Sjokktap for Marion

EDMONTON (Dagbladet): Marion Jones tapte da det gjaldt som mest. Hun klarte ikke å kopiere Maurice Greenes tre VM-titler på rad. Zhanna Pintusevich-Block (29) fra Ukraina gjorde i natt det ingen trodde var mulig, fikk revansje fra det knappe tapet i 1997, løp på 10.82 og tok gullet fra Marion med tre hundredeler.

- Jeg er veldig skuffet - for å si det mildt. Det er jeg alltid når jeg ikke vinner, men jeg er ingen dårlig taper, sier Marion.

Det begynner å bli lenge siden hun tapte. Veldig lenge siden. Marion hadde vunnet 42 finaler på rad (54 inklusive heat) før hun tapte for Pintusevich-Block med et hundredel i semifinalen (10.94 og 10.95).

Ikke siden nederlaget for Merlene Ottey i Japan 6. september 1997 har Marion Jones følt hva det vil si å være nummer to over målstreken.

- Jeg har vunnet en million løp, men hun var en bedre sprinter i dag. 10.85 er jo bra, men 10.82 er fenomenalt, sier Marion.

Svak reaksjon

I finalen som gikk i 0,3 sekundmeters motvind hadde Marion en reaksjonstid på 0.146 sekunder. Gulljenta fra Ukraina hadde 0.122.

Marion hang etter fra start, og klarte aldri å få overtaket på Pintusevich-Block, som jublet ekstatisk i det hun passerte målstreken - overbevist om at gullet var hennes. Hun la seg ned på banen og strakk armene i været.

Seieren over Marion var den største skalpen det var mulig å ta i internasjonal friidrett.

- Jeg vil takke publikum. Jeg er glad i dere, sier Zhanna, som tapte 100 metergullet for Marion Jones med to hundredeler da Marion vant sitt første VM-gull i 1997.

Også den gangen jublet hun vilt og trodde hun hadde vunnet. Helt til tidene kom opp på resulattavla. Seinere i mesterskapet ble hun riktignok verdensmester på 200 meter, men i går kom Zhannas navn først opp på tavla på distansen som betyr mest. Særlig når Marion Jones' navn kommer opp på andre plass.

Men Pintusevich-Block tok ingen æresrunde. De fåtallige tilskuerne var mest opptatt av den spennende stavfinalen for kvinner der Stacy Dragila fra USA og Svetlana Feofanova fra Russland kjempet en voldsom kamp om gullet. For ikke å snakke om trestegfinalen der Jonathan Edwards presterte årsbeste i verden med 17.92.

Gift med agenten

Den 164 cm og 62 kilo tunge jenta har vært i verdenstoppen siden hun satte v-rekord på 60 meter med 6.09 i 1993. Tidlig i karrieren satset hun på å bli mellomdistanseløper. Hun var tidligere gift med hekkeløperen Igor Pintusevich fra hjemlandet. I 1999 - etter at hun ble nummer fire på 100 meter i Sevilla - giftet hun seg med agenten sin Mark Block.

- Jeg kan ikke riktig tro at jeg har vunnet gullet. Jeg har løpt bra hele sesongen og har vært virkelig nær Marion. Derfor har jeg visst at alt er mulig. Men først da jeg slo henne i semifinalen skjønte jeg at det virkelig var mulig. Jeg følte meg veldig spesiell før finalen, sier gulljenta, som tror Marion kommer tilbake seinere i VM:

- Hun er på langt nær ferdig. Hun tar revansje på 200 meter. Jeg liker Marion svært godt, sier Pintusevich-Block.

Med seieren i går fratok hun Marion muligheten til å holde følge med Maurice Greene i antall gulltitler.

- Jeg kom for å vinne. Nå drar jeg hjem, og får sikker ikke sove. Jeg skal gå gjennom løpet i hodet 5000 ganger og komme tilbake og slå henne på nytt, sier Marion, som sier dette om løpet sitt:

- Jeg syntes jeg kom bra ut. Så gikk det dårlig midtveis før det gikk bedre igjen mot slutten av løpet, sier hun.

Dårlig år

Det har vært et dårlig år for Marion siden hun vant OL-gullet på 100 meter med utrolige 37 hundredeler i fjor.

Først kom dopingskandalen til eks-ektemann CJ Hunter i OL.

Så skilte hun seg.

Denne sesongen har hun vunnet alt hun har stilt opp i - uten å skape begeistring som før.

I går tapte hun sprinttronen, og mistet årsbestetiden i verden.

- Det er sikkert noen som vil mene at det var på tide at jeg tapte, sierr Marion Jones

,Ekaterini Thanou fra Hellas tok bronsen med 10.91.

SJOKKTAP: Marion Jones hadde ingen sjanse mot ukraineren.
GOD TAPER: Tydelig skuffet men med gode miner, Marion Jones etter 100-meter finalen.