Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjokkseier til Magnus Carlsen med svarte brikker

Tvang fram Anand-tabber.

(Dagbladet): Magnus Carlsen spilte svart i dagens parti, og det var forventet at han ville måtte forsvare seg mot et stormløp fra Vishy Anand. Anand hadde fordelen av å spille hvit, og dermed starte partiet.

Inderen trengte en seier i dag, etter gårsdagens tap. Og Anand er kjent for å slå knallhardt tilbake etter tap - slik han gjorde det mot israelske Boris Gelfand da verdensmestertittelen ble forsvart i fjor.

Solid stilling Allerede etter få trekk kom spillerne inn i en ukjent stilling som ikke var spilt på toppnivå før. Anand brukte kort tid, mens Carlsen måtte tenke.

Ekspertene var dermed litt urolige for at Anand hadde sett på stillingen i sine forberedelser til VM, og at han hadde et nytt triks i ermet. Den regjerende verdensmesteren fikk da også et initiativ, men Carlsen fant gode mottrekk.
Sakte, men sikkert overtok Carlsen initiativet i partiet, og snart var det klart at 22-åringen sto klart best.
Etter at Carlsen fikk byttet av Anands viktigste angrepsbrikker, hadde han en veldig solid stilling.
Dermed kunne nordmannen spille helt uten risiko, samtidig som han presset Anand mer og mer over på defensiven.Det norske sjakkgeniet presset verdensmesteren så kraftig at inderen måtte gi opp en bonde.
Enormt sluttspill Dermed var det klart for et spennende sluttspill, hvor talentet fra Lommedalen stod klart best.
Carlsen er verdens beste i sluttspill, og en mester til å torturere og presse motstanderne sine. Gradvis stilte han brikkene sine litt og litt bedre, og presset på Anand var enormt. Verdensmesteren er god til å forsvare seg, men virket sliten etter det lange partiet i går.
Carlsen uttalte før VM at taktikken hans ville være å spille lange partier, presse lengst mulig og ta de sjansene som vil oppstå, men med liten risiko. Slik ønsker han å slite ut 21 år eldre Anand.

Og i det 60. trekket etter nesten fem timers spill skjedde det fatale for Anand. Han gjorde en regelrett blunder, og plutselig stod Carlsen til klar seier. Etter tabben var det bare et spørsmål og tid og teknikk for Carlsen, og han utspilte Anand som så stadig mer ukomfortabel ut i stolen.