Sjokkvideo: Her blir Hauke tatt på fersken

Trond Nystad til Dagbladet: - Jeg kan bekrefte at det er riktig mann. Da jeg så det, ble jeg helt dårlig i magen.

SE SJOKKVIDEOEN: - Jeg er så lei meg at jeg ikke finner ord. Det sier Østerrikes landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet. Video: Emilie Rydning og Fredrik FiltvedtVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD/OSLO (Dagbladet): Onsdag formiddag kom sjokknyheten som ryster ski-VM: fem utøvere, i tillegg til fire andre personer, ble arrestert, mistenkt for doping.

Det tok ikke lang tid før ryktene begynte å svirre om at det var Aleksej Poltoranin, Karel Tammjärv, Andreas Verpaalu, Max Hauke og Dominik Baldauf som var de mistenkte.

Nå har østerriksk politi bekreftet at langrennstjerna Poltoranin har innrømmet bloddoping, og det samme har den østerrikske duoen Hauke og Baldauf.

I kveld har det kommet ut en sjokkvideo som viser idet politiet tar Max Hauke på fersk gjerning. Det var den østerrikske nettavisa Voralberg Online som slapp videoen først.

Den viser skiløperen når han bloddoper seg. Rundt står politiet, og 26-åringen virker tydelig skamfull. Sammen med landsmannen Dominik Baldauf ble han tatt i arrest. De ble slupper fri igjen torsdag ettermiddag.

Trond Nystad koordinerer langrenn, skiskyting og kombinert i det østerrikske skiforbundet. Han bekrefter overfor Dagbladet at personen på videoen er Max Hauke.

- Jeg kan bekrefte at det er riktig mann. Da jeg så det, ble jeg helt dårlig i magen, sier Nystad til Dagbladet.

- Jeg så den for fem minutter siden. Jeg er lei meg. Jeg er kvalm, har vondt i magen, vondt i hodet. Det er helt forferdelig. Jeg er så skuffet at jeg ikke finner dekkende ord, sier han videre.

- Forbanna og trist

NRK var først ute med videoen i Norge. Videoen sprer seg nå, og har blant annet blitt publisert på Sport24.

- Det er helt forjævlig å se på. Jeg vil egentlig bare se bort, men er samtidig glad for at videoen kommer ut. Ingenting er bedre enn å bli kvitt de jævla jukserne. Jeg er så forbanna og trist. De ødelegge for alle, sier Nystad.

- Jeg får ikke sagt hvor kvalm jeg blir. Jeg har det overhodet ikke bra nå. Jeg trenger tid for å få dette ut av kroppen. Det er her er jo et mareritt - et sant et. En ting var å høre om dette, men det var enda verre å se det. Jeg blir bare kvalm. Helt forjævlig, sier en oppgitt Nystad før han fortsetter:

- Jeg er så lei meg. Dette skulle være en fest. For idretten og for østerrikske barn, et startskudd for sporten i dette landet. Jeg hadde lyst på bilder av jubelscener, klemmer, sol og skirenn. Så får jeg i stedet bilder av dette.

- Ekstremt trist

Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum snakket om dopingrazziaen da laget til morgendagens stafett ble tatt ut i kveld.

- Det er jo ekstremt trist det som har skjedd, men igjen så føler jeg at jeg vet litt lite om hele saken. Vi har visstnok fått bekreftet at det er de utøverne det var rykter om i starten, sier Myhr Nossum og fortsetter:

- Jeg er veldig glad for at det er et system som fanger opp dette her, og som tar de som prøver seg på juks. Og i dette tilfellet er det ganske koordinert politiaksjon virker det som, det gjør at jeg får troen på at de som prøver seg kan bli tatt, sier Myhr Nossum til norsk presse.

Det har blant annet kommet fram detaljer som at en utøver ble tatt med nåla i armen. Politiet i Østerrike ville ikke offentliggjøre hvem av utøverne det gjaldt da Dagbladet tok kontakt tidligere i dag, men det viser seg altså å være Hauke.

- Det er jo helt absurde ting som kommer fram gjennom media her. Inntil jeg får ting hundre prosent bekreftet, så er det ikke annet å si enn at det er ekstremt hvis så er tilfellet, sier Myhr Nossum.

Vanskelig å skjønne

Astrid Uhrenholdt Jacobsen syns det er vanskelig å fatte at noen kan falle for fristelsen til å dope seg.

- Jeg må jo si at jeg har litt problemer med å sette meg inn i at man kan falle for fristelsen engang. Jeg ser at det holdningsgrunnlaget vi har i Norge og sikkert de største delene av miljøet, det er så langt unna at man ikke tenker tanken engang på å finne på noe sånn, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

- Så er jeg glad for at noen jakter på dem som jukser, for de fortjener å bli tatt, sier hun videre.

- Så på TV

Østerrikes Luis Stadlober var den eneste av de østerrikske utøverne som deltok på 15-kilometeren etter razziaen. Han forteller til NRK hvordan politiet gikk til aksjon.

- Vi har rommet overfor. Det er ganske lytt, og jeg lå i senga og så på TV. Så hørte jeg hotellsjefen snakke. Han gikk og lette etter de to og sa at politiet er på stedet, sier Stadlober.

- Vi er i samme treningsgruppe, men egentlig trener vi hver for oss, så det er ubeskrivelig. Det kommer ut av det blå og treffer meg skikkelig, sier Stadlober, som samtidig avviste at han selv er under noen mistanke.

Poltoranin er et kjent fjes i langrennssirkuset. Kasakhstaneren tok VM-bronse på femmila under VM i Val di Fiemme i 2013. I samme mesterskap fikk han også bronse i lagsprinten. 31-åringen har 12 verdenscupseirer i karrieren, skriver NTB.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer