Sjokktabbe ødela for Carlsen

- Det var en dramatisk utvikling.

STAVANGER (Dagbladet): - Det er en type stilling som du ikke analyserer. Den var vunnet, sier en tydelig skuffet Magnus Carlsen (23) på pressekonferansen etter remisen mot Peter Svidler (37).

Carlsen har slitt med å få spillet til å sitte under Norway Chess, men i turneringens nest siste parti så den første maktdemonstrasjonen ut til å komme.

Med sorte brikker feiet han nærmest Svidler av brettet i åpningen.

- Svidler ble umiddelbart satt helt ut av fatning. Han så ut til å være sjanseløs, sier Torstein Bae til Dagbladet.

Psykologisk overtak Den anerkjente sjakkeksperten tror russerens frykt for Carlsen ble for stor.

- En spiller av Svidlers kaliber skal ikke kunne stå til tap etter 15 trekk med hvite brikker. Det var veldig overraskende. Det er vanskelig å forklare med noe annet enn at det var psykologi inne i bildet, sier Bae.

- Det var en supereffektiv og aggressiv åpning av Magnus. Noen ganger får han litt gratis på grunn av at de andre frykter ham, fortsetter han.

Sjokktabbe Men etter den svært overbevisende starten, rotet Carlsen plutselig bort det gigantiske overtaket.

- Det var en dramatisk utvikling. Magnus gjorde en stygg tabbe i det 24. trekket - i det som egentlig var en enkelt vunnet stilling.

BETENKT: Magnus Carlsen så konsentrert ut før nest siste runde av Norway Chess, men rotet bort en enorm vinnermulighet. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
BETENKT: Magnus Carlsen så konsentrert ut før nest siste runde av Norway Chess, men rotet bort en enorm vinnermulighet. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet. Vis mer

- Det virket som Magnus lot seg friste til å briljere i stedet for å bare føre partiet trykt i havn. Vanligvis motstår han fristelsen til å gjøre slike ting, forklarer Bae.

- Utrolig Sjakkeksperten har aldri tidligere sett Carlsen gjøre en lignende tabbe.

- Nei, det kan jeg ikke huske. Magnus er kjent for å spille metodisk, solid og trygt. Han ble kanskje litt lurt av at det gikk så utrolig lett. Det så ut til å bli en historisk, knusende seier. Det er utrolig at Magnus ikke vant dette partiet. Jeg tror han vil være meget irritert.

Til slutt handlet det om å berge en remis, noe Carlsen lyktes med.

TØFF MOTSTAND: Peter Svidler hadde spilt seks remiser på sju runder før partiet mot Carlsen. Blant annet under Kandidatturneringen i fjor ble russeren for sterk for nordmannen. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
TØFF MOTSTAND: Peter Svidler hadde spilt seks remiser på sju runder før partiet mot Carlsen. Blant annet under Kandidatturneringen i fjor ble russeren for sterk for nordmannen. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet. Vis mer