Sjokkseier i Milano og rundspilt i Paris

Her er RBKs Champions League-historie.

(Dagbladet.no): Rosenborg har kommet seg til gruppespillet i Champions League hele elleve ganger. Trønderne var med helt fra starten i 1995/96, og var med vært år helt til de røyk mot Deportivo La Coruna i kvaliken i 2003/04.

RBK var heller ikke med i fjor, siden Vålerenga ble seriemestere året før og fikk - og misbrukte - sjansen til å kvalifisere seg.

Nå leker Rosenborg igjen med de store gutta, og Dagbladet.no gir deg her RBKs Champions League-historie i kortversjon:

1995/96

Rosenborgs første sesong i verdens gjeveste klubbturnering. Trønderne slo ut Besiktas i kvalifiseringen (4-3 sammenlagt), og møtte Spartak Moskva, Legia Warszawa og Blackburn i gruppespillet. RBK slo engelskmennene og polakkene på hjemmebane, men tapte de fire andre kampene og endte på 3. plass i gruppa, foran Blackburn.

1996/97

RBK kom seg til gruppespillet ved å slå ut Panathinaikos i kvaliken, men de måtte gjennom ekstraomganger på Lerkendal. Nils Arne Eggens menn trakk Porto, AC Milan og IFK Göteborg i gruppa, og for en høst det ble. Det startet med seier i Göteborg, men så ble det to kjappe tap hjemme mot Milan og Porto. RBK tapte også borte for portugiserne, før det ble seier hjemme mot IFK.

Og så kom den magiske kvelden i Milano. Rosenborg vant 2-1 borte mot AC Milan, og kapret dermed andreplassen foran den italienske storheten. På vårparten ventet to kvartfinaler mot Juventus, men det ble litt for tøft. Kampen på Lerkendal endte 1-1, mens Juve vant 2-0 i Italia.

EN HISTORISK SEIER: Rosenborg slo AC Milan i Italia. Trønderne gikk videre til kvartfinalen i Champions League. Italienerne ble slått ut. Norsk fotballhistorie ble skrevet den kvelden i 1996. Foto: TOM E. ØSTHUUS
EN HISTORISK SEIER: Rosenborg slo AC Milan i Italia. Trønderne gikk videre til kvartfinalen i Champions League. Italienerne ble slått ut. Norsk fotballhistorie ble skrevet den kvelden i 1996. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

1997/98

Rosenborg var en smule heldige i kvaliken mot MTK Budapest. Bortekampen ble avbrutt halvveis inn i 2. omgang, da flomlyset forsvant. Da ledet ungarerne 3-2. Kampen ble spilt på nytt dagen etter, og da vant RBK 1-0. Trønderne vant også hjemmekampen, 3-1.

I gruppespillet ventet Real Madrid, Olympiakos og Porto. RBK vant alle tre hjemmekampene og spilte uavgjort borte mot grekerne og portugiserne. Real ble for sterke og vant gruppa. Til tross for 2. plassen ble det ikke en ny kvartfinale på Eggens elever, da Juventus ble nest beste toer og avanserte.

1998/99

Trond Sollieds menn slo ut Club Brugge på bortemålsregelen i kvalifiseringen, og gikk videre til gruppespill mot Juventus, Galatasaray og Athletic Bilbao. Det ble dødens gruppe, og RBK endte med like mange poeng som gruppevinner Juventus.

Italienerne og tyrkerne hadde imidlertid bedre målforskjell, og henviste Rosenborg til 3. plass. RBK hadde med andre ord marginene med seg i kvaliken, men ikke i gruppespillet.

1999/2000

For første gang slapp Rosenborg å måtte kvalifisere seg for gruppespillet. Gode norske e-cup-prestasjoner hadde sørget for dette. Og RBK fortsatte i samme imponerende spor. Verken Feyenoord, Borussia Dortmund eller Boavista hadde noe å stille opp med.

