Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM i New York

Sjokktrekk fra Magnus vippet Karjakin av pinnen

Ny remis for Magnus Carlsen.

NERVER: Presset øker for den russiske utfordreren Sergej Karjakin og regjerende verdensmester Magnus Carlsen under sjakk-VM i New York. Foto: AFP PHOTO / Bryan R. Smith
NERVER: Presset øker for den russiske utfordreren Sergej Karjakin og regjerende verdensmester Magnus Carlsen under sjakk-VM i New York. Foto: AFP PHOTO / Bryan R. Smith Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Karjakin - Carlsen 1/2 - 1/2

NEW YORK (Dagbladet): Den regjerende verdensmesteren Magnus Carlsen er omsider på offensiven i sjakk-VM i New York. Torsdag vant han for første gang i det tiende partiet. Dermed var stillingen 5-5 sammenlagt mellom Carlsen og den russiske utfordreren Sergej Karjakin. Presset var derfor meget stort i de to siste partiene, og det går mot en dramatisk avslutning på VM-matchen.

- Nå er presset maksimalt, sa NRKs sjakkekspert Torstein Bae før lørdagens parti.

Og Carlsen var full av selvtillit og gliste bredt på pressekonferansen etterpå.

- Det gikk fint fra start. Jeg husker ikke helt hva jeg skulle gjøre i åpningen, men det gjorde ikke han heller. Jeg er OK fornøyd med remis med svart, og følte meg ganske komfortabel, sier Carlsen til NRK.

Beste trekk i VM

Etter en rolig åpning, sjokkerte Magnus Carlsen med et svært aggressivt 19. trekk. Slik klarte han å legge press på Karjakin selv om han spilte med svarte brikker.

- Magnus har ikke gjort et mer imponerende trekk i hele VM, sier den ungarske stormesteren Judit Polgar under den offisielle sendingen fra mesterskapet.

- Et veldig sterkt parti av Magnus. Han viste stor selvtillit da han overrasket Karjakin i det 9. trekket. Det gikk inn i en variant som kunne gitt store komplikasjoner. Det 19. trekket var det mest imponerende, og han overtok initiativet. Dermed tar Magnus med seg veldig mye selvtillit inn i det siste partiet, sier Dagbladets sjakkekspert Tarjei Joten Svensen.

Nødbrems

Samtidig ble det en nedtur for russeren.

- Igjen spilte han et parti uten å skape over skapte noe som helst og lot Magnus få overtaket, sier Svensen.

Da partiet var i ferd med å bli komplisert, valgte Karjakin i stedet å trekke i nødbremsen.

- Da partiet kunne ha blitt komplisert, valgte han et solid alternativ, sier sjakkekspert Peter Svidler i Chess 24.

Rolig åpning

Som i mange av de tidligere partiene i VM ble det en såkalt spansk åpning.

- Karjakin spiller garantert for seier, sier russerens manager, Kyrillos Zangalis, til NRK.

Karjakin spilte med hvite brikker lørdag og hadde dermed en fordel. I det siste partiet, mandag er det Carlsen som har de hvite brikkene.Før seieren torsdag hadde Carlsen tapt ett parti og spilt åtte remiser. Etter seieren var han lettet og glad. Lørdag hadde han med seg en god porsjon selvtillit. Samtidig ville han trolig være fornøyd med et remis.

Åpningen ble forsiktig. Mye står på spill, og nervene kan føre til tabber.

- Begge spillerne er veldig forsiktige for å unngå feil. Det blir ikke noe komplisert parti, spådde den ungarske stormesteren Judit Polgar under den offisielle sendingen.

Spillerne brukte etter hvert mye tid på hvert trekk. Det tyder på at nervene var i helspenn.

- Glimrende idé

- Jeg synes Magnus har en bra flyt i spillet sitt i dag, sier manager Espen Agdestein når det er spilt 19 trekk.

- Nå må Karjakin passe seg litt. Det er et skarpt spill med mange brikker som står mot hverandre. Potensialet for tabber er stort, sier Bae.

Det 19. trekket til Carlsen overrasker.

FORLOT PRESSEKONFERANSEN: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen kjempet seg mandag gjennom et tøft parti mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin, og tapte. - Jeg gidder ikke å sitte her og vente på ham, sa Carlsen om Karjakin. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- En glimrende idé. Dette er nok et sjokkerende trekk for Sergej. Dette er grunnen til at vi liker Magnus, sier Polgar.

- Det er fantastisk. Det er bemerkelsesverdig, kommenterer sjakkeksperten Peter Doggers i Chess.com.

- Nå kan det bli en avklaring i løpet av tre-fire trekk. Situasjonen er veldig uavklart. Magnus skapte kaos på brettet med sitt aggressive spill, sier Bae.

Dristig spill

Deretter fortsatt Carlsen å spille relativt dristig og gå for seier framfor remis.

- Dette kan vippe nå som vi ser tiden tikker nedover. Denne sterke fribonden for Magnus gjør at Karjakin må være veldig forsiktig. Hvis han tråkker feil, kan den avgjøre, sier Bae da det var spilt 28 trekk.

Dersom det står uavgjort 6-6 etter tolv partier, skal det spilles fire hurtigsjakkpartier, og deretter lynsjakk. Dersom det fortsatt står uavgjort etter dette, skal det spilles et avgjørende armageddon-parti.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!