Arsène Wenger

Sjokkuttalelser

Fokuser på fotball og dropp politikk, er budskapet fra Arsène Wenger (73). Det faller ikke i god jord hos alle.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TRENERLEGENDE: Arsène Wenger har levd et langt liv i fotballen, men hans siste uttalelser får folk til å reagere. Foto: Reuters
TRENERLEGENDE: Arsène Wenger har levd et langt liv i fotballen, men hans siste uttalelser får folk til å reagere. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Under et arrangement i Qatar søndag fortalte den tidligere Arsenal-sjefen at han mener politiske markeringer har påvirket lag negativt under det pågående verdensmesterskapet i Qatar.

- Når du skal til VM vet du at du ikke må tape den første kampen. Lagene som har erfaring med å prestere i turneringer, som England og Frankrike, spilte godt i den første kampen, sier Wenger.

Tyskland markerte

Tyskland valgte i forkant av deres åpningskamp mot Japan å demonstrere mot FIFAs forbud av det etter hvert velkjente regnbuefargede kapteinsbindet, som er et symbol på støtte til LHBTQ+-miljøet.

Ved å ta hånda foran munnen under lagbildet, viste de klart og tydelig hva de tenkte om at de ikke fikk lov å ta kapteinsbindet i bruk. Tyskland tapte seinere kampen 2-1.

KLAR MELDING: De tyske landslagsspillerne. Foto: AP
KLAR MELDING: De tyske landslagsspillerne. Foto: AP Vis mer

- De lagene som var mentalt klare, med et tankesett som var fokusert mot turneringen, og ikke mot politiske demonstrasjoner, gjorde det godt, fortsetter Wenger.

Franskmannen ble i 2019 ansatt som sjef for global fotballutvikling i FIFA.

«Snakker tull»

Uttalelsene til Wenger får flere til å reagere.

- Jeg elsker Wenger! Men denne analysen er for simpel. Belgia gjorde for eksempel det motsatte, det hjalp dem ikke, skriver Jan Åge Fjørtoft på Twitter.

Også kommentator i den svenske storavisa Expressen, Noa Bachner, har fått med deg utspillene til Wenger. Han kaller det hele en «falsk analyse», og peker på at det qatarske landslaget holdt deg unna politiske aksjoner, men likevel leverte tidenes verste sportslige resultat av en vertsnasjon i VM.

Bachner mener Wenger utvikles til en skrekkinfluenser av Fifa og at han er i ferd med å bli en av fotballens «farligste stemmer».

BLIR LURT: Fansen ble elleville da Neymar dukket opp i Qatar, men det viste seg å være en som etterlignet den brasilianske stjernen. Vis mer

Fotballekspert i Viaplay og Aftenposten, Lars Tjærnås, skriver på Twitter at han alltid har hatt enorm respekt for Wenger, men at 73-åringen denne gangen «snakker tull».

- Det er mulig å finne 100 faglige grunner til at noen har prestert bedre enn andre. Da bør han holde seg til det - ikke bli en motstemme til de få som har våget å markere avstand til «skammens VM», skriver Tjærnås.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer