Supersko friidrett

Sjokktid: Slo så vidt Johaug

Sifan Hassan debuterte på 10 000 meter for to år siden. Den gang løp hun bare litt fortere enn Therese Johaug. Forleden slo nederlandske Sifan verdensrekorden du kanskje ikke bør slå.

SLITEN NOK: Uansett supersko og uante krefter. Også Sifan Hassan kjente løpet på kroppen etter sin verdensrekord på 10 000 meter. FOTO: Vincent Jannink / ANP / AFP.
SLITEN NOK: Uansett supersko og uante krefter. Også Sifan Hassan kjente løpet på kroppen etter sin verdensrekord på 10 000 meter. FOTO: Vincent Jannink / ANP / AFP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FOR to år siden løp en av friidrettens mest omdiskuterte navn, Sifan Hassan, 10 000 meter for aller første gang. Den ble gjennomført på 31.18,12, og var en sann plage:

Det var sååå kjedelig. Men her er jeg, sa 1500 meter spesialisten Hassan for å fortelle at hun nå skulle bli langdistanseløper.

Tida var ikke mer enn 14 sekunder raskere enn det Therese Johaug presterte på Bislett for noen uker siden, men i løpet av disse to åra har 28 år gamle Sifan rukket å bli verdensmester på distansen. Samt å slette en verdensrekord du helst ikke skal slå.

Sist helg løp hun 10 000 meter på vanvittige 29.06.82. Det er en snau langside foran den gamle rekorden til etiopiske Almaz Ayana satt i OL 2016; omtrent som avstanden mellom Sifan Hassan og Therese Johaug for bare to år siden.

Nå løper altså Sifan denne distansen to runder fortere enn kondisjonsfenomenet Therese Johaug. Og da skal du følge med:

I OL-finalen i 2016 knuste jo Almaz Ayana den eldgamle doprekorden til Wang Junxia; den kinesiske løperen som tidlig på 1990-tallet forklarte at hun løp så fort takket være skilpaddeblod; men som seinere innrømmet at det meste skyldtes et systematisk kinesisk dopingopplegg.

REKORDER: Maratonrekorder slås på løpende bånd for tida. Kan dette være detaljen som skal til? Video: CNN/NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Etter vinnerløpet forsvant Ayana ganske fort fra den globale friidrettsscenen. Hun var aldri i nærheten av å gjenta superløpet sitt.

Så hvordan kan Sifan Hassan klare å løpe fra disse to tidligere suspekte rekordene uten selv å få et ødelagt rykte?

KANSKJE ved hjelp av nye sko. Under søndagens rekordløp i Hengelo brukte Sifan Hassan nyvinningen Nike ZoomX Dragonfly. Disse baneskoa har en karbonplate og en skumblanding som tydeligvis fungerer.

I fjor høst ble det satt ekstremt sterke rekorder med denne skotypen under et stevne i Valencia med løpende lyssignaler. Da senket etiopiske Letesenbet Gidey 5000-meterrekorden med fire sekunder til 14.06.62, mens Joshua Cheptegei, verdenseneren fra Uganda, med imponerende 26.11.00 knuste 10 5000-meterrekorden til Kenenisa Bekele fra 2005.

Plutselig løpes det fortere enn noen gang på langdistanse etter noen år der bedre dopingkontroll så ut til å dempe utviklingen. I går kveld fikk Letesenbet Gidey prøve seg på samme bane som Hassan i Hengelo, og presset 10 000 meter-rekorden ytterligere ned til 29.01.03. Det var en personlig forbedring på 1 minutt og 20 sekunder av den 23- år gamle etioperen.

Mye av Sifan og andres sensasjonelle utvikling er utvilsomt skoteknologi som sporten må vurdere videre. Om det er riktig at skotøyet skal bety så mye i en friidrett som tradisjonelt har vært skånet for utstyrshysteri.

Men skjuler det seg også noe annet bak tidene til Sifan Hassan?

FRIIDRETTEN er selv skyld i at slike spørsmål reises. Og her gjør så visst ikke Sifan det lett for seg selv.

Etter at hun kom fra Etiopia til Nederland som ensom flyktning 15 år gammel, ble hun etter hvert med i friidrett. Unge Sifan var en svært talentfull mellomdistanseløper, og vant 1500 meter i EM allerede i 2014.

Så stoppet framgangen opp. I Rio-OL ble hun nummer fem på distansen, og brøt direkte med det nederlandske treningsmiljøet. Før jul det året dro Sifan til det omdiskuterte Nike Oregon Project og ble elev av den svært eksperimentelle Alberto Salazar.

UNDER Salazars ledelse ble det markert framgang igjen. I sist friidretts-VM ble Sifan Hassan den første utøveren som noen gang har vunnet både 1500 meter og 10 000 meter i samme mesterskap.

Men midt under det mesterskapet i Doha ble Salazar utestengt fra all idrett i fire år for dopingrelatert trening:

Dette har vært en hard uke for meg, og jeg er veldig sint, sa hun etter 1500-metergullet der journalistene var mer interessert i hva Salazar og hun hadde drevet med enn selve vinnerløpet:

Jeg er helt ren. Jeg har bare trent hardt hele livet. Det er bare å teste meg hver eneste dag, forsikret Sifan.

DET med hard trening er det ingen tvil om. Underveis i jobben med å gjøre Sifan til en langdistanseløper, ble kroppen hennes endret. Hun ble tynnere og langt mer markert; noe som muligens speiler den vanndrivende medisinering i grå og svart sone som Salazar drev med i årevis.

Pluss alt det vanvittige som følger med å bli verdens beste 10 000-meterløper på bare to år. Og det i et treningsmiljø som var kjent for å bryte de fleste alminnelige menneskelige grenser for å oppnå resultater:

Hun trener ekstremt hardt. Bortsett fra Mo Farah og Galen Rupp har jeg aldri sett noe liknende. Kanskje presser hun seg enda hardere enn dem, fortalte Salazar den gang han fortsatt ble hørt som en trenerlegende og ikke som en svindler:

Rent rutinemessig kaster hun opp midtveis i øktene. Så kan hun spy fire-fem ganger til, og si "la oss sette i gang med neste drag". Hun er svært tøff.

MEN Sifan Hassan var ikke tøff nok til å holde seg unna omdiskuterte miljøer som det rundt Alberto Salazar. Da hun dro til USA, var jo allerede Nike Oregon Project under en svært mye omtalt etterforskning. Det poengterte kritikerne hennes da hun klaget på negativ oppmerksomhet rundt VM-gullene i Doha:

Hun valgte selv å dra til Oregon Project. Kanskje trodde hun at det var greit å dra fordi etterforskningen ikke hadde ført fram. Nå har den gjort det. Da må hun skjønne at dette klistrer seg til henne, sa Michael Johnson; den legendariske amerikanske 400 meter løperen som lenge har kjempet mot doping i sporten sin.

Folk er så lei av all denne svindlingen. De har null toleranse, fortsatte Johnson i et BBC-intervju, og advarte friidrettsstjernene om konsekvensen av det:

Hvis du bruker en utestengt trener, er folk ferdig med deg. Det er bare slik det er, og det må utøverne forstå. Det holder ikke å bli sint. Du må vise at du er ren.

DEN advarselen har ikke nådd fram til Sifan Hassan. Noen måneder etter VM, valgte hun å gå videre med det gamle miljøet som om ingen ting var forandret. Siden Salazar er utestengt i påvente av ankesak hos Idrettens Voldgiftsnemd (CAS), trener hun nå med den tidligere assistenten hans.

Og hun oppholder seg i lange perioder i Etiopia; et land som er beryktet for en svært lite troverdig dopingkontroll. Under pandemien forberedte Hassan seg til OL fem måneder i det tidligere hjemlandet.

SATTE PERSONLIG REKORD: Therese Johaug klarte ikke OL-kravet på 10.000 meter men satt personlig rekord med hele sju sekunder. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

DET er ikke overraskende at etiopiske utøvere dominerer langdistansene i friidrett. Det er kulturelt betinget. På samme vis som at nordmenn på grunn av den hverdagslige vintertradisjonen, er best i langrenn. Sånn er det nesten til å forstå at teknisk gode Sifa distanserer treningsfenomenet Therese Johaug med to runder på 10 000 meter i løpet av bare to år. Eller at en ung etiopisk langdistansestjerne som Letesenbet Gidey er rask nok til å svare direkte på den nye rekorden nå midt i en skorevolusjon.

Poenget er at utøvere uansett nasjon i all dopingutsatt idrett trenger å ha en troverdig kontroll.

Hvis ikke er de utsatt når de leker med gamle doprekorder. Slik Sifan Hassan nå nærmer seg en halv rundes ledelse også på den notoriske doperen Wang Junxia.

Og en OL-start i Tokyo under enda mer mistanke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer