Sjøstjerna

Bjørn Dæhlie, Lance Armstrong og Lasse Kjus. Toppidrettssjef Jarle Aambø og trener Thomas Guttormsen sammenlikner ikke Siren Sundby med hvem som helst.

Siren Sundby (21) hviler mot OL og står over NM som startet i går. Hun brukte dagen på fjorden utenfor Lysaker som heiagjeng for kjæresten Christopher Gundersen og broren Christoffer Sundby. I morgen reiser hun til Aten for å vinne gull i Europajolle.

-  Jeg er favoritt, sier hun.

Selvfølgelig er hun det. Med VM-gullet fra Sardinia har hun 12 strake seirer på 14 måneder, og lederskrytet står ikke tilbake for resultatene.

Jarle Aambø fulgte Sundby på treningsleiren i Aten i juni. Fra før av kunne han lite om seiling. Men som tidligere alpintsjef har han peiling på skikjøring. Og da han så hvordan Sundby jobbet med underlaget (vannet), fikk han umiddelbare assosiasjoner til Lasse Kjus' silkemyke følelse for sitt underlag (snøen).

-  Sklir bra

På land sa Aambø dette til Sundby og trener Thomas Guttormsen.

-  Det var kult. Aambø sa til meg at han at dette var bra. Det liker jeg, sier Sundby til Dagbladet.

Som kjent er også Lasse Kjus en ihuga seiler om sommeren.

-  Jeg har så vidt snakket med ham, men ikke spesielt om seiling og skikjøring, sier Sundby.

-  Forstår du hva Aambø mener?

-  Nå vet jeg ikke akkurat hvordan det er å stå på ski, men jeg føler at det jeg driver med sklir bra.

-  Absolutt gehør

Trener Thomas Guttormsen skjønner det definitivt.

-  Siren er en type som seiler veldig mye på ryggmargsfølelsen sin, sier han.

Og drar parallellen videre til musikkens verden.

-  Siren har det jeg vil kalle absolutt gehør for bølgeseiling. Det er nok noe av det Jarle refererer til når han sammenligner med Lasse Kjus. Siren føler hva underlaget tillater henne å gjøre. Derfor går hun ofte litt fortere enn de andre, sier Guttormsen.

Treneren er ikke snau når han velger seg andre idrettsutøvere å sammenlikne med.

-  Det unike er at hun vinner, vinner og vinner. Ingen andre seilere i nyere tid har prestert det Siren har gjort de siste 14 månedene. Det gjør at jeg lett kan sammenlikne det hun har prestert med kjente navn som Bjørn Dæhlie og Lance Armstrong.

-  Du letter ikke presset med slike sammenlikninger?

-  Nei, men dette sier jeg for å gi et bilde av hva Siren har gjort i seilsporten. Da må man ta slike navn i bruk. Det er uten sidestykke. Alt annet enn OL-gull vil helt klart være en nedtur.

SOLEKLAR FAVORITT: I morgen reiser Siren Sundby til Aten for å vinne OL- gull i Europajolle. - Jeg er favoritt, sier hun.