret nummer 8 i Start før overgangen til Sarpsborg. Der fant han ut at nummeret hans var opptatt.

- Hovedgrunnen til nummeret var da jeg kom til Sarpsborg så var alle numre til rundt 45 opptatt. Jeg har egentlig alltid villet ha nummer 8, så da tok jeg heller to åttere, forteller Salvesen til Dagbladet.

SKIVEBOM: Skeid-spiller Jakob Napoleon Romsaas har tatt OBOS-ligaen med storm, men i kampen mot Åsane gikk ikke alt på skinner. Video: Fotball Media / Rødt Kort / Pambou. Vis mer

- Jeg tok det nummeret i Strømsgodset også, i påvente at nummer 9 skulle bli ledig. Men det gikk så bra med 88 at materialforvalteren mente jeg måtte beholde det. Så da gjorde jeg det.

Da han ankom Bodø/Glimt var igjen både nummer åtte og nummer ni tatt av henholdsvis Victor Boniface (som siden har gitt det til Albert Grænbæk) og Ola Solbakken.

Dermed falt valget på 88 nok en gang.

Salvesens valg av 88 har uansett blitt et tema på sosiale medier, der flere fotballsupportere har stilt spørsmål rundt valget av nummer.

KJENT NUMMER: Lars-Jørgen Salvesen har båret 88 i flere klubber. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
KJENT NUMMER: Lars-Jørgen Salvesen har båret 88 i flere klubber. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

Grunnen til dette er at tallet 88, i historisk kontekst, blant annet er forbundet med nynazisme.

- Nå ble jeg satt ut

Ifølge nettstedet til «Anti-Defamation League», som jobber for å stoppe hets av det jødiske folk, så er tallet 88 brukt som numerisk kode for «HH», eller «Heil Hitler».

Dette er det flere fotballsupportere som har uthevet på sosiale medier vedrørende rundt tallet Salvesen bærer.

Selv forteller Glimt-spissen at dette har han aldri blitt gjort oppmerksom på.

- Helt ærlig, nå ble jeg litt satt ut. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, sier Glimt-spissen.

Salvesen avviser at valget av nummeret har noen dypere symbolikk.

- Jeg har aldri hatt noen tanke bak valget av nummeret i det hele tatt. Det har bare blitt sånn. Jeg har hatt det flere steder, og det har vært fordi de andre populære numrene har vært tatt.

Det hører med til historien at «88» også anses som et av de bedre tallene i kinesisk kultur. New York Times rapporterte i 2005 at i Kina så anses tallet som det som bringer mest lykke.

Et eksempel på dette er at Sommer-OL i Beijing gikk av stabelen 8. august (den åttende måneden) i 2008. Lekene ble offisielt åpnet klokken 8 lokal tid.

Buffons kontroversielle valg

Salvesen er ikke den første spilleren som har vekket oppsikt med valget av draktnummer 88. Tidlig på 90-tallet spilte også den legendariske keeperen Gianluigi Buffon med nummeret for Parma.

I år 2000 skrev The Guardian at den italienske burvokteren hadde skapt forbannelse i det jødiske miljøet i Italia grunnet sitt valg av 88, og dets forbindelse til nazismen.

Buffon hadde også vekket reaksjonen for bruken av en Mussolini-sympatiserende T-skjorte med skriften «Boia chi molla», som på norsk oversettes til «død over feiginger».

KONTROVERSIELL: Gianluigi Buffon måtte svare for seg da han ville spille med nummer 88 i Parma. Foto: Reuters/ALEXANDER DEMIANCHUK
KONTROVERSIELL: Gianluigi Buffon måtte svare for seg da han ville spille med nummer 88 i Parma. Foto: Reuters/ALEXANDER DEMIANCHUK Vis mer

Han avviste på det groveste at han sympatiserte med det radikale høyre, og at valget av 88 hadde en helt annen mening.

- Jeg valgte nummer 88 fordi det minner meg om fire baller, og vi i Italia vet hva det betyr å ha baller; Styrke og å være fast bestemt. Og denne sesongen må jeg ha baller for å vinne tilbake plassen min på det italienske landslaget, forklarte Buffon i 2000, som senere byttet til 77.

Salvesen, på sin side, forteller at det er ingen skjult mening eller tanke bak sitt valg av 88. Og at det fort kan gå mot at han bytter nummeret i framtida.

- Det har vært snakk om at jeg skal bytte nummer. Jeg er først i køen dersom drakt nummer ni blir ledig. Det er nummer ni som er spissens nummer, og sånn sett hadde det passet meg best, sier Salvesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer