Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjokktall. Lagene blir snytt

Det har alltid blitt diskutert hvor nøyaktig tilleggstida i fotball egentlig er. Nye tall vekker oppsikt.

SEKS MINUTTER: Ble det lagt til i den andre omgangen mellom Costa Rica og Brasil. Nye tall viser at lagene i VM blir snytt for flere tilleggsminutter. Foto: NTB Scanpix
SEKS MINUTTER: Ble det lagt til i den andre omgangen mellom Costa Rica og Brasil. Nye tall viser at lagene i VM blir snytt for flere tilleggsminutter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uthaling av tid i en fotballkamp er ikke et nytt fenomen. Dette kan man ofte se mot slutten av kamper når et lag leder eller har mulighet til å sikre seg ett poeng.

Det tar tid å ta et innkast, det tar tid med utspark fra keeper og det blir brukt mye tid på å rulle på bakken eller klage på dommeren bare for å få noen sekunder til å gå …

Snytt for tilleggstid

FiveThirtyEight har nå tatt den grove jobben. De har brukt stoppeklokke i alle VM-kampene for å finne a) Hvor mye den effektive tiden i her kamp er, b) Hvor mye tilleggstid det burde ha blitt lagt til og c) Hvor mye tilleggstid det faktisk er blitt lagt til.

Tallene er oppsiktsvekkende.

Ta for eksempel Belgias oppgjør med Tunisia. Det var 50 minutter og 58 sekunder med effektiv spilletid. FiveThirtyEight mener at det skulle ha vært hele 20 minutter og 58 sekunder tilleggstid i kampen. Dommeren valgte å legge til 7 minutter og 14 sekunder.

Det er altså en differanse på 13 minutter. En vesentlig del av kampen.

Nye regler?

Det er vanskelig å legge all skyld på dommerne. De er opptatt med å løpe fram og tilbake og følge med på hver minste detalj underveis.

Så er det på tide å ta en ny titt på regelverket?

Ja, mener dommer Svein-Erik Edvartsen.

- Det er utvilsomt at vi som dommere her må bli mye bedre. Det skal ikke lønne seg å hale ut tiden, sier Edvartsen til Dagbladet.

Han viser til regel 7 i FIFAS regelverk. Edvartsen forklarer at det skal legges til tid ved innbytter, vurdering av skader og fjerning av skadde spillere fra spillebanen, uthaling av tid, tildeling av disiplinærreaksjoner, drikkepauser, eller andre medisinske årsaker, og enhver annen årsak, inklusiv forsinkelser i å gjenoppta spillet.

- Jeg blir ikke overrasket hvis FIFA, UEFA og IFAB tar fremtidige grep her når der gjelder dommerinstruksjoner. Regelverket er der, men praksis er for dårlig, og alle dommere må selvsagt håndtere dette likt.

Han fortsetter:

- Jeg tror ikke det blir effektiv spilletid i fotball, men jeg tror som sagt dommerne på ett eller annet tidspunkt vil få beskjed om å ta grep.

Brukte stoppeklokke

Det er ingen hemmelighet at tilleggstida i kamper er unøyaktig, men det er ikke lett å vite hvor feil den er.

I håndball og ishockey er det effektiv spilletid, og den blir derfor mye mer nøyaktig. Men i fotballen er det ingen egen «tidsdommer» eller noen muligheter for seere å faktisk vite hvor mye som skulle ha blitt lagt til - uten om å faktisk bruke en stoppeklokke.

Det er dommerens skjønn og klokke som avgjør hvor mye overtid som skal legges til.

Da FiveThirtyEight gjorde øvelsen på de 32 VM-kampene, stoppet de klokka 3194 ganger. Det var altså 58 sekunder mellom hvert stopp.

- Det vi fant ut bekrefter det mange supportere allerede visste. Tilleggstida som blir lagt til er unøyaktig. Det skulle ha blitt lagt til over 13 minutter i hver kamp, effektivt var det lagt til under 7, skriver FiveThirtyEight.

