Doping i langrenn:

Sjokkrapport om blodpass: Hånlige svensker avslørt

Mens de norske blodpassene viser at det ikke har vært systematisk dop i vår langrennsport de siste ti årene, forteller WADA-rapporten at Sverige ikke startet med slik effektiv kontroll før i 2014.

RENT GULL: Et vakkert rent gull til Charlotte Kalla fra siste VM i Falun, men svensk skisport er dårlig kontrollert. 
RENT GULL: Et vakkert rent gull til Charlotte Kalla fra siste VM i Falun, men svensk skisport er dårlig kontrollert.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SIST uke kom den årlige rapporten fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) som viser den totale dopingtestingen i alle idretter. Både de nye og de gamle tallene for skisport er oppsiktsvekkende med tanke på den mistroen mot norsk langrenn som de siste månedene har spredd seg i Sverige:

  • Mens blodverdiene til norske langrennsløpere er blitt systematisk overvåket i mer enn ti år, mangler svenskene tilsvarende kontroll over sine egne løpere.

Nettopp regelmessig testing av blod til bruk i de såkalte «biologiske passene», er den beste forebyggende kontrollen mot svindel i langrenn. Der vanlige urinprøver også i enkelte tilfeller kan avsløre bloddoping, gir overvåkning av løpernes blodverdier et helt annet sikkerhetsnett mot systematisk svindel innen utholdenhetssport.

Det nettet har svensk langrenn ifølge denne WADA-rapporten manglet totalt.

NORSKE langrennsløpere er derimot blitt jevnlig blodtestet av Antidoping Norge helt siden 2004. Da startet Norge som første land i verden en slik kontroll, og tok naturlig nok med de nasjonale skiheltene helt fra starten. Ved hjelp av disse individuelle blodpassene ble det mye lettere å avdekke doping:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer