Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Årets unge spiller

Sju år mellom tre av de nominerte til «Årets unge spiller»

Harry Kane og Ederson kan bli kåret til Årets unge spiller i Premier League - i en alder av 25 år.

NOMINERTE: Både Tottenhams Harry Kane og Manchester City-keeper Ederson er 24 år gamle. Foto: Robin Parker/Sportimage/PA/NTB Scanpix
NOMINERTE: Både Tottenhams Harry Kane og Manchester City-keeper Ederson er 24 år gamle. Foto: Robin Parker/Sportimage/PA/NTB Scanpix Vis mer

(FourFourTwo): To av spillerne som er nominert i kategorien «Årets unge spiller» i Premier League denne sesongen, fyller 25 år til sommeren. Det gjelder Manchester City-keeper Ederson og Tottenham-angriper Harry Kane.

Regelen er at en spiller som nomineres må være 23 år eller yngre ved sesongstart. Ederson var noen dager unna å fylle 24 ved seriestart, mens Harry Kane ble 24 år 28. juli, to uker før Premier League ble sparket i gang.

Så definisjonen av sesongstart kan tolkes på flere måter.

Nominasjonene i seg selv er rettferdige. Hvis Kane er innenfor rammene som har blitt satt for å bli nominert, så fortjener han en plass på lista etter det han har levert denne sesongen.

Det er også rom for å diskutere at Ryan Sessegnon, Fulhams 17 år gamle kantspiller, er nominert, som den første spilleren noensinne som ikke spiller i Premier League. Det er mulig at Wolves-spiller Ruben Neves (21) føler seg litt snytt over å ikke bli nominert.

Uansett høres det ungt ut å være en U23-spiller, men siden karrieren til fotballspillere både begynner og avsluttes tidligere en før, er en Premier League-spiller som blir 24 år ofte på toppen av sin karriere.

Alternativ liste

Tidligere nominerte spillere inkluderer Sergio Agüero, som da spilte sin tiende sesong som profesjonell fotballspiller, Eden Hazard, så seint som i 2015 og James Milner, som da hadde spilt 250 Premier League-kamper.

Så mens det er flere gode alternativer til Årets unge spiller - Beste gjennombrudd/Nykommer, Beste tenåring - foreslår vi å senke alderen for å kunne bli nominert fra 23 til 21. Da har vi laget en alternativ liste.

Det ville vært galskap å utelate en spiller som Leroy Sané, som var 21 år gammel da sesongen ble sparket i gang. Pluss at selv om unge britiske spillere som Jonjoe Kenny, Ben Chilwell og Sam Field har hatt en grei sesong, ville det vært nedlatende å nominere dem til Årets unge spiller.

Så dette er FourFourTwos liste med seks navn, som består av spillere som begynte sesongen i en alder av 21 år eller lavere:

Leroy Sané (21)

Hvis vi skulle lage en liste basert på spillere som ikke allerede er nominert (noe vi ikke gjør) ville Sané vært elefanten i rommet. Tyskeren, som ble 22 år i januar, er sannsynligvis den beste vingen i Premier League, og er uten tvil et verdensklasse-talent allerede.

Men han var ikke på topp i starten av 2017/18-sesongen. Selv om han var nominert til prisen forrige sesong, hadde Sané en frustrerende debutsesong i England, hvor han bare tidvis imponerte da Manchester City ble nummer tre i ligaen.

Mot slutten av sesongen avslørte tyskeren at han hadde slitt med tett nese, og fikk som følge av det ikke med seg Confederations Cup med Tyskland.

Andre halvdel av sesongen har vært like jevn som den har vært god, med 12 assist (det er bare Kevin De Bruyne som har flere i Premier League) og ni scoringer i Citys rekordjakt.

Pep Guardiola har trent Sané godt, men det er utrolig hva frie luftveier kan gjøre for spillet ditt.

NOMINERT: Leroy Sané. Foto: Matt McNulty/JMP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
NOMINERT: Leroy Sané. Foto: Matt McNulty/JMP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Davinson Sánchez (21)

Det er ikke rart om colombianeren føler seg oversett denne sesongen. Selv om han leverte sin verste forestilling for sesongen mot Manchester City, har han fått en briljant start på Spurs-karrieren.

Det er som regel spisser som kommer fra nederlandsk fotball i et forsøk på å imponere i Premier League, og overgangen er enda vanskeligere for forsvarsspillere.

Husk at en spiller som Jan Vertonghen var 25 år og vinner av Årets spiller-kåringen i Nederland sesongen før han landet på engelsk jord. Jaap Stam var 26 år og hadde også tidligere vunnet prisen, samt at han hjalp Nederland til fjerdeplass i VM.

Sanchez var annerledes. Han kom til Spurs etter å ha spilt mindre enn 100 kamper i karrieren, delt mellom fotball i Colombia og Nederland, og han hadde en nokså dyr prislapp på rundt 460 millioner kroner.

Det var ventet at han ville bruke minst ett år på å finne seg til rette. Men nei da. Han startet alle Champions League-kampene og de fleste ligakampene.

Han har spilt med en fantastisk ro til å være så ung. Han posisjonerer seg bra, fordi han kom fra en liga hvor fart kan kompensere for det, men det er forventet. Den svake forestillingen forrige helg kom samtidig mot et av de beste angrepene i verden.

Han har likevel hatt en fantastisk debutsesong og har slått seg til ro som en elitespiller i Premier League raskere enn man kunne forvente av en 21-åring fra nederlandsk fotball.