I lista til FiveThirtyEight kommer det fram at hele seks kamper ble «snytt »for 10 minutter med tilleggstid.

Vi lister dem raskt opp her.

  • Marokko - Iran. Tilleggstid: 8 minutter. Reell: 18 minutter og 49 sekunder.
  • Tunisia - England. Tilleggstid: 7 minutter og 11 sekunder. Reell: 17 minutter og 37 sekunder.
  • Argentina -Kroatia. Tilleggstid: 6 minutter og 13 sekunder. Reell: 16 minutter og 24 sekunder.
  • Japan - Senegal. Tilleggstid: 4 minutter og 59 sekunder. Reell: 15 minutter og 2 sekunder.

Og for å virkelig banke i bordet og vise fram poenget sitt, viser FiveThirtyEight til at det bare er én kamp hvor det ble spilt mer overtid enn det de mener er riktig.

Og da var det snakk om åtte sekunder.

Det skjedde i kampen mellom Tyskland og Sverige, hvor Toni Kroos scoret et mål langt inne i ekstraomgangene.

Statistikken til FiveThirtyEight viser også at det i snitt er blitt brukt over 8 minutter på innkast i kampene og rett over seks minutter er blitt brukt på utspark fra keeper.

Slik er reglene

Det er viktig å få fram at stoppeklokka først og fremst blir brukt for å se hva den effektive tiden er.

Det er ikke sånn at man må spille akkurat 90 minutter med fotball.

Dommeren kan ta mange av avgjørelsene på skjønn og sunn fornuft underveis i kampen.

TOK TID: Harry Kane gjør seg klar til å sta straffespark mot Panama. Det ble noen minutter med diskusjon før han fikk lov til å sette i gang. Foto: NTB Scanpix
TOK TID: Harry Kane gjør seg klar til å sta straffespark mot Panama. Det ble noen minutter med diskusjon før han fikk lov til å sette i gang. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hendelser som innkast, utspark fra keeper, frispark eller cornere skal i utgangspunktet ikke telles med, med mindre det blir brukt overdrevent mye tid.

Da FiveThirtyEight regnet ut overtida, ga de alle disse hendelsene en «normaltid», og telte alt over som overdrevent bruk.

De ga for eksempel innkast 20 sekunder, cornere 45 sekunder og straffespark 60 sekunder.

- FIFA må se på dette

Og da fikk vi fortsatt den lista. Tallene er oppsiktsvekkende.

- Dette er interessant. Og det tror jeg FIFA også mener. Dette er dokumentasjon på at uthaling av tida lønner seg. Ingen stor hemmelighet, men omfanget og at det er relativt godt dokumentert, gjør det oppsiktsvekkende. Det er en trussel mot fotballens popularitet. Det er jo ikke av de mest intense lagidretter fra før. Her bør FIFA sette inn virkemidler. For eksempel en som time-keeper som bestemmer/gir råd til dommeren om tillegg, sier den tidligere toppdommeren Per Ivar Staberg til Dagbladet, før han humoristisk legger til:

- Det blir folksomt i dommerteamene i fremtida ...

Staberg, som nå er ansatt i Nordicbet, har dømt over 250 kamper i Eliteserien og var FIFA-dommer i fire år.

Om hvordan dommerne selv legger inn tilleggstid, svarer han:

- Som dommer har vi et regelverk om hva vi skal legge til for. Det er sikkert litt individuelt hvordan dommerne fører regnskap her. Men for min egen del var det at man kontinuerlig hadde et cirka-regnskap i hodet hvor jeg tok høyde for bytter, skader, uthaling av tid, andre uforutsette hendelser.

Staberg fortsetter:

- Ved skader som tok tid tok jeg vanligvis et blikk på klokka for å sjekke hvor lang tid skaden tok. Men ikke alltid. På slutten av hver omgang spilte jeg da inn til fjerdedommeren, som da selvsagt har mulighet til å anbefale noe annet. Men som regel var vi enige om at tre minutt fikk holde ...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!