- Sju-åtte løpere kan kjempe om seieren

Aukland-brødrene før start i Vasaloppet.

BRØDRE I DET LANGE LØP: Jørgen Aukland (t.v) og Anders Aukland har vunnet Vasaloppet en gang hver, og begge håper på seier i år. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
BRØDRE I DET LANGE LØP: Jørgen Aukland (t.v) og Anders Aukland har vunnet Vasaloppet en gang hver, og begge håper på seier i år. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

Bare tre nordmenn har vunnet Vasaloppet. To av dem er brødre. Søndag håper Aukland-gutta på mer jubel.

Den 90 kilometer lange styrkeprøven går fra Sälen til Mora. Som vanlig er Jørgen (36) og Anders Aukland (39) med i favorittsjiktet. De har vunnet det tradisjonsrike turrennet hver sin gang.

Storebror Anders gikk til topps i 2004, mens Jørgen klarte det samme fire år senere. Ole Ellefsæter var første norske vinner. Det skjedde i 1971.

- Det er stort å ha vunnet det. Vasaloppet er et skirenn som henger høyt for mange. Jeg er stolt av at jeg har klart det, og jeg vil gjerne gjøre det igjen. Det er derfor jeg trener så mye, sier Jørgen Aukland til NTB.

Northug-forfall Interessen rundt Vasaloppet har aldri vært større enn i år. Størst grunn til det var at Petter Northug skulle måle krefter mot langdistanseekspertene, men onsdag måtte trønderen kaste inn håndkleet på grunn av magetrøbbel.

- Det har vært mye snakk om Vasaloppet helt siden Petter sa han skulle satse på det. Jeg har merket at det er et større trykk, og det er helt topp. Det er 13. gang jeg går Vasaloppet. Det har skjedd en stor utvikling, og det er morsomt å ha vært med på den, sier Aukland.

Han synes det er synd Northug måtte trekke seg noen få dager før rennet. Han mener landslagsstjernen kunne hevdet seg i toppen.

- Petter ville helt sikkert vært med og kjempet høyt oppe. Om han ville ha vunnet, er jeg ikke sikker på, for Vasaloppet er noe helt spesielt. Han fikk det tungt i Marcialonga, og Vasaloppet er tøffere. Men han ville satt farge på løpet, og det er kjedelig at han ikke går, synes Aukland.

Favoritt Vasaloppet har vært et av sesongens to store mål for Aukland. I Marcialonga innfridde han forventningene og staket inn til seier. Nå går han for en ny triumf i Dalarna. Jörgen Brink har vunnet de to siste årene.

- Jeg tror det er sju-åtte løpere som kan kjempe om seieren i år. Anders er i bra form, men Brink er nok den største favoritten sammen med Daniel Rickardsson. Thomas Alsgaard blir nok også god, han har fått trent bra, mener Jørgen Aukland.

- Det er tett i toppen, og man må nesten ha de beste skiene i feltet for å vinne. Vi bruker store ressurser på å finne de beste skiene, forteller 36-åringen til NTB.

Både han og storebroren er villig til å hjelpe hverandre til seier.

- Begge har lyst til å vinne, men vi ofrer oss for hverandre hvis en av oss får muligheten på slutten. Det er en styrke, sier Aukland. (©NTB)