Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjokkvalget: Gianni snakket seg til klar seier ved hjelp av seks språk

Denne overraskende triumfen øker sjansene for å rydde i internasjonal fotball.

TROLLBANDT KONGRESSEN:  Språkmektige Gianni Infantino tok FIFA-delegatene med på sin personlige reise gjennom verdens 209 fotballand. Det snudde stemningen. FOTO:EPA/Ennio Leanza.
TROLLBANDT KONGRESSEN: Språkmektige Gianni Infantino tok FIFA-delegatene med på sin personlige reise gjennom verdens 209 fotballand. Det snudde stemningen. FOTO:EPA/Ennio Leanza. Vis mer

ZÜRICH (Dagbladet): Alle tips gikk på en klar seier til en pengesterk arabisk sjeik, men fotballen stemte plutselig for mest mulig forandring. Med en flammende tale der han lekent vekslet mellom seks forskjellige språk fortalte Gianni Infantino  historien om sin egen personlige reise gjennom en verden av fotball. Det snudde på mirakuløst vis stemningen på denne ekstraordinære FIFA-kongressen:

•• Nå er det språkkunstneren Gianni som skal lede fotballens vei tilbake til seg selv.

Det hjalp ikke at den omstridte favoritten Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa fra Bahrain rett før valget tok seg en rundtur til alle delegatene med en forsikring om at de som FIFA-ledere til tross alle reformene skulle få reise like fint og mye som før. Flertallet i sporten har forstått hvor dypt ukulturen ligger i den internasjonale fotball, og tar endelig konsekvensen av det.

MOT LYSERE TIDER?  Reformforslaget anbefalt av FIFAs eksekutivkomite ble vedtatt med overveldende støtte. Det betyr at Gianni Infantino styrer med nye regler. FOTO:  EPA/Patrick B. Kraemer.
MOT LYSERE TIDER? Reformforslaget anbefalt av FIFAs eksekutivkomite ble vedtatt med overveldende støtte. Det betyr at Gianni Infantino styrer med nye regler. FOTO: EPA/Patrick B. Kraemer. Vis mer

Derfor ble Gianni Infantino valgt.

ET solid flertall (115 mot 88) satset på at en president fra den tradisjonelle fotballkulturen er bedre egnet til å lede de nødvendige reformene enn en arabisk sjeik.

Akkurat det er historisk sett ingen selvfølge. For det var jo de tradisjonelle fotballnasjonene i Europa og Sør-Amerika som på noen tiår bygget opp det perfekte svindelsystemet som ikke raknet før krefter utenfor begynte å bry seg med Sepp Blatters lykkelige familie.

OVER FIRE TIMERS AVSTEMNING:  Alt skulle skje i hemmelighet da fotballen renset seg selv. Selve avstemningen på ny president tok over fire timer fordi delegatene måtte opp til stemmeboksen en og en. FOTO: AP/Ennio Leanza/Keystone.
OVER FIRE TIMERS AVSTEMNING: Alt skulle skje i hemmelighet da fotballen renset seg selv. Selve avstemningen på ny president tok over fire timer fordi delegatene måtte opp til stemmeboksen en og en. FOTO: AP/Ennio Leanza/Keystone. Vis mer

Allerede midt på 1970-tallet lærte brasilianske Joao Havelange sin unge europeiske yndling Blatter hvordan stor sport kan bli til stor inntekt bare du kan din geografi, passer på glæmmfaktoren, er raus med gullet og sørger for å bli gammel nok i presidentstolen.

Kunne egentlig en arabisk leder gjøre det stort verre når det gjelder etikk og moral?

SANNSYNLIGVIS ikke, men det kritiske spørsmålet var om Sjeik Salman kunne gjøre det noe bedre. Der var ikke rundturen til alle delegatene rett før valget spesielt oppløftende; bare enda et tegn på den underliggende ukulturen.

OVERBEVISTE: Gianni Infantino var levnet små sjanser mot den asiatisk/afrikanske-alliansen til Sjeik Salman. Det snudde rett før avstemningen. FOTO: EPA/Ennio Leanza.
OVERBEVISTE: Gianni Infantino var levnet små sjanser mot den asiatisk/afrikanske-alliansen til Sjeik Salman. Det snudde rett før avstemningen. FOTO: EPA/Ennio Leanza. Vis mer

For i reformplanen som den ekstraordinære kongressen har vedtatt, er reduksjonen fra 26 til 9 komiteer et grep for å få kontroll på hvem som sitter i fotballens avgjørende posisjoner. Det rimer ikke med Salmans håndsrekning i tolvte time til de fotballsjefene som mangler penger til å reise de fineste stedene:

- Jeg kan forsikre dere om at antall komitemøter ikke vil bli mindre. Det gjelder arbeidsgrupper, ad-hoc komiteer eller hva som helst, lovte Sjeik Salman i går.

