Sjokktap for fransk legende

WIEN (Dagbladet): - And the winner is... Jean-Claude Killy! Slik kan det gå en snøtung kveld i Wiener Staatsopera. Hvor Bjørn Dæhlies åtte OL-gull, ni VM-titler og seks sammenlagtseire i verdenscupen ikke var nok til å bli århundrets vinteridrettsmann. Bare til å stå ved siden av vinneren.I ØSTERRIKE

- Jeg er ikke skuffet, sier Bjørn Dæhlie til Dagbladet. - For meg er det en ære bare å få lov til å være her. Og slik jeg ser det var det ingen tapere - bare vinnere.

- Jeg er glad for at jeg ikke satt i juryen.

Men:

- For meg er Stenmark større enn Killy, sier Bjørn Dæhlie. - Det skyldes kanskje at jeg kjenner ham.

- Ellers så blir det som jeg sa på forhånd - det er ikke lett for de folka som bestemmer og vite hva vi driver med der oppe i nord. Akkurat som det er vanskelig for oss å helt forstå betydningen av alpint i Mellom-Europa.

Dæhlie favoritt

Kronen Zeitung - medarrangør av World Sports Awards of the century, og Østerrikes desidert største avis med 1,2 millioner eksemplarer i opplag - holdt Bjørn Dæhlie som soleklar favoritt før kåringen i går kveld. Sjøl holdt Dæhlie på Wayne Gretzky. Mens Alberto Tomba - som i hvert fall ikke regnet med seg sjøl - holdt på Dæhlie eller Ingemar Stenmark.

Vinnerne

Individuelle sommeridretter kvinner: Nadia Comaneci, turn (Romania)

Individuelle sommeridretter menn: Carl Lewis, friidrett (USA)

Ballsport kvinner: Steffi Graf , tennis (Tyskland)

Ballsport menn: Michael Jordan, basket (USA)

Fotball: Pelé (Brasil)

Kampsport: Muhammad Ali, boksing (USA)

Motorsport: Alain Prost, Formel 1 (Frankrike)

Vannsport kvinner: Dawn Fraser, svømming (Australia)

Vannsport menn: Mark Spitz, svømming (USA)

Vintersport kvinner: Annemarie Moser-Pröll, alpint (Østerrike)

Og så ble det sjokkseier til Killy.

Den offisielle delen av gårsdagens og århundrets kåring sto klar i smoking allerede klokka 17.00. Empfang, meine Damen und Herren - hvilket betyr champagne og dytt i ryggen til alle. Og presentasjon og bildesignering selvfølgelig, med hans nå og stadig mer over-IOC-exellence Juan Antonio Samaranch nærmest halvdød tilstede.

Lett foroverbøyd ved siden av de utøverne som hadde rukket å få på seg tekstilene.

Eks-fru Stallone

I rommet ved siden av holdt en wiensk kvintett en liten nyttårskonsert for seg sjøl og Dick Fosbury, Bob Beamon, Carl Lewis og Larissa Lazutina. Og det var blant g-streng-strykerne jeg oppdaget eks-fru Silvester Rocky Rambo Stallone - danske Brigitte Nielsen.

I prisutdelende og offisielt ærend skulle det dessverre vise seg, og i høye hæler og kort påspyttet skjørt.

Godt inne i den harde tredjerunden.

Neste gang fru Nielsen traff netthinna sto hun ikke fullt så rambo som før i verden ved siden av Bjørn Dæhlie. Selvfølgelig gjorde hun det. For vi er da skandinaver for pokker, og konkurrent Ingemar Stenmark hadde jo ikke fått på seg smokingen ennå.

- Bjørn vinner, sa Birgitte og mente det. På dansk.

Rett i øret

Dessverre gikk det ikke sånn. Men Heldigvis for Jean-Claude Killy var det ikke fru Nielsen som delte ut prisen for århundrets vinteridrettsutøver. Det holdt nemlig i lange wienerpølser med det flåsete rampelyskjøret hun serverte da Alain Prost fikk kveldens første krystalltrofé. For mens de andre utdelerne forholdt seg til manus og programlederne hadde Brigitte uheldigvis noe hun bare måtte si.

Og:

Det hun ikke sa - men som likevel kom ut av munnen - stappet hun rett i øret på stakkars Prost.

Carl Lewis fikk stående applaus da han mottok prisen i klassen atletik menn. Pele var så fotballsjølsagt at operagjestene visste det på forhånd. Og da Muhammed Ali stabbet seg opp trappene til scenen for å motta sitt 8,5 kilo tunge krystalltrofé, kom tårene hos mange.

Det skulle bare mangle.

- Det var rørende, sier Bjørn Dæhlie.

OVERRASKENDE SEIER: Franske Jean-Claude Killy var ikke blant favorittene til å gå til topps.