DOPING: - Jeg er så lei meg at jeg ikke finner dekkende ord. Det sier Østerrikes landslagstrener, Trond Nystad, til Dagbladet, etter å ha sett denne rystende videoen. Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer Vis mer

Sjokkvideoen: - Tror ikke på et eneste ord

Kommentator i Europas største avis stoler ikke på de østerrikske skilederne i dopingsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Fem langrennsløpere i VM innrømmer bloddoping, to av dem fra Østerrike.

- Vi visste ingenting, sier den østerrikske skipresidenten, Peter Schröcksnadel. Dette avfeier Frank Schneider, kommentator i den tyske storavisa Bild.

- Jeg tror ikke på et eneste ord av det lederne i det østerrikske skiforbundet sier i dopingsaken. Å stemple to langrennsløpere som de eneste lovbryterne virker for utrolig for meg, skriver Schneider.

Ski-VM i Seefeld i Østerrike går mot slutten. Og med all respekt for de mange dyktige fotografene i mesterskapet: Det er ett bilde som vil bli husket mer enn noen andre … bildet av Max Hauke (26) mens han bloddoper seg.

Ikke bare det: Han befinner seg under hundre meter fra det østerrikske laghotellet i Seefeld. Det er så du må gni deg i øynene.

<strong>OPPGITT:</strong> Skipresident Peter Schröcksnadel hevder østerrikske skiledere ikke visste noe om dopingen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OPPGITT: Skipresident Peter Schröcksnadel hevder østerrikske skiledere ikke visste noe om dopingen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det var onsdag at det østerrikske politiet slo til. De observerte Hauke på vei inn i «dopingsalongen». Rett etterpå slo de til, mens han fikk sprøytet inn sitt eget blod, som er blitt tappet på et tidligere tidspunkt.

Det er dette som er bloddoping, og det antas å øke yteevnen med inntil 15 prosent.

- På egen hånd

Skipresident Peter Schröcksnadel er klar på at Hauke og den andre østerrikeren - Dominik Baldauf - opererte på egen hånd. Han peker på at sentrum for dopingnettverket ligger i Erfurt i Tyskland. Legen Mark Schmidt pekes ut som hovedmannen.

- De to østerrikerne satte nålene 80 meter fra laghotellet og fire timer før rennet (15 kilometer klassisk). De spaserte bort dit på høylys dag. Du kan se leiligheten der det skjedde fra mange av balkongene på laghotellet, skriver Bild-kommentatoren.

- Der fikk de satt inn en nål for blodtransfusjonen. Dette etterlater spor på armen. Noen ganger etterlater det blåmerker. Langrennsløpere får massasje og fysioterapi. Personen som utfører dette er trent opp til å vie slike ting oppmerksomhet. I alle fall bør de være det.

Avisene i Tyskland og Østerrike skriver vanligvis ikke side opp og side ned om langrenn. Men dopingsaken får stor oppmerksomhet lørdag.

Det vi vet er at alle de fem VM-løperne som er tatt, innrømmer bloddoping. Foruten Hauke og Baldauf er disse tatt. Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu fra Estland - og Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan.

Politiarbeid

Det interessante er at ingen er fanget opp av langrennssportens egne dopingkontrollører. Arrestasjonene kom som følge av politiarbeid.

Den tyske legen Mark Schmidt pekes ut som edderkoppen i nettverket. Schmidt skal ha oppbevart blodposer i flere spesialfrysere i en egen garasje i nærheten av hjemmet sitt i Erfurt. Han risikerer opptil ti års fengsel.

Dette skriver aviser både i Tyskland og Østerrike. Ifølge Österreich har legen oppbevart 40 blodposer, tappet fra ulike personer. Disse blir fryst ned til 80 grader. Før blodet blir injisert igjen, blir det varmet opp til rundt 37 grader.

Cirka én liter blod tappes rundt fire uker før konkurranse. I mellomtida produserer kroppen nytt blod. Når det som er tappet injiseres, økes antall røde blodceller og gir et høyere oksygenopptak under konkurranser.

Ifølge Bild har kundene betalt 5000 euro - eller 48 000 kroner - per sesong til legen.

Tatt på fersken

Videoen av Max Hauke som kom ut torsdag kveld, viser langrennsløperen idet han «sitter fast» med nålene og er så fanget som du kan få bli. Det er grunn til å tro at han har fått hjelp av noen av folkene til legen Schmidt.

Utad framstår det som politiarbeid i toppklassen. Spørsmålet nå er hvor omfattende dopingskandalen er.

- En etterforsker har fortalt meg at tyske utøvere også er involvert og at denne saken er internasjonal. Det avgjørende er at jukserne måtte få hjelp fra utlandet for å jukse, sier Østerrikes skipresident til Bild.

Han mener sentrum for dopingnettverket ligger i Tyskland.

- Ingen tyskere var mål for razziaen, og foreløpig er ingen tyskere involvert i dette, svarer Alfons Hörmann, president i Tysklands olympiske komité.

Nordmannen Trond Nystad - som har vært trener for det østerrikske skiforbundet - har sagt opp jobben sin.

Latterlig

Den østerrikske antidopingeksperten Wilhelm Lilge sier ifølge Kronen Zeitung at han ikke tror utøvere kunne dope seg uten at trenere og lagledelse visste noe.

- Det er latterlig, tror de at vi er dumme? Det er utenkelig at trenere, som alltid er til stede, ikke skulle ha skjønt noe. Støtteapparatet må ha fått med seg hva som skjedde, hevder Lilge.

For de to østerrikske langrennsløperne er strafferammen inntil tre års fengsel.

- Idioter

Østerrikske Teresa Stadlober gikk inn til en åttendeplass på lørdagens 30-kilometer i Seefeld. Hun er nådeløs overfor utøverne som har gjort VM på hjemmebane til et mareritt.

<strong>SJOKKERT:</strong> Teresa Stadlober. Foto: NTB scanpix
SJOKKERT: Teresa Stadlober. Foto: NTB scanpix Vis mer

- De er så store idioter at jeg ikke vil se dem igjen. De har ødelagt for mange. Nå står vi her og er usikre på framtida. Vi vet ikke om vi får støtte framover. Jeg håper folk vil støtte oss igjen, men jeg vet ikke om jeg har ei framtid.

- Hva tenkte du da du så videoen av Hauke?

- Jeg var målløs. Jeg er trist og lei meg. Jeg vil ikke se den igjen, forteller Stadlober.

- Jeg må fokusere på meg selv og holde hodet høyt. Jeg vil kjempe videre og vil at Østerrike fortsatt skal ha et langrennslag. Jeg håper at de andre ikke gir opp, så vi kan holde sporten levende her, sier hun.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer