Magnus Carlsen og Hans Niemann

Sjokkutvikling: - Kolossalt press

Magnus Carlsen (31) og Hans Niemann (19) møtes kort tid etter episoden som har rystet sjakkverdenen.

TRAKK SEG: Magnus Carlsen under Norway Chess i Stavanger tidligere i år. Foto: Carina Johansen / NTB
TRAKK SEG: Magnus Carlsen under Norway Chess i Stavanger tidligere i år. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Den siste uka har jukseanklagene mot den amerikanske 19-åringen Hans Niemann preget sjakkverden.

Det ble for alvorlig offentlig mat da Magnus Carlsen trakk seg fra Sinquefield Cup dagen etter at han tapte mot Niemann.

Storm ble plutselig til orkan i sosiale medier og blant sjakkelskere. Anklagene startet umiddelbart, og flere store navn kastet seg inn i diskusjonen.

ANKLAGET FOR JUKS: Hans Niemann (19). Foto: FIDE
ANKLAGET FOR JUKS: Hans Niemann (19). Foto: FIDE Vis mer

Møtes igjen

Hva som skjer videre i saken er ennå ukjent. Magnus Carlsen og hans team har valgt å ikke kommentere noe i offentligheten, og Niemann selv står fast ved at han er uskyldig.

Den ukrainske FIDE-mesteren Andrii Punin har gjort flere analyser av spillet til Niemann, og det både overrasket og sjokkerte den norske eksperten Atle Grønn. Det ville neppe komme som noen bombe hvis enda klokere hoder også jobber knallhardt med å jage bevis.

Chess.com valgte seinere også å suspendere Niemann, som tidligere er blitt tatt for å jukse to ganger på deres plattform, men han står fritt til å spille alle andre steder etter skandalescene i USA.

FRUSTRERT: Med mindre du heter Magnus Carlsen, så er det ikke så lett å gå viralt fra sjakkbrettet. Men den polske sjakkspilleren Pawel Teclaf ser ut til å ha greid kunststykket. Video: Rødt Kort Vis mer

Allerede i løpet av neste uke står Carlsen og Niemann ansikt til ansikt igjen - riktignok digitalt - under Julius Baer Generation Cup, som er en del av Meltwater Champions Chess Tour-serien.

For å gjøre det enda mer innviklet er Magnus Carlsens eget selskap, Play Magnus, arrangør sammen med den sveitsiske banken Julius Baer.

- Dette er en spennende vending i saken, hele sjakkverden ser fram til et nytt drama med den største interesse, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til Dagbladet.

TV 2 omtalte nyheten i går, og i dag bekrefter Tour Director Arne Horvei at Niemann fortsatt står på deltakerlista.

FORKLARER VALGET: Arne Horvei. Foto: Heiko Junge / NTB
FORKLARER VALGET: Arne Horvei. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Ja, det skal bli spennende å se de to spille mot hverandre, sier han til Dagbladet.

- Chess.com valgte å utestenge Niemann, hvilke vurderinger har dere gjort?

- Vi har fulgt våre regler og reguleringer, og Niemann var automatisk kvalifisert siden han var blant de åtte beste i den forrige turneringen. Vi har ingen indikasjoner på at det har vært noe problematikk eller juks på noen av våre turneringer, forklarer Horvei.

Flere sikkerhetstiltak

Arrangørene av turneringsserien har tatt flere sikkerhetsgrep for å sikre at sjansen for at utøvere jukser blir minimert.

Blant annet så deler alle spillerne skjermen underveis i oppgjørene, de har et dommerkamera som filmer rommet mens de spiller og de er pålagt å være alene i rommet og ha på mikrofon. I tillegg overvåker dommere partiene digitalt og utøverne må vise ørene inn i kameraet før partiet og potensielt etter.

- Har det vært noen reaksjoner fra spillerne på at Niemann skal være med?

- Det er stadig reaksjoner fra våre spillere, sier Horvei, uten å ville gå i detalj på om Niemanns navn er nevnt.

- For å omformulere: Har dere snakket med Magnus om hva han syns om at Niemann skal være med?

- Vi har snakket med Magnus på lik linje som med alle våre spillere. Magnus skal spille.

TABBE: Etter VMs tredje parti ble Magnus Carlsen spurt om en mulig glipp. Da brøt han ut i latter. Bilder fra NRK. Vis mer

- Kolossalt press

Bae mener det hele vil bli en vanskelig situasjon for begge spillere.

- Vi antar at Magnus anser Niemann som en jukser. At han da skal sette seg ned med ham igjen er en veldig spesiell situasjon. Når han igjen beveger seg inn i rampelyset må han forvente å bli spurt om å svare rundt dette gjentatte ganger. Det kan selvfølgelig være noe som fører saken videre, forklarer Bae, som tidligere har etterlyst en forklaring fra Carlsen.

Han påpeker også at Carlsen, med sitt solide rykte i sjakkverden, har satt en mistanke på Niemann som det er bortimot umulig å renvaske seg fra.

- Han har gitt uttrykk for at det har vært et press på ham, og det fortsetter med full styrke. Greier han å prestere med det kolossale presset er det sterkt. Hvis han ikke gjør det vil folk si at det viser han ikke kan prestere når alle følger med og han ikke kan jukse, påpeker Bae.

Han sammenlikner situasjonen med da tyskspanjolen Johan Mühlegg vant tre overlegne OL-gull i langrenn i Salt Lake City i 2002, før han kort tid seinere ble tatt for doping.

- Det var mange som spekulerte og mente det ikke gikk an. Det er det her også, men foreløpig har man ikke greid å fakke ham. Det er også grunnlaget for de som kritiserer Magnus, og synes han viser dårlig sportsånd. Vi trenger en konklusjon her, avslutter Bae.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer