KAN DE JUBLE?: Hødd-spillerne, her representert ved Jesper Törnqvist (t.v.), Steffen Moltu, Joachim Magnussen, Akeem Latifu, Erik Sandal og Pål Andre Helland, kunne juble etter å ha slått Aktobe på Høddvoll i juli. I dag kan de sikre seg opprykk til Tippeligaen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix
KAN DE JUBLE?: Hødd-spillerne, her representert ved Jesper Törnqvist (t.v.), Steffen Moltu, Joachim Magnussen, Akeem Latifu, Erik Sandal og Pål Andre Helland, kunne juble etter å ha slått Aktobe på Høddvoll i juli. I dag kan de sikre seg opprykk til Tippeligaen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB ScanpixVis mer

Sju av åtte kamper handler om liv eller død i Adeccoligaens siste runde

Klart for thrilleravslutning.

(Dagbladet): Mens gullkampen og nedrykksstriden i Tippeligaen potensielt sett kan vare en uke til, skal alt avgjøres i Adeccoligaen i dag. Alle 16 lagene spiller sin siste kamp for sesongen klokka 13:00, og i sju av åtte kamper har minst ett av lagene noe å spille for - det være seg med tanke på opprykk eller nedrykk.

- Det er helt umulig å spå noen verdens ting. Stang inn, stang ut, en dommeravgjørelse eller en skade - sånne små detaljer kan være helt avgjørende, sier Adeccoliga-ekspert Thomas Berntsen til Dagbladet.

Han mener det er morsomt for publikum at det er såpass spennende hele veien inn, men at det ikke nødvendigvis er noen styrke for ligaen at et lag kan rykke rett opp med så lite som 51 poeng.

- All honnør til Stabæk, som jeg holder som favoritt til andreplassen - for Petter Belsvik har gjort en god jobb og tatt noen tøffe valg med å satse veldig ungt. Men andreplassen i Adeccoligaen har historisk sett ligger på over 60 poeng, nesten opp mot 70-tallet. Hadde du satt for eksempel Stabæk og Ull/Kisa opp mot hverandre i anonyme drakter, er det ikke lett å se hvem som er topp- og bunnlaget, sier Berntsen.

Spennende blir det åkkesom, og Dagbladet gir deg oversikten over hva hver enkelt kamp betyr for de involverte lagene.

Mjøndalen - Hødd Den TV2 Zebra-sendte kampen mellom bruntrøyene fra Nedre Eiker og fjorårets cupfinalister fra Ulsteinvik har alle ingredienser for å bli en fartsfylt fotballkamp. Ingenting annet enn seier er godt nok for hjemmelaget, som i tillegg til tre poeng, er avhengige av at enten Ranheim eller Bryne taper skal det bli kvalifiseringsspill. Hødd, på sin side, kan sikre seg direkte opprykk til Tippeligaen. Sunnmøringene ligger ett poeng bak Stabæk, men har betydelig bedre målforskjell. Det betyr at uavgjort i Mjøndalen holder for gjestene hvis Stabæk taper mot Bodø/Glimt. Skulle derimot Stabæk gå seirende ut mot seriemesteren, tar de andreplassen uansett. Hødd kan i verste fall havne på fjerdeplassen som gir kvalifisering.

Stabæk - Bodø/Glimt Gjestene fra Nordland har allerede vunnet serien overlegent, og dermed sikret seg Tippeliga-kontrakt neste år. De gulkledde har bare æren å spille for, mens Stabæk slår følge med Bodø/Glimt hvis de vinner hjemme på Nadderud. Ved uavgjort kan Hødd som nevnt gå forbi, mens hvis Stabæk skulle tape, kan også HamKam passere bæringene. I likhet med Hødd, kan Stabæk i verste fall ende på fjerdeplass.

Bryne - Vard Haugesund I denne rogalandsduellen er det to lag med masse å spille for. Hjemmelaget innehar den siste kvalikplassen (sjetteplass) før dagens runde, og trenger i praksis bare ett poeng for å sikre seg den (Mjøndalen har for dårlig målforskjell til å gå forbi om de skulle havne á poeng). Ranheim innehar femteplassen med like mange poeng som Bryne, men med ett plussmål mer i protokollen. Skulle HamKam tape, kan Bryne klatre helt opp til fjerdeplass, mens de i verste fall kan havne på den sure sjuendeplassen. Vard Haugesund ligger i øyeblikket på den øverste av de fire nedrykksplassen, med like mange poeng som Ull/Kisa på plassen foran. Målforskjellen til laget fra sørvestlandet er imidlertid såpass mye dårligere at de må gå passere Ull/Kisa på poeng skal de holde plassen.