Og nådde overraskende nok ikke fram.

EN EPOKE ER SLUTT :  Ingen flere Blatter-demonstrasjoner i fotballen. En epoke er slutt med valget på ny president i dag. FOTO: DPA/ Patrick Seeger.
EN EPOKE ER SLUTT : Ingen flere Blatter-demonstrasjoner i fotballen. En epoke er slutt med valget på ny president i dag. FOTO: DPA/ Patrick Seeger. Vis mer

vil mange nok i internasjonal fotball ha slutt på ublu personlig vinning. Det i seg selv er en oppløftende nyhet midt i krisen.

Der Gianni Infantino gikk til valg på å overføre store deler av FIFAs inntekter som åpne tilskudd direkte til hvert nasjonale forbund, var Sjeik Salmans tilnærming langt mer personlig. Og for en gang skyld lot den enkelte fotballdelegaten seg ikke friste.

Det lover bra for de endringene som nettopp er stemt fram for å få en slutt på sportens mange personlige fall.

ARABISK NEDTUR:  Sjeik Salman var stor favoritt til å overta FIFA etter Sepp Blatter. Likevel tapte han den jevne avstemningen. FOTO:REUTERS/Ruben Sprich.
ARABISK NEDTUR: Sjeik Salman var stor favoritt til å overta FIFA etter Sepp Blatter. Likevel tapte han den jevne avstemningen. FOTO:REUTERS/Ruben Sprich. Vis mer

Og det vil kanskje skaffe mer penger til fotballen.

2015 ble et økonomisk kriseår for FIFA. En bevegelse som er blitt vant til å tjene tilnærmet ubegrenset på verdens mest populære sport, har plutselig gått med underskudd. Det reflekterer de vestlige sponsorenes misnøye med ukulturen. For det var jo de tradisjonelle FIFA-vennene som Coca Cola, McDonalds og VISA som til slutt valgte å presse Sepp Blatter ut av presidentstolen.

FIFA har  sluttført kun sju av sine 34 mulige sponsorpakker for VM i 2018 og en færre for 2022. Russiske Gazprom vil bare støtte VM på hjemmebane. Disse to mesterskapene selges egentlig i ett, men akkurat nå frister det neppe vesteuropeiske selskap å satse tungt på fotballkos hverken i Russland eller Qatar.

SATSER MER PÅ JENTER:  Sentralt i FIFA-reformen er en økt bevissthet om kvinners rettigheter. Heretter må hvert kontinentale forbund stille kvinner i FIFA-ledelsen. Her er sterke USA på vei mot et nytt sluttspill etter seier mot Canada i OL-kvaliken. FOTO: Thomas B. Shea-USA TODAY Sports
SATSER MER PÅ JENTER: Sentralt i FIFA-reformen er en økt bevissthet om kvinners rettigheter. Heretter må hvert kontinentale forbund stille kvinner i FIFA-ledelsen. Her er sterke USA på vei mot et nytt sluttspill etter seier mot Canada i OL-kvaliken. FOTO: Thomas B. Shea-USA TODAY Sports Vis mer

Det har Gianni Infantino fått en overraskende mulighet til å gjøre noe med det. Hans første jobb blir å gjenopprette fotballens tillit nettopp i den mektige vestlige kulturen. Det blir ikke enkelt i en sport der nye ledere stadig faller fra på grunn av gammel triksing. Seinest denne formiddagen trakk generalsekretæren i det tyske fotballforbundet seg på grunn av korrupsjonsanklagene i forbindelse med VM 2006.

Da er det bra å bruke hvert eneste av de språkene Gianni vant med i dag.

Men aller best å vise endring ved å styre fotballen på ærligere vis.

AVGJØRENDE STEMME?  Montserrat har bare 5 140 innbyggere, og de fleste av disse lever i landflyktighet på grunn av stadige vulkanutbrudd. Likevel reise Gianni Infantino dit på sin fire måneder lange valgturne. Ble disse turene verden rundt avgjørende for den overraskende seieren?
AVGJØRENDE STEMME? Montserrat har bare 5 140 innbyggere, og de fleste av disse lever i landflyktighet på grunn av stadige vulkanutbrudd. Likevel reise Gianni Infantino dit på sin fire måneder lange valgturne. Ble disse turene verden rundt avgjørende for den overraskende seieren? Vis mer