Rosenborg tapte riktignok den siste bortekampen mot nederlenderne 1-0, men det var det eneste nederlaget i gruppespillet - og trønderne vant gruppa, blant annet etter en veldig sterk 3-0 seier borte mot Dortmund. I mellomspillet ventet betydelig tøffere motstand; Bayern München, Real Madrid og Dinamo Kiev. Hjemme mot Bayern endte det 1-1, men så ble det fem strake tap på de hvite og sorte - og de endte sist i gruppa.

2000/01

Rosenborg måtte gjennom to kvalikrunder, men slo ut Shelburne og Dunaferr. I gruppespillet ventet Bayern München, Paris St. Germain og Helsinborg. Trønderne vant to og spilte én uavgjort hjemme, men det holdt ikke til avansement siden de tapte alle bortekampene.

Styggest ble sifrene i Paris. Rosenborg ble knust hele 7-2, og var dermed slått ut én runde før slutt.

2001/02

RBK kom seg greit gjennom kvaliken mot Inter Bratislava, og møtte Juventus, Porto og Celtic i gruppespillet. Det ble en tung høst som endte med bare én seier og fire poeng for Rosenborg. Det ble sisteplass, men hadde alt gått RBKs vei i den siste runden kunne det blitt avansement.

2002/03

Rosenborg gikk seirende ut av en skandinavisk kvalikduell mot Brøndby og møtte Inter Milan, Ajax og Lyon i gruppespillet. Trønderne tapte klart borte mot Lyon og Inter, men spilte uavgjort i de fire andre kampene. Dermed endte de siste i gruppa. Hadde imidlertid et par av kampene bikket en annen vei i sluttminuttene, kunne dette gått veien.

2003/04

For første gang i historien kom ikke Rosenborg seg til gruppespillet i Champions League. Spanske Deportivo La Coruna ble for sterke i den tredje kvalifiseringsrunden.

2004/05

RBK slo ut Sheriff Tiraspol og Maccabi Haifa i kvaliken, og møtte Arsenal, PSV Eindhoven og Panathinaikos i gruppespillet. Heller ikke denne gangen klarte trønderne å vinne noen av kampene i gruppa.

De spilte uavgjort mot grekerne og engelskmennene på Lerkendal, men røyk på fire tap og endte sist i gruppa. I den siste kampen fikk de en skikkelig fotballeksjon av Arsenal på gamle Highbury.

2005/06

Per-Mathias Høgmo tok over Rosenborg rett før kvaliken mot Steaua Bucuresti, og ledet mannskapet til gruppespillet, hvor Lyon, Real Madrid og Olympiakos ventet. Høsten startet med en sterk seier i Aten, men Lyon og Real Madrid ble for sterke og vant alle kampene mot Rosenborg.

Trønderne spilte uavgjort 1-1 i hjemmekampen mot Olympiakos, og endte på 3. plass med fire poeng. Den kampen huskes best for Ieroklis Stoltidis overfall på Per Ciljan Skjelbred, som første til at leggen til unggutten brakk tvers av.

2006/07

Vålerenga var regjerende seriemestere og Rosenborg var for første gang i historien ikke med i kvalifiseringen til Champions League en gang.

2007/08

Rosenborg er tilbake i det gode europeiske fotballselskap. De knuste Astana 10-2 i forrige kvalikrunde og ble klare for Champions League-spill etter å ha slått finske Tampere 5-0 sammenlagt.


Kilder: Dagbladets arkiv, RBK.no, RBKweb.no

STORTAP: Rosenborg ble sendt hjem som slaktoffer fra Paris da de tapte 7-2.
OVERBEVISENDE: Jan Derek Sørensen og Rosenborg banket Borussia Dortmund 3-0 på bortebane.
STORTAP: Rosenborg-gutta fikk en fotballeksjon av Arsenal. Jan Gunnar Solli og Thorstein Helstad skaffet seg noen gode minner fra tribunen, da de benyttet en fridag til å se Arsenal mot Birmingham.