BARE OPPVARMING:  Italienerne på kosetur før lørdagens kvartfinale mot Tyskland. Der blir det mer fart på løpingen. Ingen løper mer enn Italia i dette mesterskapet. FOTO: AP/Antonio Calanni.
BARE OPPVARMING: Italienerne på kosetur før lørdagens kvartfinale mot Tyskland. Der blir det mer fart på løpingen. Ingen løper mer enn Italia i dette mesterskapet. FOTO: AP/Antonio Calanni.Vis mer

Sjokktall i EM: De ble skremt av treneren og løp 119,7 km

Avgjøres EM på pusten?

BERLIN (Dagbladet): Tyskerne er kjent for å ha ok kontroll over statistikk. Fotballen er ikke noe unntak. Mye av den framgangen som  de siste årene har gjort Tyskland til verdens ledende fotballnasjon, er bygget på systematisert kunnskap. Derfor er det et tall som interesserer dem spesielt før lørdagens EM-kvartfinale:

•• Italias rekord på 119,7 km samlet løping i åpningskampen mot Belgia.

Det var nesten 12 km mer enn belgierne; en distanse som utgjør mer enn en ekstra spiller på laget. Effekten var også knusende. Det spektakulære belgiske mannskapet var ikke i nærheten av noen ting. Det ble løpt i stykker.

Selv løp tyskerne 113,6 km i sin EM-start mot Ukraina. Det blir en forskjell opp til den nye rekorden på mer enn en halv utespiller på det å dekke eller utnytte rom ute på banen.

Den forskjellen er så betydelig at nettopp løpskraft blir en viktig faktor inn mot turneringens hittil største kamp.

OG tyskerne vet altså hva dette betyr. Da de selv for drøyt ti år siden tok tak for å gjenoppbygge  Die Nationalmannschaft, skjedde det med en vitenskapelig tilnærming. Den amerikanske trenerguruen Mark Verstegen var en av ekspertene som ble hentet inn for å utvikle et fysiologisk forsprang til konkurrentene. Når han forklarer framgangen, er løpskraften sentral:

- Da vi slo Frankrike i kvartfinalen i sist VM, løp vi 7,5 km lenger. Det er en 3/4 spiller, fortalte han det amerikansk publikummet som ville forstå mer av  toppfotballens og Tysklands hemmeligheter.

Han kunne ha brukt flere eksempler. For sist VM var nettopp preget av ujevn løpskraft:

•• Da Tyskland ydmyket vertene Brasil i semifinalen, løp de 5,5 km lenger. I finalen var avstanden ned til Messi og Argentina etter de to ekstraomgangene hele 12 km.

Det kan bli bra resultater av sånt.

det selvsagt ikke bli det. I Brasil-VM løp ikke noe lag mer enn USA uten at det var nok til å gjøre mer enn et hederlig mesterskap. For eksempel løp dette amerikanske laget ca. 17 km lenger enn Belgia i den 8-dels finalen der de tapte 1 - 2 etter ekstraomganger Fotball er et sammensatt spill, og resultatene blir deretter.

Likevel er trenden klar:

•• De lagene som løper mest, har størst mulighet til å vinne.

Underveis i VM 2014 løp vinnerlagene i snitt et par kilometer mer, og denne utvikingen har bokstavelig talt satt fart. Det laget som klarer å få størst andel løp med høyest mulig tempo, har en klar fordel.

Da tyskerne for eksempel spilte rundt Brasil i semifinalen, hadde samtlige tyske utespillere 10 prosent eller mer av løpene sine i det som statistisk blir klassifisert som «maks aktivitet». Bare seks brasilianere klarte det samme.

Vinnerlagene i den turneringen hadde da også 355 sprinter pr. kamp mot tapernes 340.

DET er dette som har utviklet seg denne sesongen. For eksempel løp Atletico Madrid smått utrolige 12 km lenger da de sendte Barcelona ut av Champions League, men Diego Simeons hardt arbeidende gutter kom med 114,8 km den vårkvelden i Madrid altså nesten en halv mil kortere enn Antonio Contes Italia i EMs åpningskamp. Og i finalen i Copa America natt til mandag mellom Chile og Argentina var det slående forskjell på løpskapasiteten i chilenernes favør.

Da Italia slo ut nettopp Spania forleden var det da også med en forskjell i løpskraft på 7,8 km; altså igjen omtrent en 3/4 ekstra spiller.
Hvordan er det mulig med et landslag som ikke har tid i et par ukers forberedelser til å gjøre noe særlig fysisk med selve oksygenopptaket?

De italienske spillerne er ikke i tvil. De blir presset inn i det. Som Italias aldrende dirigent Andrea Pirlo sa det før han ble vraket fra en EM-tropp uten noe større navn enn treneren selv:

- Når han snakker, blir du fornærmet av ordene hans. De kræsjer mot din egen forestilling av deg selv; gjerne voldsomt, og fester seg dypt, dypt inne hos deg.

I morgen kveld får altså tyskerne noen helt spesielle løpekamerater.

LØP, GUTTER, LØP!:  Tydelige krav til de italienske spillerne fra en noe engasjert landslagstrener Antonio Conte på sidelinja.FOTO:  DPA /Peter Kneffel.
LØP, GUTTER, LØP!: Tydelige krav til de italienske spillerne fra en noe engasjert landslagstrener Antonio Conte på sidelinja.FOTO: DPA /Peter Kneffel. Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.