Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ester Ledecká vant OL-gull i super-G

Sjokkseier. Ester (22) sto lamslått i mål. Hun kunne ikke tro at det var sant

Det østerrikske laget hadde allerede begynt å feire, men så dukket Ester Ledecká opp og spolerte gullfesten.

HVA. MEG? Ester Ledecka forsto ikke hva som hadde skjedd da hun kom i mål til ny bestetid - én fattig hundredel foran Anna Veith. Foto: NTB Scanpix
HVA. MEG? Ester Ledecka forsto ikke hva som hadde skjedd da hun kom i mål til ny bestetid - én fattig hundredel foran Anna Veith. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Nattas super-G ble en ny påminnelse om at man aldri skal ta seieren på forskudd.

Lenge så det ut som østerrikske Anna Veith skulle ta OL-gullet foran Tina Weirather og Lara Gut.

Etter at startnummer 20 var i mål begynte det østerrikske laget å feire. Det ble utdelt «high fives», og de trodde nok at de skulle følge opp gårsdagens seier fra herrenes super-G.

Sto lamslått

Men fra startnummer 26 kom et av OLs store sjokk: Tsjekkiske Ester Ledecká. I mål var hun én fattig hundredel foran Veith.

Publikum var i ekstase, og hovedpersonen selv kunne ikke fatte hva som nettopp hadde skjedd. Hun stoppet opp. Og der ble hun stående. Helt stille. I mange, mange sekunder, før hun så deg forvirret rundt som om hun tenkte: Skjedde virkelig det her?

- Det ser ut som Ester er i sjokk. Dette viser at du aldri skal feire for tidlig i alpint, utbrøt den tidligere amerikanske alpinisten Julia Mancuso på Twitter.

At hun var i sjokk, kunne hovedpersonen selv bekrefte på pressekonferansen hun hadde etter gullet:

- Det er vanskelig å forklare hva som skjedde. Jeg trodde at det var en feil med tida. Jeg var sikker på at de skulle legge til et par sekunder, men det skjedde ingenting og folk begynte å juble. Da tenkte jeg bare: Ok, nå begynner dette å bli rart.

Ledecka brøt ut i latter. Den tsjekkiske 22-åringen satt på podiet i det ganske varme presserommet med jakke, lua godt dratt ned i ansiktet og alpinbrillene på.

Da hun fikk spørsmål om å ta dem av, fikk journalisten klar beskjed om at det ikke kom på tale:

- Jeg var ikke forberedt på at jeg skulle være her, så jeg har ikke på meg noe sminke slik de andre jentene har. Så jeg beholder brillene på, sa Ledecka til applaus fra (nesten) hele salen.

At hun også er en snowboarder, var umulig å ikke forstå på måten hun oppførte seg på. Cocktailen Ledeckà besto av en dose sjarm og swag - og var toppet med noe forvirring om at hun nå var den alle ville snakke med.

På spørsmål om hun mente det var noen likheter mellom snowboard og alpint, sa Ledeckà etter en betenkningstid:

- Vel, begge deler er ned en bakke.

Salen brøt ut i latter igjen.

- Det er jo sant! fortsatte snowboarderen, som nå er olympisk mester i alpint.

Trodde hun hadde vunnet

Også sølvvinner Anna Veith sto rystet igjen da hun skjønte at gullet glapp. Hun snudde seg til en i støtteapparatet og sa: Hvordan kunne dette skje?

På pressekonferansen etterpå, sa hun:

- Jeg trodde det var et gulløp etter de 20 første var i mål. Jeg var overrasket over at hun greide det. Hun er ikke så mye i verdenscup fordi hun også kjører snowboard. Hun hadde et godt løp og jeg vil gratulere henne. En hundredel er jo nesten ikke ingenting, så hun var litt heldig også, men sånn er alpint.

Multitalent

Historien om Ledeckà er ikke bare historien om et av OLs store sjokk. Det er også historien om et helt spesielt multitalent.

22-åringen kjører også snowboard på et skyhøyt nivå. Hun konkurrerer i parallellslalåm, og vant VM i parallell både i 2015 og 2017.

Hun skal også konkurrere i parallell i årets OL.

Det går på bekostning av noe. I dag kom det fram at tsjekkeren for eksempel arver ett år gamle ski av andre i verdenscupsirkuset. Dette fordi hun ikke får tid til å teste nok ski selv, og det tryggeste er å stole på andres verk.

Ledeckàs snowboardtrener Justin Reiter var på plass i bakken etter gulløpet. Amerikaneren var rørt til tårer.

- Vi visste at det var mulig, men trodde ikke at det skulle skje. Hun har kjempet hardt for å komme hit. Hun ville være den første som konkurrerte i OL i både snowboard og alpint, forklarer Reiter.

Han hyller Ledeckà som et helt spesielt talent:

- Hun gir seg aldri når hun får en oppgave, og når hun først har lært noe glemmer hun det aldri. Hun er som en smart robot.

NTB skriver at Ledeckà studerer nesten fulltid ved siden av idretten. For det har hun fått den italienske utmerkelsen Matteo Baumgarten. Den gis til idrettsutøvere som kombinerer toppsatsingen med høyere utdanning.

KUNNE FEIRE: Etter å ha vært i sjokk, slapp Ester Ledecka jubelen løs. Foto: NTB Scanpix
KUNNE FEIRE: Etter å ha vært i sjokk, slapp Ester Ledecka jubelen løs. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tøff dag for Mowinckel

Ragnhild Mowinckel fikk det tøft underveis i dag. Etter en god start med to grønne mellomtider, mistet hun mye fart i mellompartiet. Hun ble til slutt nummer 13.

I mål var hun mektig imponert over den tsjekkiske alpinisten:

- Det er ganske sjokk for meg også. Jeg hadde kanskje mer ventet det i utfor. I løpet av sesongen har hun klinket til med ganske mange bra treningsomganger, og har kanskje ikke fått det ut i renn. Jeg er veldig overrasket over at dette skjer i super-G, sier Mowinckel.

Den norske 25-åringen har også fått med seg at Ledeckà konkurrerer i flere grener.

- Hun er en ekstremt talentfull utøver. Hun skal jo være med i OL der også. Hun er en ekstrem utøver. Hun er en utøver som kunne vært god i alt hun stilte opp med.

Det støtter også bronsevinner Tina Weirather:

- Første gang jeg så henne stå på ski var i Chile for tre år siden. Jeg så med en gang at hun var en god utøver. Hun er et multitalent, sier Tina Weirather.

Amerikanske Lindsey Vonn leverte et løp som kunne vært nok til gull, men rett før mål kom hun altfor langt ut og spolerte egne gullsjanser. Superstjerna tok seg likevel god tid til presse, og passet på å hylle den tsjekkiske utøveren:

- Det er imponerende. Som jeg har sagt til alle andre: Jeg skulle ønske at jeg var en atlet som henne. Jeg er bare god til å stå på ski. Jeg skulle ønske jeg kunne snowboard også, kanskje jeg skulle forsøkt en annen sport? I OL skjer det alltid mye spennende, de store favorittene er under stort press, så noen ganger kommer en underdog og tar seieren. Gratulerer, Ester, sier Lindsey Vonn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!