Doping i Rio-OL:

Sjokkrapport om Rio-doping: - Noen dager fant de bare halvparten av utøverne

Wada forteller om total systemsvikt.

FANT IKKE FOLK: Doptesterne hadde store problemer med å finne utøverne de ønsket å teste i deltakerlandsbyen i Rio, kommer det fram i en ny rapport. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Fabrizio Bensch
FANT IKKE FOLK: Doptesterne hadde store problemer med å finne utøverne de ønsket å teste i deltakerlandsbyen i Rio, kommer det fram i en ny rapport. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Fabrizio BenschVis mer

(Dagbladet): Antidoping-arbeidet under sommerens OL i Rio sviktet voldsomt på flere områder, ifølge en ny rapport fra det internasjonale antidopingbyrået Wada.

Over 55 sider, gjengitt av blant andre Guardian, blir lederne i den lokale arrangøren beskyldt for dårlige forberedelser og mangel på samkjøring og koordinering, noe som til syvende og sist førte til mangelfull testing.

Blant de mest sjokkerende opplysningene som kommer fram er påstanden om at det på flere dager under lekene ble gjennomført bare halvparten av de planlagte testene, fordi man ikke klarte finne utøverne.

Måtte spørre etter folk

Et av hovedproblemene skal ha vært at de såkalte ledsagerne som hadde som jobb å si fra til utøvere at de skulle til testing, var dårlig forberedt og opplært, og ble overlatt til seg selv.

- Ledsagerne ble ofte gitt svært lite eller ingen informasjon om hvor utøverne oppholdt seg i deltakerlandsbyen, og måtte som oftest spørre lagledere eller lagkamerater om hvor de kunne finne de man lette etter for testing utenfor konkurranse, står det i rapporten.

- Når man oppga navnet på hvem man lette etter, gjorde det åpenbart arbeidet lite effektivt, og undergravde naturligvis prinsippet om uanmeldt testing. I tillegg: Når man ikke klarte å finne utøverne på rommet, manglet ledsagerne ofte trening eller myndighet til å følge opp. Det førte til at mange utøvere rett og slett ikke ble funnet, og man ga opp. På noen dager ble opptil 50 prosent av forsøkene gitt opp på denne måten, sier rapporten videre.

I tillegg skal det ha vært store problemer med alt fra datasystemer til tilgang på printere for å skrive ut skjemaer.

Massiv undertesting

I fotball ble det ikke gjennomført noen testing utenfor konkurranse overhodet, sier Wada. Det ble også gjennomført «lite til ingen blodtesting» under mange av høyrisiko-sportene, inkludert vektløfting.

Retestingen av prøver fra Beijing har bare i løpet av de siste dagene avslørt flere dopete vektløftere.

Ifølge Wada-rapporten ble det gjennomført nesten 500 færre prøver enn planlagt i Rio, og bare 47 av de planlagte 450 biologiske blodpass-testene skjedde.

Rapporten konkluderer med at hadde det ikke vært for dedikerte enkeltpersoner i arbeid i OL-byen, ville hele antidopingprogrammet i OL trolig brutt sammen totalt.

Dopingskyene hang over Rio-lekene lenge før de startet: En generell utestengelse av Russland ble droppet, og det ble også stilt spørsmål ved testlaboratoriet i OL-byen.