HAR IMPONERT: Davinson Sanchez. Foto: REUTERS/David Klein/NTB Scanpix
HAR IMPONERT: Davinson Sanchez. Foto: REUTERS/David Klein/NTB Scanpix Vis mer

Wilfred Ndidi (21)

Leicester bommet på overgangsmarkedet i 2016. Men et skinnende ligatrofé i sekken, var Claudio Ranieri og co. et enkelt bytte for skruppelløse agenter. Ikke minst på grunn av forventningene om at de kunne oppdage en ny Riyad Mahrez eller N'Golo Kanté.

Sommeren var forferdelig: sju spillere ankom klubben og ikke en eneste en kunne sies å være noe annet enn en fiasko.

Så, i januar 2017, betalte de belgiske Gent rundt 190 millioner kroner for en midtbanespiller som nettopp hadde fylt 20 år.

Dette skulle heller ikke vært en suksesshistorie. Likevel løp og taklet Ndidi seg inn på notatblokka til toppklubbenes speidere over en periode på 15 måneder.

Ndidi er den spilleren i Premier League som takler mest og han har også forbedret seg med ballen i beina. Leicester har ikke funnet en ny Kanté, hvordan kunne de det? Men det er ikke så langt unna.

I KJENT STIL: Wilfred Ndidi med en takling. Foto: Matt Bunn/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
I KJENT STIL: Wilfred Ndidi med en takling. Foto: Matt Bunn/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Dele Alli (22)

Alli har blitt nominert i kategorien Årets unge spiller to år på rad, så han ville ikke vært en populær vinner her (og ikke bare av den grunn). Men når du snakker om de beste av de beste, så er han blant dem.

Midtbanespilleren - og til tross for at fansen til klubbrivaler forsøker å legge en demper på den fantastiske scoringsstatistikken, så er han en midtbanespiller - ble 22 år forrige uke og har funnet rytmen i Spurs.

Han mangler ikke fiender, noe som ser ut til å passe ham fint, likevel virker det som Alli blir mer moden jo mer man stiller spørsmål ved temperamentet hans (noe som ikke er rart med tanke på noen av de brutale taklingene). Han blir også stadig bedre taktisk.

Det ble sagt i begynnelsen av sesongen at han hadde begynt å prioritere å score mål selv framfor å skape mål for sine lagkamerater. Men faktum er at hans ti assist denne sesongen er flest av spillerne som ikke spiller på Manchester City.

Samtidig har han scoret under halvparten så mange mål som forrige sesong. Egoistisk? Tvilsomt.

IKKE NOMINERT: Dele Alli. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
IKKE NOMINERT: Dele Alli. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Andreas Christensen (22)

Det å velge Christensen foran Liverpool-duoen Joe Gomez og Trent Alexander-Arnold var en vanskelig avgjørelse, særlig siden de har hatt noen store feil underveis. Mens Christensen har levert jevnt hele veien.

To imponerende sesonger i tyske Borussia Mönchengladbach gjorde at dansken har fått muligheten til å spille i Chelseas ellever på bekostning av både David Luiz og Gary Cahill.

Christensen allsidighet og gode forståelse av spillet passet perfekt til Antonio Contes backtreer, og han har nå signert en kontrakt som binder ham til klubben fram til 2022, etter at han ankom The Blues for en slikk og ingenting i 2012.

Dansken fylte 22 år forrige uke (han ble født dagen før Dele Alli), likevel spiller han med en modenhet som overgår alderen hans.

Utrolig nok er det mulig at han ikke starter for Danmark i VM til sommeren. Han har en snau måned på seg til å bevise hvorfor han bør gjøre akkurat det.

DANSK DYNAMITT: Andreas Christensen har fått sin gjennombruddsesong i England. Foto: AFP PHOTO / Glyn KIRK / NTB Scanpix
DANSK DYNAMITT: Andreas Christensen har fått sin gjennombruddsesong i England. Foto: AFP PHOTO / Glyn KIRK / NTB Scanpix Vis mer

Gabriel Jesus (21)

Det skulle ikke vært mulig annet enn på film, men i fjor var det en 19-åring som kom fra Brasil og stjal startplassen til en av de beste spissene i Premier Leagues historie. Det tok tid å vende seg til å se Sergio Agüero sitte på benken til Manchester City.

I 2017/18 fortsatte Jesus å imponere. Et skadeopphold på to måneder kunne ha ødelagt alt, men i stedet kom unggutten tilbake mer selvsikker enn noensinne - noe som ble bevist da han timet løpet perfekt og scoret mot Spurs forrige helg.

Selv om han kunne vært mer effektiv - han har faktisk scoret et par mål færre enn han burde ifølge expected goals (xG) - har Jesus blitt en konstant trussel mot alle forsvar. Og det i en alder hvor han fort kunne endt opp med å være innbytter.

Jesus ble nylig 21 år. Han har spilt en viktig rolle i det som er Premier Leagues mest suverene lag, som allerede har vunnet Ligacupen og Premier League.

Tidligere har han vunnet to store trofeer i Brasil og denne sommeren skal han forsøke å gå til topps i VM med landslaget.

Ungdommen i dag - de vil ha alt så fort som mulig.

VANLIG FEIRING: Gabriel Jesus later som han ringer hjem til mamma. Foto: Reuters/Andrew Couldridge/NTB Scanpix
VANLIG FEIRING: Gabriel Jesus later som han ringer hjem til mamma. Foto: Reuters/Andrew Couldridge/NTB Scanpix Vis mer

Andre spillere som ikke nådde helt opp: Joe Gomez, Trent Alexander-Arnold, Lewis Cook, Anthony Martial, Richarlison og Dominic Calvert-Lewin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media