Follo - Sandefjord Follo har rykket ned, og havner på 15.-plass uansett hva som skjer. Sandefjord kan i teorien havne på alt fra femte- til tiendeplass, men for at kvalikplassen skal være innen rekkevidde, bør både Ranheim og Bryne tape, mens Mjøndalen ikke kan vinne. Trolig blir det en plassering rundt åttendeplassen de innehar for øyeblikket, men som Thomas Berntsen påpeker: Det er helt umulig å spå noen verdens ting.

Fredrikstad - Strømmen Den eneste kampen hvor ingen av lagene har noen som helst teoretisk mulighet til å gå verken opp eller ned. Lagene ligger på henholdsvis tiende- og ellevteplass. For Strømmen er det eneste som kan skje at de passerer vertene hvis de vinner med minst fire mål, mens østfoldingene kan klatre helt opp til åttendeplass hvis Kristiansund taper poeng og Sandefjord blir slått av Follo. Kampen er derfor ikke helt ubetydelig - det er en nemlig del ekstra penger å hente på å klatre noen plasser på sluttabellen.

HamKam - Ranheim Reint toppoppgjør mellom fjerde- og femteplassen. Hjemmelaget kan sikre seg direkte opprykk hvis Stabæk taper, og Hødd ikke tar mer enn ett poeng. Skulle Hødd og Stabæk tape, blir det andreplass på HamKam med seier. Om bæringene taper, mens sunnmøringene tar ett poeng i Nedre Eiker, må HamKam vinne med minst tre mål over Ranheim for å passere Hødd. Ranheim går forbi HamKam om de vinner, men kan i verste fall bli degradert til sjuendeplassen hvis de grønnhvite skulle gå seirende ut av kampen, samtidig som Bryne tar poeng, og Mjøndalen vinner.

Kongsvinger - Elverum I praksis en ubetydelig kamp, fordi Elverum havner sist uansett hva som skjer, mens Kongsvinger bare har teorien å vise til, skal de overleve. Hjemmelaget må vinne med masse mål, samtidig som Ull/Kisa og/eller Vard Haugesund taper med masse mål. Da kan de i beste fall, og bare i teorien, overleve.

Kristiansund - Ullensaker/Kisa Hjemmelaget har bare en plassering mellom sjuende- og tiendeplass å spille for, mens gjestene kjemper for å overleve. Tre poeng vil langt på vei sikre ny Adecco-kontrakt, men alt avhenger av hvordan Vard Haugesund gjør det borte mot Bryne. Før avspark er det Ull/Kisa som har fordelen av å ha en bedre målforskjell enn laget fra Haugesund, mens de poengmessig står helt likt på 31.

TØR IKKE SPÅ: Thomas Berntsen, tidligere Vålerenga-spiller, nå sportssjef i Sarpsborg 08 og Adeccliga-ekspert på TV2, mener det er helt umulig å gjette seg fram til hva som kommer til å skje i den siste runden av Adeccoligaen. Her fra siste serierunde i 1. divisjon i 1997, da Moss slo Vålerenga 2-1. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix
TØR IKKE SPÅ: Thomas Berntsen, tidligere Vålerenga-spiller, nå sportssjef i Sarpsborg 08 og Adeccliga-ekspert på TV2, mener det er helt umulig å gjette seg fram til hva som kommer til å skje i den siste runden av Adeccoligaen. Her fra siste serierunde i 1. divisjon i 1997, da Moss slo Vålerenga 2-1. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix Vis mer
KLARE: Bodø/Glimt har allerede sikre seg opprykk til Tippeligaen, og Abdurahim Laajab kan bli toppscorer i Adeccoligaen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
KLARE: Bodø/Glimt har allerede sikre seg opprykk til Tippeligaen, og Abdurahim Laajab kan bli toppscorer i Adeccoligaen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer